eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Scleroza multipla


Scleroza multipla

SCLEROZA MULTIPLA

Scleroza multipla este o boala sporadica ce survine mai frecvent in zonele temperate ale globului, la latitudini de peste 40s, reprezentand peste 40% din locuitori. Frecventa mai mare este in med 919c28j iul urban.

Varstele de aparitie se situeaza la tineri intre 20-30 de ani (peste 50%), descrescand apoi peste 30 de ani si fiind exceptionala sub 10 ani.

Etiopatogenie. Cercetarile din ultima vreme arata originea virala a bolii, virusul rujeolos fiind cel mai frecvent incriminat.

Patogenie: se considera ca este vorba de un mecanism imunoalergic. Aceasta conceptie patogenica se bazeaza pe imunitatea umorala si celulara, ca si pe asemanarea acestei afectiuni cu encefalita alergica experimentala (EAE) si asocierea frecventa cu alte afectiuni autoimune.

Coincidenta familiala a determinat pe unii autori sa discute in patogenie si o predispozitie genetica.

Morfopatologie. Demielinizarea ar fi posibila prin distrugerea oligodendrogliei prin actiunea directa a virusului, care actioneaza ca un antigen; demielinizarea este produsa de eliberarea unor factori mielinotoxici. O parte din mielina lezata este indepartata prin macrofagele hematogene, care impreuna cu virusul respectiv ajung in contact cu celulele imunocompetente, sensibilizand bolnavul la antigenul mielinei proprii.

Macroscopic leziunile demielinizante sunt sub forma de placi de scleroza, cu dimensiuni variate (de la marimea unei gamalii, la cativa centimetri).

Simptomatologie. Debutul este de obicei brusc, cu: astenie, oboseala excesiva, cefalee, fenomene pseudosomatice (mialgii, dureri articulare, diferite nevralgii), deficit motor (interesand mai ales membrele inferioare)

   Debutul ocular este nevrita optica retrobulbara

   Debutul poate sa fie cu semne cerebelo-vestibulare, cu hipoestezie (cu diferite topografii)

In perioada de stare tabloul clinic este format din: sindromul piramidal, sindromul vestibular si sindromul cerebelos. Alte simptome pot sa fie ca: sindromul senzitiv, subiectiv cu dureri lombare, mai frecvent nevralgie de tip trigemen si semnul Lhermitte, sau tulburari psihice (stari depresive, maniacale, iritabilitate si rareori sindroame paranoice) si crize comitiale.

Examinari paraclinice: examinarea fundului de ochi poate depista o decolorare a papilei in sectorul temporal, bilateral; examenul LCR arata o crestere moderata a limfocitelor si a albuminorahiei, cu hipergamaglobulinorahic; examenul ORL pune in evidenta sindromul vestibular, iar potentialele evocate (PEV sau potentialul evocat vizual, PEA sau potential evocat auditiv , PES sau potential evocat somestezic) arata o demielinizare o intarziere a latentei si chiar absenta raspunsului evocat; rezonanta magnetica nucleara arata prezenta ariilor de distructie a barierei hemato-encefalice si evidentierea placilor de scleroza multipla.

Forme clinice: - forma medulara cu paraplegie spastica

-    forma tronculara (cu prinderea nervilor cranieni: III, VI, VII, V)

-    forma cerebrala (in care predomina tulburarile psihice)

-    forme evolutive (frusta, benigna)

-    dupa varsta: forme la varste intre 20-30 de ani si forme tardive (dupa 40 de ani)

-    forme progresive

Diagnosticul pozitiv: varsta tanara si prezenta celor 3 sindroame.

INTREBARI

1)      Care este etiopatogenia sclerozei multiple?

2)      Care sunt investigatiile paraclinice in scleroza multipla?

3)      Care sunt formele clinice in sceroza multipla?



Galerie de imagini si poze medicale: scleroza multipla


imagine cu scleroza multiplaimagine cu scleroza multipla imagini scleroza multiplaimagini scleroza multipla poza despre scleroza multiplapoza despre scleroza multipla images scleroza multiplaimages scleroza multipla


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Aceasta boala este asociata de obicei cu hipertensiunea arteriala. in ateroscleroza, se produce o infiltrare a stratului intim al arterelor, dar si su [...]
Expunerea la fumul de tigara (77) (activ sau pasiv) accelereaza (dupa o perioada de studiu de 3 ani) cu 50% progresia aterosclerozei. Impactul es [...]
La originea bolii figureaza o alimentatie bogata in grasimi de origine animala, un mod de viata stresant (incordare nervoasa, necazuri etc), [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile