eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli de colon, rect, anus

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli de colon, rect, anus

Rectocolita ulcerohemoragica

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparireEste o inflamatie ulceroasa si hemoragica a colonului, and o evolutie cronica, on-dulanta. Clinic, simptomatologia este dominata de un sindrom diareic dizenteriform cu produse patologice, la care semnele generak sint bine exprimate : febra neregulata, astenie, stare generala alterata, anemie, deshidratare hidroelectrolitica etc. Evolutia cronica ?i reeistenta la tratamente se explica printr-o vulnerabilitate deosebita a mucoasei inflamate la care mai interne un mecanism au-toimun cu mare importanta la intretinerea bolii. intelegem astfel si complicatiile reduile ale bolii : perforatie cu peritonita, stricturi, stenoze, fistule, hemoragii masive, pseudopolipoza, atonte colica. Etiologia nefiind inca elucidata, nu exista un tratament specific ci un tratament complex ce zeaza redresarea starii generale, reechilibrarea organismului si combaterea factorilor agresi microbieni.
In faza acuta a bolii tratamentul se incepe cu repaus la pat obligatoriu pina la linistirea fenomenelor cind, progresiv, bolnavul isi reia ritmul de ata obisnuit. In faza de remisiune se impune un regim de ata ordonat, cu odihna suficienta si etarea traumelor psihice. Se vor exclude toxicele : nicotina si alcoolul.
Regimul dietetic este de crutare, mai riguros in fazele acute si mai larg in fazele de acalmie. Se exclud toate celulozicele, condimentele, alimentele iritante, laptele, fructele crude, vegetalele crude, alimentele prajite. In faza acuta se incepe cu dieta hidrica. ceaiuri slab zaharate, supe strecurate de legume ca dupa doua•trei zile sa se adauge paste fainoase, piine alba, gris, orez, apoi proteine sub forma brinzei proaspete de vaca, cas, carne slaba fiarta, oua fierte iar pentru aport de tamine si minerale cantitati mici de sucuri de legume.Ratia calorica trebuie sa asigure cit mai curind 2 500•3 000 calorii cu continut proteic bogat, 150 g/zi si cu atentie la continutul in minerale si tamine.
Neand un tratament etiologic, masurile ce zeaza lantul pa-togenetic sint de mare importanta. Tratamentul antiinilamator se realizeaza cu ajutorul derivatiilor cortizonici si este indicat in puseele grave hemoragice sau cu complicatii infectioalergice. Formele cu ulceratii intense, cu lou septic sint contraindicate pentru acest tratament (risc de perforatie sau septicemie). Se folosesc cu succes perfuzii cu ACTH 50•100 mg la 24 ore, in doua sau patru prize fractionate, urmate de tratamentul cu Prednison 40•60 mg cu reducerea progresiva a dozelor, tot la 14•20 zile. Tratamentul se continua cu 1/3 din doza initiala pina la normalizare endosco-pica. Se indica, asociat, C1K 1•3 g/zi.

Salazopirina cu actiune antiinflamatorie si antiinfectioasa este poate cel mai activ agent terapeutic. Se administreaza doze de 5•8 g/zi, in cure de atac, urmate de o cura de intretinere 1•3 g/zi, timp de doi•trei ani. Combaterea infectiei este necesara si se obtine cu sulfamide grele : Ftalilsulfatiazol 4•6 g/zi. Antibioticele sint rezervate pentru formele grave cu complicatii septice, mega-colon toxic sau in suprainfectii colice grave. Terapia imunodepre-siva a obtinut oarecari rezultate. Ea se poate realiza cu Imuran 100•200 mg/zi in cura de atac si 50•100 mg in cure de intretinere. Tratamentul taminic are mare importanta si impune administrarea taminelor : A, C, B complex si P (rutin). Cu bune rezultate se foloseste tratamentul de comutare (schimbarea reactitatii organismului). Se realizeaza cu piretoterapie (vaccin TAB, Pirifer) tot la trei zile, in serii de sase•zece socuri. In aceeasi categorie intra microtransfuziile si perfuziile cu novocaina 0,75%/250 ml. Tratamentul sedativ nu trebuie niciodata neglijat. Se administreaza se-dative : bromuri, barbiturice sau tranchilizante, atit pentru fondul labil psihic al bolnavului cit si pentru faptul ca stress-ul psihic poate acutiza o rectocolita in faza latenta. Trebuie urmarit echilibrul biologic, corectind anemia, carentele proteinice, hidroelectro-litice si taminice (pansament pe baza de bismut, calciu) in combaterea diareelor septice.Tratamentul local se face cu microclisme sau supozitoare cu Salazopirina sau Sulfatiazol, la care se asociaza si Prednison sau Hidrocortizon. Administrarea se face zilnic. Odata cu ameliorarea loului clinic se scade frecventa clismelor, pina la 1•2 ori pe saptamina.

Tratamentul chirurgical se impune numai dupa epuizarea tuturor mijloacelor conservatorii sau in prezenta unor complicatii ce nu se pot rezolva altfel (hemoragii masive, ocluzii, perforatii, megacolon, stenoze). Formele refractare la tratament medical impun aceeasi conduita insa inainte de a se altera profund starea generala.


Colectomia reprezinta operatia de electie. Uneori, insa, starea precara a bolnavului impune mai multi timpi operatori, dintre care retinem ileostomia abdominala (interventie de necesitate) care dupa sase luni va fi completata cu colectomie. Colectomia poate fi segmentara sau totala, dupa intinderea procesului si este urmata obligatoriu de anastomoza terminoterminala. Postoperator, bolnavul va fi tratat in special local (daca rectul este prins) si supravegheat in continuare. Bolnavul poate fi recuperat, reincadrarea facindu-se cu un program de munca si ata rationala.Alte materiale medicale despre: Boli de colon, rect, anus
Afectiune congenitala la care se constata pe o anumita intindere a colonului si rectului (formele grave pot cuprinde tot cadrul colic) incepind de la [...]
Interventie prin care se indeparteaza un segment de intindere variabila din cadrul colic. Colectomia este denumita segmentara atunci cind se rezeca o [...]
Este un proces inflamator al zonei anale care survine cel mai adesea in cadrul unui proces mai intins de anorectita. In majoritatea cazurilor exista o [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli de colon, rect, anus

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile