eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile digestive

Bolile cauzate de inflamarea colonului


Boala Crohn, colita ulcerata si boala celiaca sunt afectiuni in care poate aparea permeabilitatea fie ridicata fie scazuta a intestinului. Deoarece inflamatia este o cauza cunoscuta a sindromului de intestin permeabil nu trebuie sa fiti surprinsi ca astfel de afectiuni pot co-exista cu cea a intestinului permeabil. Exista cercetari care confirma legatura cu boala Crohn si, mai mult, ca acei pacienti cu boala Crohn in remisie dar cu intestine permeabile sunt predispusi sa sufere o recidiva bolii in decurs de un an.

Unele studii s-au concentrat asupra membrilor familiei celor care sufera de boala Crohn si o parte dintre ele au indicat existenta unei legaturi poziti cu intestinul permeabil (adica, rudele de gradul intai ale pacientilor cu boala Crohn prezinta o permeabilitate intestinala ridicata). Alte studii nu au indicat nici o legatura.
Boala Crohn si colita sunt afectiuni complicate. insa, indiferent de tratamentul medical administrat, indicat ar fi sa eliminati intolerantele alimentare prin evaluarea permeabilitatii intestinale.

Cauze mai putin intalnite ale sindromului de intestin permeabil
Insuficienta de bioflavonoide
Cand un antigen, precum o proteina alimentara, este expus unui mastocit, el elibereaza substante care includ his-tamine si leucotriene. Denumirea generica a acestor mesageri chimici este citokine. Ele pot contribui la inflamarea intestinului, care la randul sau contribuie la permeabilitate intestinala ridicata. Bioflavonoidele precum quercetina si luteolina ajuta la moderarea eliberarii acestor substante inflamatorii; daca bioflavonoidele lipsesc, mastocitele devin insile si mai predispuse la eliberarea histaminei si leucotrienelor.

Acesta este si motivul pentru care anumite formule folosite in tratarea mucoasei intestinale contin quercetina.
Foamete/ Inanitie/Alimentare intranoasa continua
Deoarece mucoasa intestinala este hranita local, cand se indeparteaza sursa locala de hrana, imediat este afectat procesul normal de regenerare al peretelui intestinal. Desigur, exista un nil semnificativ de stres asociat acestor procese.Nasterea prematura
Copin nascuti prematur sunt mai predispusi la intolerantele alimentare si boli atopice.
Expunere prematura la alimente
Daca in timpul dezvoltarii mucoasei intestinale bebelusii sunt hraniti cu alimente pe care nu le pot digera pe deplin (inainte de varsta patru-sase luni), aceasta poate contribui imediat la deteriorarea mucoasei intestinale. O importanta particulara o are ajutorul pe care il oferim bebelusilor de a incepe bine viata.
Terapia prin radiatie pentru abdomen, uter sau colon
Acest tratament impotriva cancerului are un impact direct asupra regenerarii mucoasei intestinale, care, in mod normal, se auto-regenereaza complet in cateva zile.

Alimentele condimentateIn cazul unor persoane, consumul exagerat de condimente poate contribui la inflamarea mucoasei intestinale, care la randul sau conduce la marirea permeabilitatii intestinale. Interesant insa este ca exista de asemenea componente ale condimentelor, numite capsaicine, care au un rol antiinflamator in organism.

Chestionar: Sufar de sindrom de intestin permeabil?
Desi multe dintre simptomele asociate intolerantei alimentare sunt identice celor pentru sindromul de intestin permeabil, ele pot fi diferentiate analizind cauzele specifice, listate la inile 112-l21, si acele afectiuni descrise in elul de la inile 112.

PUNCTAJ
Socotiti 1 punct pentru fiecare intrebare din partea intai si 4 puncte pentru fiecare afectiune listata in partea a doua.
De remarcat ca afectiunile care necesita teste (de ex. nilul imunoglobulinei SlgA si al nutrientilor) au fost omise din chestionar.
Partea 1 (acumulati 1 punct pentru fiecare intrebare)In mod regulat, in prezent sau recent.
1. Ati consumat alimente pe care nu le tolerati?
2. Ati consumat alcool mai mult de 4 ori pe saptamana?
3. V-au fost administrate antibiotice mai mult de doua ori pe an?
4. V-au fost administrate medicamente pe baza de ste-roizi (ex. Cortizon) mai mult de o data pe saptamana in decursul unui an?
5. V-au fost administrate AINS (aspirina, ibuprofen etc) mai mult de doua saptamani pe an?
6. Ati consumat zilnic aceleasi alimente, insumand un total de sub 15 alimente din dieta unei saptamani?
7. Ati consumat zilnic zahar?
8. Ati suferit afectiuni digesti precum gaze, balonare, disconfort, durere, miscari neregulate ale colonului (diaree/constipatie), reflux, indigestie?
9. V-ati simtit anxios sau stresat timp indelungat?
10. Ati urmat diete in care ati tinut post sau v-ati infometat?
11. Indiferent de motiv, vi s-au administrat prefuzii?
12. Ati urmat o terapie prin radiatii?
13. Ati suferit interntii chirurgicale?
14. Ati consumat multe alimente condimentate? De asemenea:
15. Ati fost nascut/a prematur? Total partea 1 = / 15


Partea 2 (4 puncte pentru fiecare intrebare)
Suferiti de
1. Colita sau boala Crohn?
2. Gastroenterita acuta?
3. Alcoolism?
4. Spondilita anchilozanta?
5. Caderea parului?
6. Artrita?
7. Astm?
8. Arsuri?
9. Sindrom de oboseala cronica (SOC)?
10. Boala celiaca?
11. Boala Crohn?
12. Fibroza chistica?
13. Diabet (tipul D?
14. Eczema?
15. Endotoxemie?
16. Fibromialgie?
17. Lupus (SLE)?
18. Scleroza multipla?
19. Disfunctie pancreatica?
20. Polimialgie reumatica?
21. Boala Raynaud?
22. Artrita reumatoidala?
23. Schizofrenie?
24. Sindromul Sjogren?
25. Tiroidie?
26. Trauma?
27. Colita ulcerata?
28. Urticarie?
29. Vasculita?
30. Vitiligo?
Total partea 2 =
Total general =

Interpretarea punctajului
Chestionarul nu are un total maxim deoarece este putin probabil sa prezentati mai mult de cateva afectiuni din partea a doua, desi prima parte are un total de 15 puncte.
Deoarece rezultatele unui test pentru permeabilitate intestinala nu ofera nici un indiciu asupra cauzei, realizarea acestui test nu este vitala pentru diagnosticarea unui intestin permeabil. in consecinta, realizarea testului pentru permeabilitate intestinala se impune numai daca prezentati cateva simptome digesti ( chestionarul pentru intoleranta alimentara, ina 6) sau daca este recomandata de rezultatele chestionarului.

Daca ati obtinut un puncataj intre 1 si 5
Daca acest punctaj a fost acumulat numai din partea intai, atunci este posibil sa suferiti de sindrom de intestin permeabil. Simptomele ar trebui sa se amelioreze urmand planurile de actiune detaliate in aceasta sectiune. Daca in partea a doua ati obtinut 4 puncte, atunci trebuie sa realizati testul pentru permeabilitate intestinala. Daca rezultatele testului sunt poziti, atunci adaugati planului dumneavoastra de actiune si planul pentru mucoasa intestinala (inile 168-l69).

Daca ati obtinut un punctaj intre 6 si 9
Daca acest punctaj a fost obtinut numai din partea intai, atunci exita indicii ca suferiti intr-o oarecare masura de intestin pemeabil. Pe langa planul de actiune pe care il urmati deja, adaugati si planul pentru mucoasa intestinala ( inile 168-l69).
Daca in partea a doua ati obtinut 4 sau mai multe puncte, atunci se recomanda realizarea testului pentru permeabilitate intestinala pentru a aa o viziune mai buna asupra gravitatii problemei.
Daca ati obtinut 10 sau mai multe puncte
Se recomanda realizarea testului pentru permeabilitate intestinala pentru a aa o viziune mai buna asupra gravitatii problemei. Dupa realizarea testului, incepeti planul pentru mucoasa intestinala ( inile 168-l69) impreuna cu planul de actiune pe care deja il urmati.

Cum se realizeaza testul pentru sindromul de intestin permeabil?
Pentru a masura gradul de permeabilitate a intestinului este necesar un test de urina. Desi exista numeroase teste, toate presupun inghitirea unui lichid care contine molecule cu caracteristici de absorbtie specifice, dar care nu sunt me-olizate de organism. Diferitele molecule folosite in acest scop includ: Cr-51-etichetat EDTA, manitol sau lactuloza, ramnoza, si molecule de polietilenglicol (PEG) cu marimi si greutati diferite.

Dupa ce ati tinut post peste noapte, prelevati dimineata prima proba de urina care are rolul unui esantion de pre-testare. Apoi beti solutia. Urina se colecteaza peste sase ore si se recolteaza o proba si din aceasta. Analiza va determina daca moleculele sunt prea multe sau prea putine, iar rezultatele sunt prezentate sub forma numerica si grafica.
Atat testul PEG cat si testele cu manitol si lactuloza ofera informatii utile din punct de dere clinic asupra gradului de permeabilitate a mucoasei intestinale dar nu precizeaza cauza problemei. Din acest motiv ele nu reprezinta testul din prima linie pentru toti cei care prezinta intolerante alimentare sau probleme digesti.
Insa este foarte bine sa realizati acest test daca nu suferiti de probleme digesti dar va confruntati cu mai multe simptome de natura psihologica. Mai multe informatii despre cum sa accesati acest test sunt oferite in Sectiune III.
Ce pot face pentru a evita un intestin permeabil?
Cel mai simplu este sa evitati toate cauzele prezentate mai sus (inile 112-l20). Desigur, acest lucru este mult mai usor de recomandat decat de realizat. Daca cititi aceasta sectiune, probabil ati o banuiala ca ar putea exista unul sau doua alimente netolerate. Informatia si planurile de actiune oferite in aceasta sectiune va ajuta sa reduceti riscul unui intestin permeabil si/sau sa rezolvati problema.

Cum pot vindeca permeabilitatea intestinului?In timp ce cheia este eliminarea alimentelor, bauturilor sau medicamentelor care va produc neplaceri (ex. Alcool sau AINS), planul pentru mucoasa intestinala ( inile 168-l69) va contribui foarte mult la viteza de recuperare. Sunt foarte putine cazurile in care acest plan nu a avut succes, insa exista doua consideratii suplimentare. in primul rand, poate exista foarte bine o cauza fundamentala care nu este intoleranta la alimente. Poate exista un dezechilibru in hormonii de stres, cortizol si DHEA, sau un dezechilibru al nilurilor de bacterii intestinale (disbioza intestinala). Va indemn sa completati chestionarele din modulele de inceput daca nu ati facut deja acest lucru, pentru a va ajuta sa identificati potentialii factori contribuitori sau cauzatori.

Ce poate ameliora procesul de vindecare?
Exista un numar de nutrienti, plante medicinale si asa mai departe care hranesc mucoasa intestinala si altele care calmeaza inflamatia. Unele realizeaza ambele functii. Va prezint o lista a celor mai des folositi nutrienti si plante medicinale impreuna cu o scurta descriere a rolului fiecaruia.


Clutamina - combustibilul numarul unu al enteroci-telor (celulele din mucoasa intestinala). Tractul intestinal este utilizatorul principal al glutaminei, dar acest aminoacid joaca si alte roluri in organism.

Estimarile (pe animale) arata ca 40 la suta din glutamina ingerata este folosita de mucoasa intestinala. Celulele din intestinul gros folosesc de asemenea glutamina, desi lanturile scurte de acizi grasi ( mai jos) sunt sursa principala de combustibil a colonului. Exercitiile fizice, boala, leziunile sau infectiile folosesc glutamina. Pentru vindecarea intestinului permeabil este recomandata o doza zilnica de 15 mg de glutamina.
NAC (N-acetil-glucozamina) - De asemenea, glutamina este molecula precursoare pentru producerea glucozaminei in organism. Ea este esentiala pentru producerea mucilagii-lor, stratul protector din peretele intestinal. Asadar, NAC este un nutrient adjuvant important in intretinerea mucoasei intestinale.

Acidul butiric - Acesta este un acid gras cu lantul scurt produs natural, care se gaseste in unt dar este de asemenea creat si de intestine. Are mai multe functii, limitate in primul rand la intestin si ficat. Este cel mai important si bogat acid gras cu lantul scurt (SCFA) care hraneste celulele din colon. Acidul butiric influenteaza aderenta bacteriilor prietenoase in colon si este vital pentru mentinerea unei imunitati puternice aici. impreuna cu alte SCFA, butiratii deriva in mare parte din fermentarea fibrelor solubile de catre bacteriile din colon. Tarata de ovaz, care contine fibre solubile, mareste nilul de acid butiric, dar tarata de grau nu. Alte fibre cu solubilitate ridicata sunt mai eficiente la marirea nilului de acid butiric decat tarata de ovaz ( mai jos).

Fibre - Rolurile fibrelor (celuloza sau pudra de in sau din seminte de in) includ indepartarea toxinelor dar ofera si materialul sursa prin care bacteriile din colon determina SCFA sa hraneasca celulele din peretele colonului. Fibra ajuta de asemenea la diminuarea pH-ului intestinelor, facandu-l mai acid, incurajand astfel inmultirea bacteriilor prietenoase si suprimarea inmultirii bacteriilor nedorite precum Clostridium difficile.

Lactobacillusbacteria - aceste bacterii care formeaza acidul lactic diminueaza pH-ul intestinal si fac concurenta nutrientilor care pot hrani bacteriile nedorite; concureaza de asemenea pentru legarea zonelor din peretele intestinal. Mai mult, intretin productia de imunoglogulina SlgA. in mod particular, Lactobacillus casei GG, ajuta semnificativ raspunsul SlgA in cazul copiilor care sufera de boala Crohn sau de artrita junila cronica. Acest raspuns ameliorat al SlgA ajuta la normalizarea permeabilitatii intestinale.

Saccharomyces boulardii - este o drojdie de bere asemanatoare (dar nu identica) celei folosite de brutari (Saccharomyces cerevisiae), desi merita mentionat ca un examen obisnuit de coprocultura nu poate face diferenta intre cele doua. S. Boulardii reprezinta unul dintre cele mai cunoscute mijloace de ameliorare a nilurilor de SlgA, si ajuta astfel la intretinerea si protejarea mucoasei intestinale. Este un supliment util pentru intestinul permeabil deoarece previne lipirea bacteriilor nedorite de\" peretele intestinal si ajuta la eliminarea fermentilor.

Uleiul de peste - are un efect antiinflamator asupra intestinului prin diminuarea producerii de substante inflamatorii (inclusiv leucotriene) si prin marirea prostaglandinei anti-inflamatoare derivata din familia de acizi grasi omega 3, PGE3. Ati grija sa alegeti produsul unei companii care are mare grija in procesarea si filtrarea toxinelor nedorite precum metale grele si PCB. Produsele cu cea mai mare calitate sunt recomandate in partea a treia a planurilor de actiune.

Ulei din seminte de coacaze negre, ulei de limba mielului, ulei Ening Primrose - Aceste uleiuri omega 6 maresc producerea familiei de prostaglandina anti-inflamatoare, PGE1.

Gamma oryzanol (din orez) - s-a dodit ca acest nu-trient mareste dezvoltarea tesuturilor in organism, inclusiv a mucoasei intestinale.
Ulm alb - un remediu traditional si indelung folosit pentru alinarea durerilor stomacale.

Quercetina si rutina - Quercetina este probabil cel mai cunoscut flavonoid folosit pentru silizarea mastocitelor si prenirea emisiilor de citokine (proces numit degranulare). Rutina are o afinitate particulara pentru capilare, ajutandu-le sa se intareasca.

Aloe ra - o planta foarte cunoscuta, iar extractul de aloe ra ajuta in tratarea leziunilor externe, dar si a celor interne, precum cele suferite de mucoasa intestinala.

Lemn-dulce DG - acestui lemn dulce i s-a indepartat acidul glycyrrhizic. Lemnul-dulce DG are asupra stomacului efecte antiinflamatorii foarte bine studiate.

MSM (metilsulfonilmetan) - contine o forma biologica de sulf, element prezent in toate organismele vii. MSM intretine tesuturile conjuncti si i 5-au demonstrat beneficiile in conditiile in care inflamatia, microbii neprietenosi si aler-genii stau la baza reactiilor adrse. intareste de asemenea membranele mucoasei.

Radacina de ghimbir - un antiinflamator traditional care ajuta la reducerea starii de greata (anti-vomitiv).

Fosfatidil colina - este una dintre fosfolipidele esentiale ale organismului (fosfor combinat cu grasimi) gasita in membrana fiecarei celule, inclusiv in celulele din intestin. Astfel, fos-colina este un nutrient util pentru intretinerea mucoasei intestinale. Functia principala este de emulsi-ficator gras si protejeaza ficatul.
Aceasta pudra contine un numar important de nutrienti care ajuta la regenerarea mucoasei.

Formula ei a fost realizata de pionierul medicinei functionale in Statele Unite, dr. Leo Galland. Acest produs reduce disconfortul intestinal, iar testele
repetate au demonstrat ca in aproape toate cazurile produce o ameliorare a simptomelor de permeabilitate intestinala. ul pentru mucoasa intestinala din Partea a treia ofera remedii specifice care s-au dodit pline de succes in normalizarea permeabilitatii intestinale, indiferent daca miezul problemei este intestinul permeabil sau malabsorbtia.Alte materiale medicale despre: Bolile digestive
Se depun eforturi intense pentru cunoasterea, prevenirea si tratamentul bolilor alergice care s-au extins amenintator. Termenul de alergie a fost pro [...]
Florile de galbenele au actiune calmanta si cicatrizanta pentru aceste afectiuni. Ceaiul se prepara din plante enflorescente, 2 lingurite la o [...]
Arteritele constituie grupul cel mai important al bolilor arterelor periferice, dintre ele frecventa cea mai mare o au arteriopatia aterosclerotica, d [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile digestive

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile