eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Crioterapia


CRIOTERAPIA

Prin crioterapie se produc scaderi semnificative ale temperaturii in tesut (cryo = frig). Efectele sunt legate de scaderea metabolismului celular (prin incetinirea reactiilor enzimatice), de cresterea viabilitatii celulare, reducerea durerii si sp 939c26j asmelor, reducerea inflamatiilor, promovarea vasoconstrictiei si reducerea cerintei de oxigen, precum si de scaderea vitezei de transmitere a impulsului nervos.

In criochirurgie se aplica, localizat, temperaturi extrem de scazute, folosind dioxid de carbon solid (zapada carbonica) la -79sC sau azot lichid (-l96sC), cu scopul de a distruge celule anormale sau tesuturi bolnave. La aceste temperaturi citosolul se cristalizeaza prin formarea cristalelor de gheata, iar vasele de sange care iriga tesutul ingheata. Criochirurgia este o optiune viabila in special pentru unele afectiuni ale pielii, precum si pentru diferite forme de cancer al pielii, ficatului, prostatei, in cazuri fara metastaze si cu tumori bine localizate, sau chiar pentru distrugerea selectiva a unor nuclee din talamus, ca in cazul tratamentului maladiei Parkinson. Prezinta avantajele sangerarilor reduse (efect hemostatic), ale durerii minime si cicatricilor usoare.

In terapia cu criocamera (sau terapie crioextrema) pacientul este expus intr-o camera criogena (racita cu azot lichid) la temperatura de -l10sC pentru un interval scurt de timp (pana la 3 minute).

In crioterapia uzuala se aplica pe piele apa rece sau gheata (pungi sau comprese), criopachete cu gel, sau criosprayuri cu flux de vapori. Efectul fiziologic este vasoconstrictia imediata, reducerea metabolismului local, reducerea durerii si inflamatiei.

Fara a se incadra strict in crioterapie, tehnicile de realizare a hipotermiei controlate (coborarea temperaturii corpului cu cateva grade) permit efectuarea unor operatii pe cord in conditiile unei mai mici crize de timp.

De asemenea, obtinerea temperaturilor extreme este foarte importanta in transtul de organ, deoarece asigura mentinerea functionalitatii organului izolat timp de 2 zile. Este astfel posibila conservarea unor tesuturi sau organe (sperma, maduva osoasa etc.) in vederea revitalizarii si/sau utilizarii lor ulterioare.




Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

DEFINITIE O perceptie anormala a respiratiei de disconfort; intensitatea poate fi cuantificata prin stabilirea intensitatii efortului fizic necesar pe [...]
SIMPTOME a un procent al grasimii din organisme mai mare de 30 % pentru femei si 25 % pentru barbati; (puteti apela la un medic pentru a va masura [...]
SIMPTOME Chiar d-.ca aparitia primilor dinti ai sugarului dumneavoastra este o etapa a dezvoltarii normale si nu o boala, ea poate fi un fenomen irit [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile