eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Diete

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NUTRITIE » diete

Zelul farmacistilor

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Pentru anumiti farmacisti, popularizarea principiilor de dietetica si cresterea vinzarilor sint un lucru bun atita timp cit nu le ameninta monopolul. Dar imediat ce un flacon isi iteste capacul si in supermarket, Ordinul farmacistilor incepe sa se ingrijoreze de consecintele faptului asupra sanatatii publice. Astfel, Ordinul farmacistilor este creierul aflat la originea majoritatii actiunilor Directiei generale a consumului, concurentei si reprimarii fraudelor (DGCCRF). DGCCRF are adesea meritul de a le interzice producatorilor putin scrupulosi sa formuleze pretentii fanteziste, dar intervine represiv si in activitatea producatorilor sau comerciantilor care propun in afara farmaciei suplimente alimentare AŤ neautorizate Ať sau in doze care depasesc aportul de vitamine si minerale recomandat.
In aprilie 1993, Ordinul farmacistilor a sesizat DGCCRF in AŤ problema smart-drinks-urilorAť. Smart-drinks sint combinatii de aminoacizi carora unele medii noctambule le atribuie virtuti excitante (exagerate, de altminteri, caci m vedea ca efectul amino-acizilor este lent si complex). Reactia imediata a DGCCRF : unul dintre reprezentantii sai a silit ca produsele respective nu sint conforme standardelor. Le Moniteur des pharmacies scrie : AŤ Printre criticile Administratiei, se numarau depasirea substantiala a aporturilor zilnice recomandate sau prezenta unor minerale neautorizate in alimentatia umana (seleniu, crom). Ať Si jurnalistul, probabil mai familiarizat cu Bloody Mary decit cu L-feni-lalanina, conchide subtil: AŤGeneratia Smart sau degenerarea Smart ? Ať
Se parc ca DGCCRF nu citeste rapoartele CNERNA (organismul francez abilitat sa sileasca aporturile recomandate), care evalueaza la 75 /ig necesarul zilnic de seleniu si la 50-200 ^tg necesarul de crom. Nu-i pasa nici ca, in aceeasi perioada, Admi-nisitratia americana pentru sanatate recomanda marelui public suplimente de seleniu (pentru a reduce riscul de cancer). Fostul presedinte al consiliului Ordinului farmacistilor, Jean Brudon, se falea, de altfel, ca el este pintenul fara de care DGCCRF ar cadea intr-o periculoasa letargie. Calul lui de bataie in 1993 a fost L-carnitina, un aminoacid care si-a trait zilele de glorie in 1990. Iata ce le scrie domnul Brudon farmacistilor francezi20: AŤ De multa vreme eram preocupat de dezlantuirile publicitare pe care le procau, intre altele, pseudo-proprietatile de slabire sau tonice atribuite L-carnitinei. Am sesizat Directia generala a consumului, concurentei si reprimarii fraudelor de mai multe ori, dind exemple concrete. Scrisoarea DGCCRF pune lucrurile la punct. AťCe spune, de fapt, DGCCRF in raspunsul dat domnului Bru-don ? AŤFolosirea L-carnitinei nu este deocamdata admisa in Franta decit in produsele dietetice. In celelalte produse destinate alimentatiei umane, inclusiv suplimentele alimentare, folosirea ei este interzisa. Or, anchetele noastre scot in evidenta faptul ca majoritatea produselor care contin carnitina nu raspund criteriilor de compozitie a produselor dietetice.
De altfel, Comisia interministeriala de examinare a produselor destinate alimentatiei domestice (CEDAP) a emis un aviz, la 6 ianuarie 1993, privitor la justetea afirmatiilor despre carnitina. Bazindu-se pe publicatiile actuale, CEDAP conchide ca acestea nu ofera o baza stiintifica pentru a justifica suplimentarea cu carnitina sau pentru a indreptati relatia dintre administrarea de carnitina si ameliorarea performantelor fizice, cresterea masei musculare, efectul farabil asupra meolismului lipidelor, accelerarea slabirii sau alte proprietati sugerate. Ať Flatata de virtuosul presedinte al consiliului Ordinului farmacistilor, DGCCRF isi intemeiaza raspunsul pe trei elemente :
1. L-carnitina nu este autorizata in Franta pentru suplimentele alimentare. (De ce ? Nu stie nimeni.)
2. Nu ar exista nici o dovada privind efectele L-carnitinei, deci orice suplimentare este inutila (Cu ce drept se decide pentru dumneaastra daca niste alimente sint utile ?)
3. Producatorilor nu li se poate permite sa sustina existenta unor presupuse efecte ale L-carnitinei (publicitate mincinoasa).
Primele doua argumente scot in evidenta un obscurantism din alte vremuri. DGCCRF nu eca niciodata un eventual pericol pentru sanatatea publica, legat de consumul de L-carnitina. Dintr-un motiv foarte simplu : acest produs este inofensiv. Doar al treilea argument poate justifica o interventie a DGCCRF. Daca L-carnitina nu proaca, probabil, slabirea, asa cum au afirmat producatorii mai putin scrupulosi, efectele ei asupra meolismului lipidelor sint, in schimb, bine documentate in publicatiile stiintifice anglo-saxone21, 22' 23, 24. Dar pesemne ca echipa de la CEDAP nu stie englezeste.

Alte materiale medicale despre: Diete


loading...


Antioxidant (vitaminele A, E, C, seleniu, zinc, cisteina, flavonoide), vitamine, minerale, enzime (gluthanion), ami-noacizi etc. Oare toate acestea or [...]
Intr-una dintre poeziile sale, Ovidiu scrie despre "Epoca de aur", cand se consumau fructe in loc de carne insangerata, cand pasarile strabateau spati [...]
intelegem faptul ca relatia pe care o persoana o are fata de alimentatia sa implica multe alte aspecte, astfel ca "simpla* incercare de a manca mai pu [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre diete

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Retete
  Stiati ca
  Alimentatie
  Vitaminele
  Sa mancam sanatos
  Diete
  Secretele nutritiei
  Cura de slabire
  Exercitiile fizice
  Mineralele
  Grasimile
  Cum ne hranim
  Regimuri alimentare
  Intrebari despre nutritie
  Silueta
  Nutritia si sexualitatea
  Nutritia si bolile cronice
  Aminoacizii
  Acizii grasi
  Bucatarie
  Retete de slabit  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile