eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile cardiovasculare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile cardiovasculare

Scaderea colesterolemiei

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements

Cercetarea efectuata de dr. Ornish si colaboratori a demonstrat superioritatea regimului vegetarian in scaderea colesterolemiei, in atie cu cei ce consumau carne. in special, colesterolul LDL, care se oxideaza asa de usor, a scazut cu 37%, in timp ce la grupul de control, care a respectat regimul 'restrictiv\", a scazut doar cu 5%. Cercetari recente arata ca, pentru a preveni progresul an-giografic al bolii coronariene, e nevoie de o scadere a colesterolemiei totale cu 44%, iar LDL trebuie scazut la 70-75 mg/dl {Circulation 2003; 107:2059-2065). Scaderea substantiala a LDL fi urmata de diminuarea placilor ateromatoase. Chiar si bolnavii care prezinta deja niveluri de colesterol 'accepile\" au de castigat, daca ele scad si mai mult.
In tratamentul hipercolesterolemiei, lozinca unanim acceptata este: mai intai masuri dietetice (timp de 6-l2 saptamani) dupa care, daca mai e nevoie, si medicamente. Majoritatea autorilor considera ca schimbarea alimentatiei poate scadea colesterolemia totala si LDL cu 30%. Alimentatia vegana da rezultate si mai bune.

Cu ajutorul masurilor dietetice corecte se obtin rezultate la fel de bune ca si cu medicamentele hipocolesterolemiante (statine). Faptul acesta este deosebit de imbucurator, deoarece intoleranta fata de statine (Prastatin, Atorstatin) sub forma acuzelor musculo-sche-letale, obliga la sistarea administrarii lor. {JAMA 2003;290:531-533)
Cercetatorii de la Departamentul de Cardiologie Preventi din Oslo, Norvegia, au constatat ca adaugarea de 30-50 g de proteina de soia pe zi, la regimul prescris in mod uzual pentru scaderea grasimilor in sange, reduce intr-un mod semnificativ colesterolul LDL, scazand, in special, particulele mici, dense, foarte aterogene, fara a creste concentratiile lipoproteinei(a).

Au scazut, de asemenea, concentratiile plasmatice de trigliceride si homocisteina, sugerand posibilitatea unui nou efect antiaterosclerotic. Alti autori au gasit ca proteina de soia creste colesterolul HDL ('bun\") la femeile in menopauza. Cantitatile de proteine de soia, recomandate de autorii norvegieni, se pot obtine fie din alimente pregatite din fasole soia, fie din lapte (un litru contine aproximativ 35 g proteine) sau branza de soia - tofu. (Am J Clin Nutr 2002; 76:78-84)
Proteina de soia si izoflavonele pe care Ie contine amelioreaza reactivitatea sculara, scad procesele oxidative din ser, inclusiv oxidarea colesterolului LDL, reduc agregarea trombocitelor, scad nivelul proteinei reactive C si amelioreaza circulatia sangvina in miocard, dupa infarct.
Stiind ca fitosterolii din soia scad colesterolemia, interferandu-se cu absorbtia colesterolului alimentar si biliar, cercetatorii de la Universitatea de Stat, Iowa, SUA, au administrat o data cu masa principala, ce continea zilnic aproximativ 112 g carne slaba de vita, 2,7 g fitosteroli de soia, sub forma de margarina.

Dupa cate saptamani, colesterolemia totala si LDL au scazut in medie cu 10%. Lucrarea dovedeste ca si cei care nu vor sa renunte la alimentele de origine animala pot beneficia de produsele soia (Am J Clin Nutr 2002; 76:57-64), dar, pentru a obtine efectele dorite, este nevoie de o scadere de 44% a colesterolemiei, ceea ce se poate obtine doar prin adoptarea unui regim vegetarian total.
Studiul dr. Ornish a aratat ca scaderea colesterolului LDL este mai importanta decat cresterea colesterolului HDL.

Totusi, sa nu credem ca HDL este lipsit de importanta. Stim ca HDL transporta colesterolul de la periferie spre ficat si tulburarea acestei functii poate creste depunerea colesterolului in peretii arteriali, favorizand, astfel, dezvoltarea aterosclerozei. Colesterolemia ridicata duce la perturbarea functiilor endoteliului scular, favorizand coagularea intrasculara, scazand fibrinoliza si crescand infiltrarea monocitelor in peretii arteriali.
Aproximativ 9 mg colesterol/kilocorp sunt sintetizate zilnic de tesuturile periferice si trebuie transportate la ficat, pentru sinteza acizilor biliari si a lipoproteinelor. Din colesterol se vor sintetiza si hormonii steroizi.

Colesterolul HDL protejeaza endoteliul care, in conditii normale, secreta oxidul nitric (NO) ce produce relaxarea selor sanguine, diminueaza adeziunea si agregarea trombocitara, inhiba proliferarea celulelor musculare netede si scade adeziunea si migrarea leucocitelor in peretii selor de sange. De asemenea, HDL protejeaza celulele endoteliale de apoptoza (moarte celulara programata) si favorizeaza eliberarea de prostaciclina (PGI2) din celulele endoteliale, o substanta sodiiatatoare, care contribuie la mentinerea tonusului scular. (Circ Res 2003 2003; 92:258-260)

Cercetari recente arata ca nivelurile crescute de HDL nu inseamna, in mod automat, un efect cardioprotector. (Arteriosclerosis 2003; 23:314-321)
Se pare ca nu concentratia globala a HDL, ci mai degraba concentratiile diferitelor subclase de HDL sunt determinantele importante ale potentialului antiaterogenic al acestor lipoproteine. Colesterolul HDL este un amestec eterogen de particule cu marimi diferite, ce pot fi grupate in doua clase majore: HDL2 si HDL,. Actiunea protectoare fata de ateroscleroza o are numai subclasa HDL2b.


Scaderea HDL care se obser in unele regimuri foarte sarace in grasimi, NU creste riscul bolii coronariene. Cu alte cuvinte, scaderea HDL, care rezulta din reducerea grasimilor alimentare, nu tulbura retransportarea colesterolului la ficat.
Se afirma ca hidratii de carbon cresc trigliceridele (triacilglice-rolii) in sange. Aceasta afirmatie este aderata pentru glucidele rafinate, dar nu si pentru cele complexe, bogate in fibre. Scazand mult consumul de grasimi si marind ingestia de hidrati de carbon nerafinati, trigliceridele scad cu 33%.

Alte materiale medicale despre: Bolile cardiovasculare


loading...


Radeti atunci cand va uitati in oglinda in fiecare dimineata. Veti vedea ca oglinda va va zambi si ea. Limba contine multa intelepciune, care, pent [...]
in aceste cardiopatii, cianoza lipseste in general, daca anomalia este izolata. Arterializarea singelui venos este pusa in evidenta prin constatarea [...]
Pentru a stabili diagnosticul de hipertensiune arteriala a fost necesar mai intii un consens cvasiunanim privitor la cifrele tensiunii arteriale norma [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile cardiovasculare

Advertisements


Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renaleAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatloading...

Vezi toate intrebarile