eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Simptome

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » simptome

Paludism (malarie) - boala tantarilor - prevenirea medicamentoasa

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


PALUDISM (Malarie)

Maladie foarte raspandita, paludismul afecteaza peste 110 milioane de persoane pe an in lume si provoaca un milion de morti pe an.

CAUZA

Paludismul este provocat de o infestare cu paraziti (Plasmodium ovale, Plasmodium vivax, Plasmodium falciparum, Plasmodium malari 535d33f ae). Se transmite de la un individ la altul prin intermediul unui tantar, anofelul, care traieste numai in unele regiuni ale bazinului mediteranean, ale Africii, Americii de Sud si Centrale, ale Asiei. Aceasta boala se manifesta prin accese de febra (accese palustre) foarte mari si uneori mortale. 

CE TREBUIE FACUT

Mai intai trebuie evitata intepatura tantarului:

 – purtati haine suficient de groase, cu manusi lungi, si pantaloni lungi, cand va aflati afara dupa apusul soarelui, si evitati culorile inchise, care atrag tantarii.

– ungeti partile corpului expuse cu un preparat impotriva insectelor (vezi Intepaturi de insecte);– dormiti in incaperi ale caror deschizaturi sunt bine protejate;

– pulverizati insecticide ca sa eliminati toti tantarii care ar fi putut sa patrunda in ciuda panzei care protejeaza deschizaturile incaperilor;

– plasati pentru noapte plase impotriva tantarilor in jurul paturilor, avand grija sa le fixati bine sub saltele si avand grija sa nu aiba gauri si ca nici un tantar nu a patruns inauntru; pentru o protectie mai buna, plasa impotriva tantarilor poate sa fie impregnata cu insecticid pe baza de permetrina sau deltametrina;

– utilizati difuzori de insecticide care se branseaza la o priza electrica si care sunt prevazuti cu pastile impregnate cu permetrina, sau ardeti serpentine impotriva tantarilor (dar in general acestea nu dureaza intreaga noapte).

Pe de alta parte, este indispensabila asigurarea unei preveniri medicamentoase foarte eficace. Nerespectarea acestor preventii constituie inca, din pacate, cauza a numeroase decese.

PREVENIREA MEDICAMENTOASA

In lume exista trei zone, in functie de gradul de rezistenta a parazitului la medicamente (cel mai periculos si cel mai rezistent fiind Plasmodium falciparum).

Tari din grupa 0: risc nul

* Africa: Tunisia, Insula Réunion, insula Sfanta Elena, insulele Seychelles, Lesoto.

* America: Antigua si Barbuda, Antilele olandeze, sudul Argentinei, Bahamas, Barbados, Bermude, Canada, Chile, Cuba, Statele Unite, Guadelupa, Granada, insulele Caiman, insulele Falkland, insulele Virgine, Jamaica, Martinca, Porto-Rico, Santa Lucia, Tobago si Trinidad, Uruguay.

* Orientul Mijlociu: Bahreim, Israel, Iordania, Kuweit, Liban, Quatar.

* Asia: Armenia, Brunei, Coreea, Georgia, Guam, Hong Kong, insulele Christmas, insulele Cook, Japonia, Kazahstan, Kirchiztan, Macao, Maldive, Mongolia, Uzbekistan, Singapore, Taiwan, Turkmenistan.

* Europa: toate tarile (inclusiv Azore, Canare, Cipru, tarile din fosta URSS si Turcia europeana).

* Oceania: Australia, Fidji, insulele Hawaii, insulele Mariane, Marshall, Micronezia, Noua Caledonie, Noua Zeelanda, insula Pastelui, Polinezia franceza, Samoa, Tonga, Tuvlu.

Tari din grupa I: fara clorochinorezistenta

* Africa: insulele Capului Verde, Egipt, Libia (rar), Maroc, Algeria, insulele Mauritius.

* America: Argentina (nord), Belize, Bolivia (sud), Brazilia (cu exceptia Amazoniei), Costa Rica, Guatemala, Haiti, Honduras, Mexic, Nicaragua, Paraguay (est), Peru (vest), Republica Dominicana, Salvador, Panama (nord).

* Asia: Azerbaidjan (sud), Tadjikistan (sud), China (nord-est).

* Orientul Mijlociu: Iran (mai putin sud-estul), Irak, Siria, Turcia.

Tari din grupa a II-a: existenta clorochinorezistentei

* Africa: Africa de Sud (Transvaal, Natal); Benin, Botswana, Burkina, Coasta de Fildes, Gambia, Ghana, Guineea, Guineea-Bissau, Liberia, Madagascar, Mali, Mauritania, Namibia, Niger, Senegal, Siera Leone, Somalia, Ciad, Togo.

* Asia: Afgansitan, India, Indonezia (mai putin Irian-Jaya), Malaysia, Nepal, Pakistan, Filipine, Sri Lanka.

* Orientul Mijlociu: Arabia Saudita (vest), Emiratele Arabe Unite, Iran (sud-est), Iman, Yemen.

Tari din grupa a III-a: clorochinorezistenta frecventa si risc de multirezistenta

* Africa: Angola, Burundi, Camerun, Comore, Congo, Djibuti, Eritreea, Etiopia, Gabon, Guineea Ecuatoriala, Kenya, Malawi, Mozambic, Nigeria Sao Tomé si Pirncipe, Uganda, Republica Centrafricana, Ruanda, Sudan, Swaziland, Tanzania, Zair, Zambia, Zimbabwe.

* America: Bolivia (nord), Brazilia (Amazonia), Columbia, Ecuador, Guyana, Guyana Franceza, Panama (sud), Peru (est), Surinam, Venezula.* Asia: Bangladesh, Cambodgia, China (Yunnan si Hainan), Laos, Mayanmar, Thailanda (zone frontaliere), Vietnam.

* Oceania: insulele Solomon, Indonezia (Irian, Jaya), Papua Noua Guinee, Vanuatu.

Nota importanta: Transmiterea paludismului in mediul urban e inexistenta (America-Asia) sau redusa (Africa).

* Grupa I: clorochina (nivachina), cu posologia: 100 mg/zi la adult, 1,5 mg/kg/zi la copil, sase zile din sapte, incepand cu ziua plecarii, pe toata durata sederii si doua luni dupa intoarcere.

* Grupa a II-a: asocierea clorochina (nivachina), 300 mg pe saptamana (5 mg/kg/ saptamana la copil) si proguanil (paludrina), prescrisa de medic, 200 mg pe zi la adult, 3 mg/kg/zi la copil.

* Grupa a III-a: meflochina (lariam), prescris de medic, daca este bine tolerat, poate sa fie administrat saptamanal. In caz de contraindicatie (femeie gravida sau susceptibila de a fi) sau de intoleranta, acelasi tratament ca pentru zona  a II-a.

# ATENTIE

* Asocierea nivachina-paludrina trebuie sa inceapa cu o saptamana inainte de plecare si trebuie sa fie continuata 4-8 saptamani dupa intoarcere.

* Toleranta la lariam trebuie sa fie testata cu o saptamana sau cu cincisprezece zile inainte de plecare. Administrarea trebuie sa continue patru saptamani dupa intoarcere.

* La femeie in stare sa procreeze, lariamul nu trebuie sa fie prescris decat daca se foloseste o masura contraceptiva eficace, continuata trei luni de la ultima administrare.

* Lariamul nu trebuie sa fie administrat copiilor sub 15 kg.

TRATAMENT CURATIV AL CRIZEI DE PALUDISM (accesul palustru)

Criza de paludism poate sa apara la opt-zece zile dupa sosirea intr-o tara cu risc.

Pentru zona 1, tratamentul este simplu in absenta oricarui contact medical: clorochina (nivachina) 6 comprimate de 100 mg timp de doua zile, apoi 4 comprimate timp de doua zile, apoi 2 comprimate in urmatoarele doua zile. Acest tratament trebuie sa fie, bineinteles, continuat cu tratamentul preventiv clasic. Pentru zonele 2 si 3, este indispensabila consultarea medicului.

 

REPULSIVE IMPOTRIVA TANTARILOR

Intepaturi de insecte.
Alte materiale medicale despre: SimptomeUn studiu recent (101) a demonstrat ca relatia inversa intre istoricul de fomat si aparitia precoce a bolii Alzheimer nu poate fi explicata de [...]
Boala Crohn a colonului este o afectiune inflamatorie cronica a intestinului caracterizata prin afectarea discontinua si transmurala a tuturor p [...]
Fumatul reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Crohn (risc de 1,46) iar fumatorii operati cu aceasta maladie au un risc mai mare de [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre simptome

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile