eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Cancerul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » cancerul

Cancerul cerebral


SIMPTOME
Majoritatea tumorilor cerebrale nu prezinta simptome pana cand nu ating anumite dimensiuni.
Simptomele asociate cu presiunea crescuta asupra creierului, datorata unei tumori, cuprind:
a cefalee persistenta, care se agraveaza pe parcursul mai multor saptamani si este deseori mai intensa in pozitie culcat.
a varsaturi, insotite uneori, insa nu intotdeauna, de greturi.


a convulsii cu debut brusc.

a modificari inexplicabile ale personalitatii sau capacitatilor mentale.
Simptome ce variaza in functie de tipul si localizarea tumorii cuprind:
a pierdere brusca a vederii, tulburari de rbire si alte modificari ale simturilor.
a slabiciune sau paralizie localizata, in special, la nivelul membrelor.
a tulburari de memorie.


a pierderea coordonarii sau echilibrului.



CHEMATI MEDICUL DACA

a acuzati oricare dintre simptomele descrise mai sus. Chiar daca si alte suferinte pot proca simptome similare, durerile de cap persistente, ce survin alaturi de varsaturi, convulsii sau pierdere progresiva a vederii, auzului, rbirii, sensibilitatii sau functiei motorii la nivelul unui membru, pot indica o tumora cerebrala.
Cancerul cerebral primar - cancer ce isi are originea chiar in tesutul cerebral -este rar, reprezentand numai 1% din toate cancerele si aproximativ 2,5% din toate decesele de cauza canceroasa. Totusi, unu din patru pacienti cu cancer cu o alta localizare face in cele din urma un cancer cerebral metastatic sau secundar. Cancerul cerebral poate surveni la orice varsta, insa loveste cel mai adesea copin mici si adultii de varsta medie. Tumorile cerebrale ale caror celule nu se raspandesc la distanta sunt considerate benigne, spre deosebire de tumorile cerebrale maligne sau cancere, aie caror celule se inmultesc in mod jncontrolabil si se pot raspandi in tot organismul, insa nici o tumora cerebrala nu este inofensiva: orice formatiune care ocupa loc in craniu, chiar si o proliferare necanceroasa, poate exercita o compresiune asupra tesutului cerebral, poate genera dureri severe, leziuni neurologice ireversibile si poate ameninta viata. Simptomatologia si sansele de vindecare variaza in functie de localizarea tumorii si de tipul de celule cerebrale implicate.

CAUZE
Cauzele cancerului cerebral primar sunt necunoscute. Uneori se mosteneste in familie, sugerand o predispozitie genetica. Alte cercetari sugereaza legaturi cu substante chimice precum clorura de vinii, unele erbicide si pesticide sau expunerea exagerata la radiatii electromagnetice. Cateva boli rare, precum scleroza tuberoasa si polipoza intestinala multipla, sunt de asemenea asociate cu cancerul cerebral { Colorectal, cancer).


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Diagnosticul unei tumori cerebrale incepe printr-un examen fizic si neurologic complet. Tomografia computerizata (TC) si explorarea imagistica prin rezonanta magnetica (MRI) pot localiza si identifica tumorile. Daca recoltarea unei biopsii tisulare este posibila, ea poate confirma sau exclude prezenta celulelor canceroase. Radiografiile si alte analize determina existenta unui cancer localizat in alta regiune a corpului.

TRATAMENT
Atata vreme cat cercetarile in vederea gasirii unei cai de vindecare continua, tratamentul medical conventional anticanceros nu poate fi inlocuit cu nici o alta alternativa accepila. Chiar daca numeroase terapii alternative - aflate in afara medicinei traditionale - pot accentua beneficiile ingrijirilor standard, nici una nu poate vindeca, in mod dovedit, cancerul. Terapiile anticanceroase alternative trebuie sa fie considerate potential ad-juvante, insa nu inlocuitoare, ale ingrijirii conventionale.
MEDICINA CONVENTIONALA
Vindecarea cancerului cerebral depinde de localizarea tumorii si de cat de departe s-a extins aceasta. Progresele chirurgiei asistate de computer permit astazi chirurgilor sa trateze cancere odinioara considerate inoperabile. Oricand este posibil, tumorile cerebrale sunt tratate pe cai chirurgicale. Daca tumora poate fi indepartata, pacientul se poate vindeca complet. Dupa operatie sunt prescrise radioterapia si, uneori, chimiote-rapia, pentru a asigura distrugerea celulelor canceroase izolate ramase. insa unele tumori cerebrale sunt localizate prea profund in creier pentru a putea fi extirpate, fie si numai_ partial, fara a proca leziuni cerebrale grave. In astfel de cazuri, tratamentul este limitat la chimioterapie si o radioterapie perfectionata care tinteste raze laser asupra tumorii. Nici una nu are sanse de a asigura vindecarea, insa ele pot incetini proliferarea celulelor canceroase, pot mentine simptomele sub control si pot prelungi viata pacientului.In cazurile in care vindecarea este imposibila, principalele scopuri ale tratamentului sunt asigurarea unui confort si conservarea functionalitatii neurologice. Pot fi administrate diverse medicamente, precum analgezicele, anticonvulsivantele si corticosteroizii, pentru ameliorarea durerilor, controlul convulsiilor si reducerea edemului cerebral. Deoarece tumorile pot proca deseori leziuni cerebrale reziduale, pacientii pot necesita o terapie de reabilitare fizica sau mentala.
Pentru mai multe informatii despre radioterapie, chimioterapie si alte tipuri de tratamente, Cancerul.


MEDICINA ALTERNATIVA

Chiar daca numerosi pacienti cu cancer cerebral pot face fata activitatilor de zi cu zi, povara bolii si efectele secundare ale radioterapiei si chimioterapie! pot fi, in cele din urma, debilitante. Mai multe terapii alternative pot aduce o usurare a acestor stresuri; printre ele se numara hidro-terapia, atingerea terapeutica, yoga, vizualizarea ghidata, meditatia si biofeedback-ul. Diverse forme de manipulare fizica, inclusiv masajul si reflexologia, pot fi de asemenea de ajutor.


TERAPIA GENETICA

Genele straine-si nu bisturiele sau razele laser-se pot dovedi cea mai eficace arma impotriva cancerului cerebral, daca rezultatele promitatoare ale testelor se confirma. Oamenii de stiinta de la Institutele Nationale de Sanatate sunt in curs de a perfectiona un tip de terapie genetica, susceptibila de a ucide celulele canceroase din creier prin modificarea lor din punct de vedere genetic. Aceasta ingenioasa terapie are ca scop vulnera-bilizarea celulelor canceroase la un medicament cu efect distructiv, ce lasa intacte si neafectate celulele cerebrale sanatoase. La testarea acestei terapii pe sobolani, tumorile au disparut practic la 11 din 14 animale. In primul studiu la om, s-a constatat diminuarea semnificativa a tumorilor la 5 din 8 pacienti, care nu reusisera anterior sa raspunda la tratamentul conventional. Chiar daca sunt necesare testari si perfectionari suplimentare, aceasta noua terapie genetica poate reprezenta o importanta promisiune pentru viitor.

TUMORI LA NIVELUL CREIERULUI
La nivelul creierului se pot dezlta mai multe feluri de tumori. Meningioamele iau nastere din membrana protectoare ce acopera creierul si nu din tesutul cerebral in sine. Ele sunt de obicei benigne si pot fi deseori indepartate pe cale chirurgicala. Glioblastoamele polimorfe sunt tumori maligne, care se formeaza direct in tesutul cerebral. Ele sunt de obicei inoperabile.




Alte materiale medicale despre: cancerul

Este cunoscut potentialul cancerigen al unor agenti antitumorali folositi in mod curent in chimioterapia clasica a cancerului. S-a constatat cA [...]
Necesitatea si dorinta de cunoastere a omului au fost, dintotdeauna, exprimate si legate de o preocupare permanenta a lui de a cauta un eveniment, o d [...]
Exista un risc relativ crescut de 1,35 (35%) expus pentru un fumator pasiv de a face cancer bronsic fata de un ne fumator (58). Riscul relativ f [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre cancerul

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile