eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Arsurile


Arsurile
Daca arsura este:
a rosie, dureroasa la palpare si posibil insotita de edem si basici, este probabil o arsura de gradul I (ce poate include si arsura solara)
a rosie, dureroasa si acoperita de basici, este probabil o arsura de gradul II (ce poate include si arsura solara sera)
a extrem de dureroasa, pielea arsa are un aspect alb sau carbonizat si sunt expuse la suprafata vase de sange sau daca leziunile nervoase sunt
atat de importante incat nu exista durere, este probabil o arsura de gradul III
a cu caracteristicile arsurii de gradul III si sunt vizibile musculatura sau oasele, este o arsura de gradul IV.


CHEMATI MEDICUL DACA:



a ati o arsura de gradul I de dimensiuni mari.

a ati o arsura de gradul II pe maini, fata, picioare, organele genitale, fese sau o articulatie importanta sau daca arsura are un diametru mai mare de 7,5 cm. Este posibil sa fiti socat, sa ati o tensiune arteriala scazuta si un puls rapid, iar zona respectiva se poate infecta. Solicitati imediat ajutor medical.
a ati o arsura chimica. Acest tip de arsura poate provoca simptome secundare gra, precum convulsiile si pierderea cunostintei. Solicitati imediat ajutor medical.
a ati o arsura electrica. Acest tip de arsura poate de asemenea provoca leziuni ce pot sa nu fie vizibile. Orice arsura electrica trebuie controlata de un medic.


Vezi si Urgente/Primul Ajutor: Arsurile.

Pielea este un tesut sensibil, viu, alcatuit din trei straturi principale: epidermul, dermul si tesutul subcutanat. Orice expunere la o temperatura de peste 44AC lezeaza celulele pielii si provoaca un anumit grad de arsura. in fiecare an, in Statele Unite, doua milioane de persoane sunt arse: 300.000 grav, 70.000 necesita spitalizare, iar 6.000 letal. Copin si varstnicii sunt mai vulnerabili la formele mai gra de arsuri, deoarece pielea lor este mai subtire.
Arsurile minore cuprind arsurile de gradul I, arsurile de gradul II limitate si arsurile solare (ce pot fi incadrate, in functie de seritate, in grupa arsurilor de gradul I sau II). Arsurile de gradul I afecteaza stratul superficial al pielii, epidermul. in general,_aceste arsuri nu sunt gra si se vindeca repede. in decurs de doua zile, pielea lezata de o arsura de gradul I este eliminata prin descuamare. Arsurile de gradul II afecteaza epidermul si o parte a stratului de dedesubtul acestuia, dermul. Ele nu sunt gra si se vindeca in scurt timp, cu exceptia cazurilor in care arsura acopera o regiune intinsa sau s-a suprainfectat (fenomen ce poate fi evitat printr-un tratament corect).
Arsurile majore cuprind arsurile de gradul II pe regiuni intinse, precum si toate arsurile de gradul III si IV. Arsurile de gradul III si IV sunt intotdeauna gra si implica toate cele trei straturi ale pielii. Regiunea arsa poate fi alba sau innegrita si carbonizata. Astfel de arsuri sere afecteaza si tesutul grasos si nervii. Arsurile de gradul IV patrund pana la muschi si os.
Arsurile electrice pot fi inselatoare. Desi arsura pielii poate fi minima, leziunile din interior pot fi intinse si pot exista si leziuni ale inimii. Socul electric de inalta tensiune poate provoca stop cardiac ( Urgente/Primul Ajutor: Stopul car-dio-respirator ti Electrocutare).

TRATAMENTIn orice lip de arsura, tratamentul imediat si agresiv, fie el conntional sau alternativ, este esential pentru accelerarea vindecarii si refacerii.
MEDICINA CONVENTIONALA
Dupa aplicarea tratamentului de prim-ajutor la domiciliu pentru arsurile minore, orice durere care persista poate fi ameliorata cu aspirina sau paracetamol. Daca arsura dumneavoastra necesita tratament medical, medicul dumneavoastra va acoperi zona cu un pansament antibacterian sau o va lasa descoperita pentru a stimula vindecarea (caz in care arsura trebuie mentinuta curata). Evitati sa spargeti basicile; expunerea tesutului de dedesubt creste posibilitatea infectarii. Pot fi prescrise analgezice sau antibiotice daca exista semne de infectie. Un entual soc, instalat in urma unor arsuri gra, va fi tratat prin administrarea de lichide pe cale intranoasa. Arsurile majore sere pot necesita grefe cutanate sau interntii de chirurgie plastica pentru reparatia tisulara si pentru evitarea formarii excesi de cicatrice.
MEDICINA ALTERNATIVA
Toate arsurile majore trebuie tratate de un profesionist in domeniul medical. Pe langa tratamentele mentionate mai jos si tele chinezesti, homeopatia, aromoterapia si medicina ayur-dica pot fi utile in tratamentul arsurilor minore.


Nu PUNETI UNT PE ARSURA!

Nu incercati sa calmati nici un fel de arsura ungand-o cu unt sau margarina. In realitate, aceste substante grase pot pastra caldura in plaga si incetini vindecarea; de asemenea, pot conduce la aparitia infectiilor.

NIVELURILE LEZIUNILOR PIELII

Arsurile de gradul I lezeaza epidermul subtire si de obicei se vindeca rapid. Arsurile de gradul II lezeaza o parte a dermului, insa nu suficient pentru a distruge foliculii pilosi si celulele ce genereaza noi straturi de piele. Arsurile de gradul III patrund pana in stratul subcutanat si necesita de obicei grefe cutanate pentru reluarea cresterii. Arsurile de gradul IV, de departe cele mai gra, distrug pielea si lezeaza muschii si vasele.


FITOTERAPIA

Sucul unei te din specia aloe (Abe barba-densis) poale reduce durerea, slimula vindecarea si preni infectarea arsurilor minore. Fitotera-peutii considera ca mierea este un agent eficient in procesul vindecarii. Ungeti arsura minora cu un strat subtire de miere, acoperiti cu un pansament lejer si repetati zilnic pana la vindecare.


MEDICINA PSIHOSOMATICA

In unele cazuri de arsuri majore, concentrarea gandurilor asupra vindecarii si o atitudine pozitiva fata de refacere au putut reduce la minim simptome precum durerea, inflamatia si formarea de cicatrici. Cele mai spectaculoase rezultate au fost obtinute cand aceasta tehnica a fost aplicata in decurs de cateva ore de la arsura.


CE PUTETI FACE ACASA

Puneti arsurile minore sub jet de apa, apoi aplicati o compresa rece. Cand arsura incepe sa se vindece, intepati o capsula de vitamina E si masati zona afectata cu lichidul respectiv, pentru a evita formarea de cicatrici in exces. Daca arsura dumneavoastra este majora, beti multe lichide in perioada de refacere; astfel de arsuri provoaca pierderea lichidelor din organism.

PREVENIRE
Arsurile sunt deseori provocate de accidente casnice ce ar putea fi prenite cu usurinta. La fiecare etaj trebuie sa se gaseasca un detector de fum in stare de functionare, iar in bucatarie trebuie sa fie tinut un extinctor. Toate detectoarele si extinctoarele trebuie testate cel putin o data pe an. Cand gatiti, intoarceti cozile tigailor si manerele cratitelor spre interiorul aragazului, iar daca ati copii mici in casa, acoperiti cu dispoziti de protectie toate prizele electrice nefolosite


Galerie de imagini si poze medicale: arsurile


imagine cu arsurileimagine cu arsurile imagini arsurileimagini/poza arsurile


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

ARSURILE Arsurile pot aparea datorita actiunii a trei tipuri de agenti: agenti fizici, agenti chimici, si agenti ionizanti. Agentii fizici [...]
Arsurile cu substante chimice se pot limita la o mica leziune cutanata sau pot fi atat de extinse, incat sa produca o reactie in intregul o [...]
Chiar si produsele chimice blande, cum ar fi samponul sau dezinfectantele pentru piscina, pot produce dureri cumplite atunci cand patrund in oc [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile