eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile digestive

Sindromul de intestin permeabil

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Sindromul de intestin permeabil

Acest modul explica ce este sindromul de intestin permeabil, cum va afecteaza, modul in care este cauzat de intolerantele alimentare si de alte afectiuni si dimensiunea acestuia. Acest modul examineaza de asemenea relatia dintre intestinul permeabil si ficat. Modul in care sindromul poate fi combatut este prezentat pe scurt in acest modul, iar pe larg in Partea a treia.

Mucoasa intestinala
Mucoasa intestinala sau 'interiorul pielii\" poate fi descrisa, lipsit de farmec, ca un tub cu o lungime de aproximativ 25 de metri, in interiorul organismului de la gura pana la anus. Nu este un subiect tocmai placut pentru o conversatie obisnuita, dar nu trebuie sa ii diminueze importanta tala pe care o are asupra starii generale de sanatate.In mod normal, mucoasa intestinala permite absorbtia nutrientilor si prene patrunderea moleculelor mai mari cu potential toxic. Aceasta functie ii da calitatea de bariera selectiva, semipermeabila.

Este tot atat de subtire ca si pleoapa, in ultima instanta, intestinele sunt cele care intalnesc lumea in drumul lor, astfel vorbind, si si-au dezvoltat mijloace superioare de absorbtie si de protectie a organismului. De fapt, aproximativ 70 de procente din celulele cu functie imunitara sunt localizate in si de-a lungul mucoasei intestinale, pentru a trata posibilele pericole pe care le prezinta aceasta ruta.

Cele trei functii importante ale mucoasei intestinale
7. absorbtia selectiva sau transportul nutrientilor
2. protejarea sangelui impotriva moleculelor mai mari, cu potential toxic si antigenic
3. protectie imunitara, adica secretarea imunoglobulinei secretorii A (SlgA), care se refera la bacterii si alti antigeni, prevenind patrunderea lor in mucoasa intestinala si permitandu-le astfel sa fie eliminate.
Sanatatea mucoasei intestinale este tala pentru sanatatea restului corpului. Daca ceva e in neregula cu oricare dintre functile mentionate mai sus, se poate ajunge la o permeabilitate intestinala crescuta, cunoscuta sub numele de sindromul de intestin permeabil.
Ocazional, poate aparea o permeabilitate scazuta sau o malabsorbtie, care poate impiedica nutrimentele sa fie absorbite, asta in timp ce, oarecum paradoxal, permit trecerea unor molecule mari, asa cum se intampla in boala celiaca (alergia la gluten).Intr-un mod remarcabil, orice leziune pe mucoasa intestinala se poate repara in aproximativ patru sau cinci zile, in timp ce leziunile externe ale pielii se ndeca dupa aproximativ patru saptamani. Tocmai din cauza inmultirii rapide a acestor celule mucoasa intestinala este atat de vulnerabila la consecintele oricarei inreruperi a functiilor ei.

Cum ma afecteaza sindromul de intestin permeabil?
Pot aparea o multime de probleme daca mucoasa intestinala este mai permeabila decat impune limita normala, permitand accesul moleculelor atunci cand ar trebui sa il restrictioneze. Absorbtia moleculelor antigenice (provoaca alergie sau intoleranta) impreuna cu bacteriile sau fermentii nedoriti din intestin de catre alte organe poate cauza dezechilibre in intregul sistem al organismului, de la extenuare si incetosare a mintii pana la artrita si afectiuni cutanate. in plus, sindromul de intestin permeabil a fost descoperit alaturi de mai multe afectiuni ale sanatatii, dupa cum este indicat si in elul de mai jos, incluzand artrita reumatoidala , spondiloza, sindromul de colon iriil, eczema si astmul.

Flavonoide Fosfolipide
*Meolitii intermediari necesita suficienti antioxidant de diferite tipuri pentru a fi neutralizati cu succes.
Intestinul permeabil si bolile autoimunitare
Aproape intodeauna bolile autoimunitare sunt asociate cu sindromul de intestin permeabil iar boala autoimunitara inversa depinde in mare parte de ndecarea mucoasei tractului gastrointestinal. Cand organismul este afectat de o boala autoimunitara atunci el creeaza anticorpi impotriva propriilor tesuturi. Un numar tot mai mare de medici recunosc importanta tractului gastrointestinal in dezvoltarea acestor afectiuni.

Sindromul de intestin permeabil si oboseala cronicaIn acelasi mod in care afectiunile autoimunitare sunt asociate cu sindromul de intestin permeabil, care poate fi cauzat sau perpetuat si de prezenta intolerantelor alimentare, la fel poate fi asociata si oboseala cronica (la care se face referire si drept sindromul de oboseala cronica sau ME -encefalopatie mialgica).Intestinul permeabil poate cauza patrunderea antigenilor (substante fata de care organismul poate crea anticorpi) in circuitul general, iar acestia pot patrunde in diferite tesuturi si pot declansa o reactie inflamatorie ori de cate ori consumati un aliment netolerat.

Daca inflamatia se localizeaza intr-o articulatie, se dezvolta artrita autoimuna (artrita reumatoidala). Daca se localizeaza in creier, rezultatul poate fi ME (sindromul de oboseala cronica). Practic, orice tesut al organelor sau organismului poate fi afectat de intolerantele alimentare care fie au participat la crearea intestinului permeabil, fie au fost ele create de intestinul permeabil. Simptomele, in special cele manifestate in afectiunile precum sindromul de oboseala cronica, pot cauza debilitati multiple si severe.

Odata ce intelegeti mai bine ce se intampla in cazul acestui sindrom de intestin permeabil, veti intelege de ce ndecarea mucoasei intestinale prin eliminarea alimentelor netolerate si consumarea remediilor sigure si naturale va ajuta nu numai la problemele imediate dar si la edentierea problemelor care afecteaza toate celelalte aspecte ale sanatatii dumneavostra.

Afectiuni asociate sindromului de intestin permeabil
(SIP)
Gastroenterita acuta
Alcoolism
Spondiloza
Alopecia areata
Artrita
Astma
Leziuni provocate de arsuri
Sindrom de oboseala cronica
(SOC)
Lupus (SLE)
Scleroza multipla
Folosirea de AINS
Disfunctii ale pancreasului
Polimialgie reumatica
Boala lui Raynaud
Artrita reumatoidala
Schizofrenie
Boala celiaca
Boala Crohn
Fibroza cistica
Diabet (tipul I)
Eczema
Endotoxina
Fibromialgia
Intoleranta/ alergia alimentara
Sindromul Sjongren
Interventie chirurgicala
Tiroidie
Trauma
Colita ulcerata
Urticarie
Vasculita
Vitiligo

Intolerantele alimentare si sindromul de intestin permeabil
Intoleranta alimentara este strans legata de sindromul de intestin permeabil, dar nu este singura cauza. Pe de o parte, reactiile imunitare necorespunzatoare si inflamatorii din intestine, declansate de o reactie de intoleranta pentru un aliment, cauzeaza o crestere a permeabilitatii intestinale. Acest fapt ingaduie prezenta unor molecule antigenice mari asezate de-a lungul barierei, permitandu-le sa interactioneze cu sistemul imunitar, creand anticorpi, complexe imunitare si un raspuns imunitar - avand drept rezultat invariabil, simptomele.

De fapt, cercetarile arata ca persoanele care prezinta intolerante alimentare au o permeabilitate intestinala ridicata in atie cu controalele. in alt studiu care investiga copii, indiciile de intestin permeabil erau semnificativ mai mari in cazul copiilor cu intolerante alimentare.
Acesta insemna ca atunci cand consumati alimentele netolerate, cauzati intr-un sens sau altul permeabilitatea intestinului. Daca se intampla acest lucru, nu numai ca moleculele alimentelor trec prin mucoasa intestinala si cauzeaza o problema, dar exista si un risc ridicat ca si bacteriile si fermentii si toxinele acestora sa treaca de asemenea.
Multe dintre efectele sistemice (in tot organismul) ale intolerantei alimentare se produc atunci cind este compromisa permeabilitatea intestinala. Se subliniaza astfel importanta ingrijirii 'pielii interne\" daca prezentati o intoleranta alimentara.

Studiu de caz: Intestin permeabil balonat
Crace McDonald, in varsta de 51 de ani, a acuzat exces de grasimi in organism si balonare aproape permanenta. Dieta ei era destul de echilibrata per ansamblu, dar existau si abateri zilnice care constau in gustari frugale precum gogosi, branza, chipsuri, ciocolata si prea multa cafea.
Gradul de balonare sugera nevoia de a elimina permeabilitatea intestinala, iar rezultatul testului a indicat intr-adevar ca Grace prezenta o astfel de afectiune, l-am recomandat sa ete gustarile frugale si sa le inlocuiasca cu alternative sanatoase precum fructele si humusul din biscuitii care nu au la baza graul, si sa ete in totalitate cafeaua, alcoolul si graul.

Motivatia ei a fost puternica din cauza ba-lonarii severe.
Dupa cateva saptamani Grace mi-a spus ca balonarea s-a diminuat cu aproximativ 50 de procente si ca a pierdut aproape 3 kilograme fara macar sa se straduiasca. Mi-a spus ca s-a gandit ca aceasta greutate a fost din cauza apei, deoarece a renuntat la multe lichide intr-un timp foarte scurt. in saptamanile care au urmat, Grace a anuntat disparitia completa a balonarii. Cu singurata retentia de apa este un simptom asociat in mod obisnuit cu intoleranta alimentara si permeabilitatea intestinala.

Cauzele sindromului de intestin permeabil
Lista urmatoare nu este definitiva, dar include cauzele majore ale gradului ridicat de permeabilitate a intestinelor.
Consumarea alimentelor care va cauzeaza o intolerantaIn termeni medicali, aceasta este cunoscuta sub denumirea de gastroenteropatie alergica si/ sau gastroenteropatie eozinofilica alergica. insa modificarea permeabilitatii intestinale poate aparea cu mult inaintea existentei acestor stari. Cand exista intolerante alimentare, de obicei urmeaza si sindromul de intestin permeabil.

Alcoolul
Cu cat consumati mai mult alcool, cu atit este mai mare gradul de permeabilitate intestinala. O parte a acestui motiv este ca alcoolul creaza o deficienta in N-acetil-glucozamina (NAG), temelia celulelor epiteliale din intestin. Indicatorii pentru permeabilitatea intestinala din testele realizate alcoolicilor au revenit la normal dupa 15 zile de abstinenta.AntibioticeleIn primul rand, tratamentul cu antibiotice poate inhiba bacteriile prietenoase care joaca un rol important in intretinerea mucoasei intestinale. Adesea antibioticele pot conduce la un exces daunator, care concureaza oportunist cu micro-organismele. Antibioticele nu numai ca inhiba speciile de bacterii protectoare dar pot mari aderenta fermentilor la peretele intestinal, dovedita in cercetarea pe animale. Ecologia intestinala modificata si excesul de bacterii care conduc la patrunderea sau deplasarea bacteriilor si fermentilor in circuitul general. Antibioticele sunt o cauza a acestei deplasari, asociata sindromului de intestin permeabil.

Antiinflamatoarele nesteroidale (AINS)
AINS precum ibuprofenul, aspirina si altele cauzeaza o permeabilitate a mucoasei intestinale. Exista cel putin trei mecanisme prin care aceasta se poate produce:
1. creaza o deficienta de N-acetil-glucozamina (NAG)
2. intrerup secretia de substante protectoare numite prostaglandine
3. pren functionarea celei mai abundente fosfolipide protectoare care captuseste mucoasa intestinala (numita dipalmitoylphosphatodylcholine sau DPPC). Ea permite contactul dintre acidul gastric si celulele epi-teliale (pielea interna) ale mucoasei.

O alta cauza posibila este ca AINS dezactiveaza productia de energie celulara, conducand la moartea celulelor si diminuarea capacitatii acestora de autoregenerare. Aceste efecte asupra mucoasei intestinale apar indiferent daca AINS sunt administrate pe cale orala, intravenoasa sau rectala.
Secretare insuficienta de imunoglobulina IgA (SlgA)
Acesta este cel mai des intalnit diagnostic de deficienta imunitara (care afecteaza aproximativ 1 din 400 de persoane), si poate fi cauzata de suprastres sau exces de exercitii fizice.

Stresul cronic diminuaeza SlgA - in acest caz starea de frustrare este de o relevanta aparte. Sentimentele de frustrare tind sa dureze mai mult decat cele de manie, iar natura cronica a frustrarii este asociata cu nivelul scazut al imuno-globulinei SlgA. Alte anomalii ale SlgA includ intoleranta alimentara si excesul de bacterii si fermenti. Persoanele care prezinta intolerante alimentare au fost diagnosticate cu un nivel scazut de IgA in limfa (adica IgA in sange).

Corticosteroizii
Prednisonul, cortizonul si alte medicamente pe baza de steroizi inhiba ansamblul proteinelor si suprima imunitatea, avand un impact negativ asupra nivelurilelor de SlgA (avand in vedere ca SlgA este o proteina imunitara) si asupra tezei de autoregenerare a mucoasei intestinale.
Consumul in cantitati mari sau prea des al acelorasi alimente
Ceea ce socheaza este ca dieta obisnuita a britanicilor contine, intr-o proportie de 80 de procente, numai 8-l0 alimente. Nu este un semn bun pentru sanatatea noastra intestinala si nici nu ne asigura o hrana diversificata.

Zaharul
Zaharul rafinat este un anti-nutrient si hraneste mi-cro-organismele nedorite care pot avea un efect nesanatos asupra sanatatii intestinale. Amintiti-va ca una dintre functiile tractului intestinal este cea imunologica si deoarece zaharul poate slabi imunitatea timp de cateva ore de la ingerare, poate slabi protectia imunitara.

Deficienta de aminoacizi
Deoarece aminoacizii sunt necesari pentru a hrani mucoasa intestinala - intr-adevar, 50 la suta din cantitatea de aminoacizi pe care o consumam hraneste direct intestinele - lipsa uneia sau alteia dintre aceste temelii poate contribui la o permeabilitatea a intestinului. Cele mai importante sunt glutamina L si N-acetil-glucozamina (NAG) dar o diversitate de alti aminoacizi joaca de asemenea un rol important, inclusiv arginina, taurina si lantul de aminoacizi (leucina, izoleucina, valina).

Deficienta de zinc si/sau tamina A
Zincul este tal pentru dezvoltarea si regenerarea organismului iar tamina A este necesara pentru dezvoltarea si regenerarea tuturor celulor epiteliale. Acesti doi nutrienti se regasesc intr-un procent scazut in dieta britanicilor. Dat fiind ca tamina A este solubila in grasimi si ca majoritatea dintre noi consumam mai putine alimente care contin grasimi (de exemplu ficat, lapte nedegresat) in atie cu inaintasii nostri, se poate ca nivelul acestei tamine in organism sa fie mai scazut decat cel al generatiilor trecute. Situatia se prezinta si mai rau daca ne gandim ca zincul este necesar ficatului pentru a elibera tamina A - asadar daca nu aveti un nivel suficient din amandoua, va puteti compromite sanatatea intestinala.

Infectiile care afecteaza tractul digestiv
Bacteriile nedorite si neprietenoase precum Entero-bacter cloacae, Klebsiella pneumoniae, Citrobacter freundii, Proteus species, Pseudomonas aeruginosa, dar si celebrele dar inca nu foarte des intalnite, Salmonella si E. coli, pot afecta ecologia intestinala normala si pot modifica permeabilitatea intestinala.
Parazitii precum Dientamoeba fragilis, Blastocystis hominis, Shigella si Histolytica sunt adesea depistati la persoanele care prezinta sindromul de intestin permeabil.
Ciupercile care includ speciile Candida albicans si Geotrichum participa la declansarea si perpetuarea intestinului pemeabil.

Stresul
Acesta poate fi cauzat de o multitudine de factori printre care exercitiile fizice de forta sau indelungate, traumele psihologice sau emotionale severe sau chiar infectiile puternice. Toate acestea favorizeaza intestinul permeabil.
Exista o legatura stransa intre stres si SlgA. Cand apararea intestinala este redusa din cauza stresului, dupa ce mancam suntem predispusi la reactii inflamatorii si la o regenerare scazuta a acelei suprafete a intestinului. De asemenea, stresul predispune la blocarea sistemului digestiv deoarece organismul deaza sangele catre masa musculara, pregatindu-se de lupta sau pentru abandon.

Daca acest fenomen are loc destul de des, poate favoriza un debit redus de acid clorhidric si enzime pancreatice, ca sa nu mai vorbim de reducerea fluxului sangn in sistemul digestiv, extrem de necesar pentru a realiza digestia, (lata motivul pentru care sunteti sfatuiti ca dupa masa sa asteptati o ora sau doua inainte de a inota: pot aparea crampele deoarece circulatia sangelui este ocupata cu functionarea sistemului digestiv.)

Digestie deficitara
Digestia deficitara implica unul sau mai multe dintre urmatoarele:
a€˘ subproductia de acid clorhidric in stomac (hipo-clorhidrie)
a€˘ subproductia de enzime pancreatice
a€˘ subproductia de acizi biliari (bila lenesa sau afectiuni ale ficatului)
a€˘ tranzit rapid al alimentelor prin intestine (ex. diaree)
a€˘ mestecare insuficienta sau inghitire prea rapida a alimentelor

Lipsa sucurilor gastrice favorizeaza aparitia a doua afectiuni importante legate de permeabilitatea intestinului:
1. Daca nu digerati corect un aliment, acesta dene un intrus care trebuie tratat ca atare de sistemul imunitar al intestinelor. Daca acest fenomen se intampla destul de des, rezultatul din interiorul intestinelor poate fi o serie de reactii inflamatorii care predispun la marirea permeabilitatii intestinale si la intolerante alimentare prelungite.
2. Daca acidul gastric lipseste, pierdeti agentul de sterilizare din prima linie, permitand astfel supraetuirea bacteriilor sau ciupercilor nedorite si silirea lor in intestine.Alte materiale medicale despre: Bolile digestive
S-a demonstrat cA¤ ingestia repetatA¤ a unor cantitA¤ti de alcool in cursul primelor luni de sarcinA¤ duce la aparitia unor trA¤sA¤turi dis-morflce si [...]
Se defineste prin: 1) evacuari intestinale la intervale mai mari de 48 de ore; 2) scaune de consistenta crescuta; 3) evacuari incomplete, A [...]
Sindromul hipoton se caracterizeaza prin diminuarea, de obicei marcata, a tonusului si a activitatii musculare spontane si voluntare, realizand [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile digestive


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile