eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli alergice

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli alergice

Boli alergice

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

De aceste boli sufera aproape jumatate din oameni in viata lor insa nu li se da importanta pentru ca nu produc suferinte grave sau simptome neplacute. Doar circa 10-l2 % din persoane sesizeaza manifestarile alergice si se adreseaza medicului.
Bolile alergice sunt provocate de numeroase cauze, dar ele se intalnesc numai la oamenii care au o mare sensibilitate innascuta sau castigata in viata, la anumite substante straine cu care ei vin in contact. Aceasta sensibilitate se datoreste si unei imunitati mai slabe sau unor boli infectioase.
Substantele straine care provoaca alergie omului se numesc alergene. Ele se gasesc peste tot in mediul extern: in casa, in pivnita, in garaj, in fabrici, pe camp, in padure, in apa si alimente. Alergenele patrund in organism prin piele si mucoase, pe caile respiratorii si digestive, prin injectii cu medicamente ori prin intepatura insectelor.

Primul contact al organismului cu o substanta chimica straina nu produce\" alergie, dar declanseaza din partea organismului o reactie de aparare. Aceasta consta in fabricarea de materiale biologice proprii contra substantei straine, numite anticorpi. Insa cu ocazia repetarii contactului organismului cu substanta straina, anticorpii sar la lupta pentru a o neutraliza (invinge) sau a o inlatura. Din aceasta lupta iau nastere modificari biochimice complicate in tot corpul, care se manifesta prin simptome alergice. Aceste simptome sunt localizate la anumite organe si tesuturi sau la intreg corpul.
Locurile cele mai frecvente in care se obser reactii alergice sunt: mucoasele (oculara, nazala, bucala, genitala), pielea, aparatul respirator, digestiv, cardioscular, renal etc.

De aceea si principalele boli alergice se intalnesc la aceste tesuturi si organe: rinita alergica, conjunctivita alergica, astmul pulmonar alergic, dermatozele (bolile de piele) alergice etc.In bolile alergice, analizele medicale sunt normale, cu exceptia cresterii numarului de celule sanguine eozinofile. in unele cazuri se constata o scadere a gamma-globuli-nelor serice, iar in altele se pot depista infectii cu microbi sau fungi.
1. Rinita alergica (Alergia nazala)
Este o alergie a mucoasei nazale provocata de numeroase substante din mediul extern.

Boala se intalneste mai frecvent la persoane cu anumite profesiuni care vin in contact cu lana. parul, pieile, fulgii de animale, la personalul medical si farmaceutic, la chimisti, la agricultori, morari, brutari, la persoanele care lucreaza in mediul poluat cu praf, fum, gaze etc. Chiar unele alimente, praful din casa, frigul pot cauza accesul de coriza alergica. Infectiile gatului si nasului, vegetatiile favorizeaza declansarea rinitei alergice.
Accesul alergic survine brusc, prin gadilarea mucoasei nasului urmata de numeroase stranuturi, cu scurgerea unei secretii nazale apoase, abundente. Nasul este infundat, nu mai simte mirosurile, iar bolnavul respira pe gura ca si in cazul guturaiului (guturai alergic).

Fata bolnavului devine congestionata, iar uneori ii lacrimeaza ochii. Simptomele dureaza cate minute sau ore, dar pot reaparea dupa saptamani sau luni. fara a fi totdeauna in legatura cu sezonul. Prevenirea bolii se poate face numai daca se cunoaste natura alergenului.In sange se constata o scadere a globulelor albe, dar celulele eozinofile si monocite sunt crescute. De asemenea. si in secretia nazala se obser la microscop numeroase eozinofile.
Tratamentul se face cu picaturi in nas. de efedrina, Fedrocaina, si cu medicamente antialergice: Romergan. Nilt\'an, calciu si calmante (Disionocalm. Diazepam). Daca medicul alergolog reuseste sa depisteze alcrgenul, se poate face un tratament prin desensibilizarea la substanta respectivi

2. Astmul pulmonar alergic
(Vezi modulul [).

3. Alergia cutanata
Cele mai multe manifestari alergice se intalnesc la nivelul pielii. Acestea constau in eczema, urticare si alte eruptii ale pielii care sunt insotite de mancarime.
Exista zeci de mii de substante chimice naturale sau sintetizate de chimia moderna care produc alergie cutanata. Unele din acestea actioneaza cand vin in contact direct cu pielea: bijuterii, cosmetice, imbracaminte din material plastic, medicamente de uz extern, detergenti, insecticide, uleiuri, combustibili, solventi organici, infectii ale pielii cu microbi si ciuperci microscopice etc.
Alti alergeni patrund in corp pe cale digesti: alimente, medicamente ori prin injectii: ccinuri, seruri. medicamente. Prezenta parazitilor intestinali determina frecvent alergie cutanata, mai ales la copii. Dar toti acesti alergeni nu cauzeaza leziuni alergice decat la unele persoane care au un teren cu o sensibilitate mai mare si prezinta un fond nervos si endocrin care reactioneaza puternic la combinarea alergenului cu anticorpii.

a) Eczema. In majoritatea cazurilor este de natura alergica. Este o leziune a pielii care se caracterizeaza printr-o roscata, pe fondul careia apar mici leziuni culare. Acestea se sparg si supureaza iar uneori se suprainfecteaza cu microbi producand o secretie purulenta, care dupa uscare formeaza o crusta. Leziunile se intalnesc mai ales la pielea membrelor superioare. Eczema produce mancarime puternica, iar dupa scarpinare, bolnavul prezinta la locul respectiv usturime, durere si sangerare. Tratamentul corect al eczemei se poate face numai daca se gaseste cauza care a produs-o. Pana atunci se face un tratament local. Pe leziune se aplica comprese reci, cu infuzie de musetel, cu acid boric sau horax 2 %. Dupa uscare se pudreaza cu talc amestecat pe din doua cu oxid de zinc. Daca leziunea s-a infectat se aplica unguent cu Tetraciclina, Kanamicina sau mai bine cu Fluocinolon N, dupa care se panseaza. Se pot lua si medicamente antialergice: calciu, Romergan, Nilfan si se vor consuma alimente care se digera usor, fara multa carne si grasimi.

b) Urticaria sau blandele este o reactie alergica a pielii care apare relativ brusc sub forma de eruptii (pete) rosietice, mai ridicate decat pielea, si care provoaca mancarime puternica. Uneori se unesc mai multe leziuni formand o zona mai mare rosie.
Eruptia poate aparea in orice parte a corpului si se intalneste mai frecvent la copii. Dupa rsta de 10-l2 ani eruptiile- de urticarie se raresc sau dispar. Pe langa alte cauze ale alergiei cutanate mantionate mai inainte, urticaria poate fi declansata si de alti factori: de unele boli endocrine, de stres psihic, de eforturi fizice, dupa expunerea la razele solare sau la frig, dupa muscaturile ori intepaturile de insecte si chiar dupa schimbarea domiciliului ori a climei.

Simptomele locale dureaza cate ore sau zile si dispar fara a lasa urme, dar urticaria poate reaparea dupa cate saptamani, luni sau chiar ani. Scarpinarea leziunilor, mai ales de catre copii, poate sa produca infectii ale pielii. Mancarimea pielii se combate prin frectii cu alcool camforat sau mentolat dupa care se aplica unguent (Fluocinolon). Se pot lua pe cale bucala medicamente antialergice: Romergan, Niflan, Rutin, Calciu, Vitamina C. Daca bolnavul nu poate dormi noaptea din cauza manca-rimii i se dau somnifere: Ciclobarbital, Hidroxizin. Se urma un regim alimentar usor, fara sare, mezeluri, cu multe ceaiuri, lactate, legume, fructe. Daca urticaria a aparut dupa un medicament, se opri tratamentul si se consulta medicul.



Alte materiale medicale despre: Boli alergice

Febra medicamentoasa poate surveni aproape dupa toate medicamente la subiecti cu hipersensibilitate. Mai frecvent se cunosc starile alergice si f [...]
Se depun eforturi intense pentru cunoasterea, prevenirea si tratamentul bolilor alergice care s-au extins amenintator. Termenul de alergie a fost pro [...]
Dermatozele alergice profesionale (dermatite de contact, eczema profesionala, eczema topica profesionala) sint afectiuni ale tegumentelor, produse ca [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli alergice

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile