eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Tinitusul


SIMPTOME
a un zgomot in urechi ca un tarait, suierat, bazait, sasait sau fluierat; zgomotul poate fi intermitent sau continuu.
a uneori, deficit auditiv.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a aveti tinitus; acesta poate fi un simptom al unei probleme de sanatate de fond, precum hipertensiunea arteriala sau o tiroida hipoacti ( Tiroida, probleme) ce poate fi tratata.
a zgomotul este insotit de dureri sau puroi in ureche; acestea pot semnala o infectie auriculara.
a zgomotul este insotit de ameteli; aceasta poate fi un semn al bolii Meniere sau al unei tulburari neurologice. Solicitati imediat ingrijiri medicale.
Tinitusul sau tiuitul in urechi, este senzatia de a auzi un tarait, bazait, sasait, ciripit, fluierat sau alte sunete. Zgomotul poate fi intermitent sau continuu si poate ria in volum. Este deseori mai accentuat atunci cand zgomotul de fond este scazut, astfel incat il puteti constientiza mai ales noaptea cand incercati sa adormiti si este liniste in camera. in rare cazuri, zgomotul este sincron cu bataile inimii dumneavoastra.
Tinitusul este foarte fecvent, estimandu-se ca afecteaza 50 milioane de adulti in Statele Unite. Pentru majoritatea, aceasta tulburare nu este mai mult decat sacaitoare. in cazurile severe, totusi, tinitusul poate genera dificultati de concentrare si tulburari de somn. in cele din urma el poate interfera cu munca si relatiile personale, conducand la suferinta psihologica. in fiecare an aproximativ 12 milioane persoane solicita ajutor medical pentru un tinitus sever.
Chiar daca tinitusul este deseori asociat unui deficit auditiv, nu el este cel care provoaca deficitul; nici invers, un deficit auditiv nu provoaca tinitus. De fapt, unele persoane cu tinitus nu au nici un fel de dificultati de auz, iar intr-un numar mic de cazuri ele devin chiar atat de sensibile la sunete, incat trebuie sa ia masuri pentru amortizarea sau mascarea zgomotelor exterioare.
Unele cazuri de tinitus sunt provocate de infectii sau blocaje ale urechii, deseori tinitusul
disparand dupa tratarea cauzei de fond. Frecvent, totusi, tinitusul persista si dupa ce afectiunea de fond este tratata. Intr-un astfel de caz, alte terapii -atat conventionale, cat si alternative - pot produce ameliorari semnificative, fie prin diminuarea, fie prin acoperirea sunetului nedorit.

CAUZE
O larga rietate de tulburari si boli pot conduce la aparitia tinitusului. Blocajele urechii, datorate unei acumulari de cerumen, unei infectii { Otita medie) sau, rareori, unei tumori a nervului auditiv, pot provoca sunetele nedorite, la fel ca si o perforatie a timpanului. insa, poate cea mai frecventa sursa de tinitus cronic este expunerea prelungita la zgomote intense. Zgomotul provoaca leziuni definitive ale celulelor sensibile la sunete din cohlee, un organ in forma de spirala din urechea interna. Tamplarii, pilotii, cantaretii rock si lucratorii la repararea drumurilor sunt printre cei cu risc crescut datorat locului de munca, la fel ca si persoanele care lucreaza cu ferastraie electrice, pusti sau alte masinarii zgomotoase sau cei care asculta in mod repetat muzica la volume mare. O expunere unica la un zgomot brusc, extrem de tare, poate de asemenea provoca tinitus.
Anumite medicamente-mai ales aspirina, mai multe tipuri de antibiotice si medicamentele pe baza de chinina - pot contribui de asemenea la aparitia acestei tulburari. De fapt tinitusul este citat ca potential efect secundar la aproximativ 200 medicamente eliberate cu sau fara prescriptie medicala.
Procesul natural al imbatranirii poate conduce la o deteriorare a cohleei sau a altor portiuni ale urechii si genera tinitus. Tinitusul este de asemenea asociat cu boala Meniere (o afectiune a urechii interne) si cu otoscleroza, o boala degenerati a oscioarelor din urechea medie. Printre alte probleme medicale ce pot provoca tiuit in urechi se numara hipertensiunea arteriala, alergiile, anemia si o tiroida hipoacti {Vezi Tiroida, probleme). Tinitusul poate fi de asemenea un simptom al unei afectiuni a gatului sau maxilarului, precum sindromul articulatiei temporomandibu-lare (ATM).
Din motive nu in intregime clare pentru cercetatori, stresul pare sa agraveze tinitusul.

PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Pentru a determina daca la baza aparitiei tini-tusului dumneavoastra sta o afectiune medicala pentru care poate fi prescris un tratament, medicul dumneavoastra face un examen fizic [eneral, inclusiv o examinare atenta a urechilor. Asigurati- ca informati medicul cu privire la toate medicamentele pe care le luati. Daca originea problemei ramane neclara puteti fi trimis la un otolog sau otorinolaringolog (ambii specialisti in urechi) sau la un audiolog (specialist in auz) pentru teste audiologice si neurologice. O parte a ionului pe care vi-l vor face acesti specialisti consta intr-un test al echilibrului, numit elec-tronistagmografie. O tehnica imagistica, precum TC sau MRI - ce ar putea decela o problema structurala - poate fi de asemenea recomandata.


TRATAMENT

Deoarece tinitusul poate fi un simptom al unei afe< liuni medicale de fond, primul pas este tratarea acesteia. Insa, daca tinitusul persista dupa tra-tament sau daca este rezultatul expunerii profesionale la zgomote intense, profesionistii in domeniul sanatatii recomanda diverse metode ne-medicale ce pot contribui la reducerea sau mascarea zgomotului nedorit. Uneori, tinitusul dis-pare spontan, fara nici un fel de interventie.
Daca este greu sa faceti fata linitusului de care suferiti, puteti gasi ajutor in consilierea psihologici si grupurile de sprijin { Sectiune). Cereti medicului dumneavoastra o trimitere.


MEDICINA CONVENTIONALA

Daca tinitusul dumneavoastra se datoreaza excesului de cerumen, medicul dumneavoastra curata urechile cu o sonda cu rful invelit in sau cu un dispozitiv de aspiratie. Daca aveti o infectie a urechii, este posibil sa primiti o prescriptie de picaturi auriculare ce contin hidrocor-tizon pentru a ajuta la calmarea mancarimilor si un annbiotic pentru a combate infectia.In cazurile in care este diagnosticata otoscle-sau 0 1 umoare, poate fi necesara interventia chirurgicala. Daca tinitusul dumneavoastra este rezultatul sindromului de articulatie temporo-mandibul.ira, medicul dumneavoastra trimite probabil la un specialist in ortodontie sau la un alt specialist in probleme dentare pentru a primi tratamentul adect.
La persoanele cu tinitus cronic, tratamentul medicamentos poate oferi anumite beneficii. Li-docaina, un medicament utilizat in tratamentul anumitor tipuri de tulburari de ritm cardiac, s-a dovedit a ameliora tinitusul la unele persoane, insa ea trebuie administrata intravenos si efectul sau nu este de lunga durata.
Daca tinitusul dumneavoastra este insotit de un anumit deficit auditiv, o proteza auditi poate fi utila. Multe persoane au beneficiat de asemenea si de dispozitive de mascare a tinitusului, care seamana cu protezele auditive, insa emit un sunet mai placut decat zgomotul intern produs de tinitus. Un dispozitiv mai nou este instrumentul de tinitus, ce este o combinatie de proteza auditi si dispozitiv de mascare. O alta tehnica terapeutica, cunoscuta sub numele de habituare auditi, foloseste un dispozitiv ce genereaza un anumit tip de zgomot alb mai putin intens decat tinitusul; creierul inta sa se obisnuiasca cu, sau sa ignore, tinitusul. Aceste dispozitive trebuie testate pe dumneavoastra si ajustate in asa fel incat sunetele emise de ele sa acopere frecventa specifica a zgomotului pe care il auziti.

MEDICINA ALTERNATIVAIn afara de terapiile mentionate mai jos, ilustratiile din stanga pentru presopunctura si cele de la . 698 pentru tehnicile de yoga ce pot fi de ajutor in tinitusul de care suferiti.


ACUPUNCTURA

Acupunctura poate ajuta la scaderea intensitatii tinitusului pe care il auziti. Se considera ca aceasta tulburare este generata de un dezechilibru al fluxului de energie, sau Chi, catre ficat sau rinichi. Pentru tratament, consultati un acupunc-tor profesionist.


BIOFEEDBACK

Studiile au aratat ca biofeedback-ul poate ajuta oamenii sa faca fata tinitusului, aparent prin ameliorarea stresului. Pacientii sunt intati sa-si relaxeze muschii fruntii, ce se contracta in momentele de stres si sa-si incalzeasca mainile si picioarele. Cereti medicului dumneavoastra o trimitere la un practician autorizat al biofeedback-ului.


MANIPULAkEA FIZICA

Practicienii tehnicii Alexander folosesc uneori exercitiile ce postura a gatului pentru a ajuta persoanele cu tinitus, in special in cazurile insotite de vertij. Se considera ca tehnica amelioreaza fluxul de sange catre ureche.


CHIROPRACTICA

Manipularea ce relaxeaza gatul si amelioreaza fluxul sanguin catre ureche poate fi benefica in unele cazuri. Un osteopat poate asigura un tratament similar.


FITOTERAPIA

Ginkgo {Ginkgo biloba) s-a dovedit util in reducerea la minimum a suferintei de tinitus. Luati 40 mg din ta uscata sau 1-2 Igt. de extract lichid, de trei ori pe zi. Nu asteptati rezultate imediate de la ginkgo, poate fi nevoie sa luati remediul timp de mai multe saptamani inainte de a resimti o ameliorare.


HOMEOPATIA

Mai multe remedii homeopatice sunt prescrise pentru tinitus. Un practician homeopat poate prescrie unul dintre urmatoarele:
a Daca zgomotul este un bazait sau un sasait, Chininum sulphuricum.
a Daca zgomotul este un tarait fara alte simptome, Kali iodatum.
a Daca zgomotul este un muget si se insoteste de un anumit deficit auditiv, Salicylicum acidum.
a Daca mugetul este insotit de intepaturi in ureche si senzatia ca urechile sunt blocate, Carboneum sulphuratum.


STIL DE VIATA

Gimnastica regulata, care stimuleaza circulatia sanguina la nivelul capului, poate contribui la ameliorarea intr-o anumita masura a tinitusului. incercati alergarea, plimbarile rapide, inotul, mersul pe bicicleta sau un alt efort fizic aerobic. Retineti ca dupa inceperea unui program de exercitii, puteti resimti o usoara agrare a tinitusului inainte de a obser o ameliorare.


MEDICINA PSIHOSOMATICA

Unele persoane constata ca prin auto-hipnoza pot reusi sa "stinga" zgomotul nedorit creat de tinitusul de care sufera, timp de ore sau chiar zile la rand. Un hipnoterapeut calificat poate inta sa ajustati volumul tinitusului de care suferiti, folosind un buton sau alt dispozitiv imaginar. Aceasta forma de hipnoterapie are efect numai la persoanele care reusesc sa intre intr-o transa moderat de profunda.

ALIMENTATIE Sl DIETA
Pentru a ameliora circulatia sanguina la nivelul urechilor, reduceti grasimile saturate si colesterolul din alimentatia dumneavoastra. Suplimentele de niacina - de la 100 la 6 000 mg pe zi - pot de asemenea ajuta la scaderea colesterolului. ATENTIE: Nu luati doze mai mari de niacina fara sa fiti supravegheat de un profesionist, deoarece aceasta poate avea efecte secundare, cum ar fi toxicitatea hepatica.
Cercetarile au aratat ca un procentaj ridicat dintre persoanele cu tinitus prezinta deficite de vitamina B12. Nutritionistii recomanda sa luati o doza de 6 mcg de vitamina, zilnic. De asemenea, unele date arata ca suplimentele de vitamina A (5000-l0 000 UI pe zi) pot avea o eficienta cel putin partiala in tinitus.

CE PUTETI FACE ACASA
a Evitati alcoolul, fumatul si cofeina; ele pot agra tinitusul.
a Reduceti sarea din alimentatia dumneavoastra; sarea poate provoca retentia de licr'd in urechile dumneavoastra, agrand tinitusul.
a Evitati zgomotele intense ce pot agra ui tinitus de care suferiti deja.
a Daca aveti tulburari de somn din cauza zgomotului din urechi, incercati sa dati drumul la radio ce poate masca zgomotul nedorit cu o muzica linistitoare. Sau inregistrati o caseta cu "zgomot alb" cum ar fi cel al apei cl gand si lasati-o sa mearga ori de cate ori sirr.,iti nevoia.
a Evitati aspirina in doze prea mari care pot agra tinitusul.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME In special daca sunteti femeie, este posibil sa nu resimtiti nici un fel de simptome pana la aparitia de complicatii grave sau puteti observ [...]
SIMPTOME a roseata in zona scutecelor - in jurul organelor genitale, pe fese si coapse, dar nu pe abdomen. a piele intinsa, cartonata sau piel [...]
Daca arsura este: a rosie, dureroasa la palpare si posibil insotita de edem si basici, este probabil o arsura de gradul I (ce poate include si arsu [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile