eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Supravegherea sarcinii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sarcina » supravegherea sarcinii

Eventualele complicatii


In timpul sarcinii se pot produce diferite complicatii care pot compromite, uneori in mod radical, buna desfasurare a acesteia. Dar adesea este posibila depistarea riscului si adoptarea, in consecinta, a precautiunilor care se impun.

Unele boli, benigne in afara sarcinii, se dovedesc uneori periculoase din momentul in care afecteaza femeia insarcinata. Alte complicatii tin de sarcina insasi. In fata acestor probleme, preventia si urmarirea medicala trebuie sa fie riguroase. Riscurile de avort sau nastere prematura, de contaminare a fatului, mai mult sau mai putin grava in functie de natura bolii si de momentul sarcinii in care apare, nu pot decat sa oblige femeia insarcinata sa fie deosebit de gilenta. Sa stiti ca febra (de la 38AC) este principalul simptom al oricarei infectii; este un semnal de alarma care trebuie sa va determine sa va consultati rapid medicul.

Infectiile urinareIn cursul sarcinii, exista un risc crescut de infectie urinara, datorat mai ales cresterii procentului de progesleron, care impiedica ca sa se goleasca complet. Acest tip de infectie atinge in jur de 10% dintre femeile insarcinate si poate provoca nasterea prematura a copilului. Femeile care au avut deja infectii urinare repetate vor trebui deci sa vegheze si sa reactioneze fara intarziere la urmatoarele simpiome: dureri deasupra pubisului, nevoia frecventa de a urina, senzatie de usturime in momentul urinarii. Doar examenul de urina permite identificarea germenului responsabil si silirea unui diagnostic precis. Va trebui apoi prescris rapid un tratament cu antibiotice, adecvat, cu scopul de a preveni proarea infectiei la nivelul rinichilor (pielonefrita).

Rubeola
Rubeola este o boala rala care atinge in general copin. Ea se caracterizeaza printr-o eruptie cutanata si prin prezenta ganglionilor la nivelul gatului. Dar, la adulti, ea trece deseori neobservata. Aceasta boala, benigna in sine, dene periculoasa la femeia insarcinata, nu pentru mama insasi, ci pentru fat. Rubeola poate fi. intr-adevar, la originea avorturilor sau a diverselor malformatii: cataracta, malformatie cardiaca, surditate, intarziere psihomo-torie. Nu exista nici un tratament eficient impotriva rubeolei, iar vaccinul este contraindicat in timpul sarcinii. Tratamentul este deci pur preventiv. La prima consultatie, medicul ( p. 42) va va prescrie un examen (serodiag-nosticare) cu scopul de a verifica daca ati fost imunizata impotriva rubeolei. Daca ati avut deja aceasta boala sau daca ati fost vaccinata, organismul dumneavoastra a produs anticorpi -detecili in sange - care va protejeaza definitiv. Daca, in schimb, nu sunteti imunizata, trebuie sa etati de a fi in contact cu copii care sunt susceptibili de a purta rusul. Nu uitati deci sa va vaccinati proprin copii.
Silirea diagnosticului
Timpul de incubatie a rubeolei este de la 14 la 29 de zile. O femeie insarcinata caic a fost in contact cu un copil atins de o boala trebuie sa-si faca o analiza a sangelui (serologica) in urmatoarele 10 zile de la acest contact. Un rezultat negativ nu va insemna si concluzia definitiva si un al doilea control se va impune 15 sau 20 de zile mai tarziu. Doar aceasta a doua prelevare de sange va permite sa se verifice daca ati fost sau nu contaminata. Cele doua prelevari trebuie sa fie efectuate in acelasi laborator pentru a eta orice eroare de interpretare. Deasemenea, daca aveti o eruptie cutanata pe care nu v-o puteti explica, cereti indata un examen sero-logic pentru depistarea rubeolei. In cazul in care nu se poate Irage concluzia ca ati fost deja imunizata, trebuie sa faceti o alta. 15 zile mai tarziu.
Consecinte pentru fat
Femeile insarcinate care au contractat rubeola trebuie sa astepte a 4-a luna de sarcina pentru a sti daca copilul a fost sau nu contaminai. Aceasta, deoarece punctia sangelui fetal nu este posibila inainte, Ori. doar analiza acestui sange permite verificarea prezentei sau absentei infectiei la fat. Consecintele difera in functie de momentul sarcinii sau de femeia atinsa.
a La inceputul sarcinii. Riscurile de malformatie a fatului sunt importante (de la 50 la 90% din cazuri). Se poate atunci decide intreruperea sarcinii. Este posibila si asteptarea rezultatelor analizei sangelui letal, dar dincolo de 12 saptamani, avortul este dificil, atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere psihologic.
a La mijlocul sarcinii. Riscurile de malformatii ale fatului sunt mai mici, dar nu nule: in 15% din cazuri, copilul va avea sechele. in aceasta perioada a sarcinii, punctia sangelui fetal poale fi efectuata: analiza va permite sa se afle daca copilul a fost sau nu contaminai, dar nu si sa se evalueze gratatea infectiei. Consultati un serciu specializai inainte de a decide daca sa continuati sau sa intrerupeti sarcina. Daca sarcina este mentinuta, va fi necesara o supraveghere ecografica regulata. a La sfarsitul sarcinii. Riscurile de malformatii ale fatului suni nule. Ramane doar o amenintare de infectie pulmonara, care va justifica o supraveghere prelungita a sugarului.


Toxoplasmoza

Aceasta boala se datoreaza unui parazit care se gaseste in carne si in pamant. Acesta esle deasemenea purtat de pisici (animalul, contaminat prin consumarea carnii crude sau fierte poate transmite stapanilor sai parazitul pe care il elimina in excrementele sale). Aceasta boala, inofensiva de fapt, poate avea consecinte grave daca, afectand-o pe mama. se transmite fatului pe cale pla-centara.


Diagnosticare si tratament

Astazi. in mod sistematic, in timpul examenelor prenuptiale, diagnosticarea loxoplasmozei este u recomandata la toate femeile care m au fost casatorite si care doresc sa aiba copii. Bineinteles, nu exista un tratament preventiv pentru ca nu exista vaccin. Totusi, daca stiti ca nu ati fost imunizata, luali-va cateva masuri simple de precautie pentru a eta sa va contaminati ( in margine). Pentru femeile care nu au fost imunizate, este indispensabila o supraveghere lunara pe parcursul intregii sarcini, caci boala ramane cel mai adesea inaparenta. Un tratament cu antibiotice (cu Rovamicinai), prescris cat mai devreme posibil, reduce riscul de contaminare a copilului, dar iui modifica gratatea infectiei letale cand aceasta esle deja prezenta.


Contaminarea copilului

In caz de contaminare a mamei, va trebui practicata o amniocenteza pentru a delermina daca laiul a fost si el atins de infectie.
Consecintele suni diferite in functie de momentul sarcinii in care femeia contracteaza toxoplasmoza.
a in timpul primei jumatati a sarcinii.
Riscurile de transmitere a bolii fatului sunt putin crescute (in 5 pana la 10% din cazuri). In schimb, infectia este in general foarte grava, caci ca atinge sistemul nervos si ocular al copilului. Daca este confirmata o atingere grava a fatului, poale li decisa intreruperea sarcinii. In caz contrar, tratamentul va trebui continuat pana la nastere, pentru a eta proarea infectiei la diferite organe ale fatului. Va fi deasemenca indispensabila supravegherea ecografica a copilului in uter.
a La sfarsitul sarcinii. Riscurile de contaminare ale fatului sunt mai crescute, dar consecintele infectiei sunt mai putin periculoase pentru copil. Sarcina poale fi deci mentinuta sub tratament. In fiecare caz. examenul nou-nascutu-lui va fi facut cu atentie, iar supravegherea pana la adolescenta.

Listerioza
l.isterioza este o boala infectioasa datorata unui bacii, [isteria; ea este benigna. in afara de femeia insarcinata, caci poale provoca un avort, o nastere prematura sau moartea fatului, caruia i se transmite prin placenta. Ea se manifesta la adult printr-o stare febrila abila starii gripale. In caz de febra inexplicabila, care persista mai mult de 2 1 de ore. trebuie sa ne gandim imediat la listerioza si sa facem o analiza de sange pentru a depista bacilul. Trebuie prescris indata un antibiotic, timp de 2 sau 3 saptamani, ceea ce in general ajunge pentru blocarea dezvoltarii infectiei.


Sarcina extrauterina

In cursul migrarii spre uter, inaintarea oului este uneori oprita. El se va dezvolta alunei in afara uterului, in cea mai mare parte intr-o trompa Fallope.
Ori, aceasta sarcina, numita extra-uterina, nu este abila: fatul moare in general inainte de luna a 3-a. .Mai multi factori risca sa provoace o sarcina extrauterina: malformatiile aparatului genital antecedente de salpingila sau operatia trompelor. Sarcina extrauterina se manifesta cel mai adesea printr-o durere abdominala olenta si brusca sau prin sangerari, datorate ruperii trompei sub presiunea embrionului care creste. Astfel de sangerari pol surveni in mod precoce (si pot fi confundate cu simple menstruatii), dar se intampla si ca o hemoragie sa se declanseze doar dupa 2-3 luni. Mama esle atunci expusa unui risc mortal. Pentru a preveni acest pericol trebuie deci sa se incerce detectarea cat mai devreme posibil a unei eventuale sarcini extrauterine. Cand leslul de sarcina este pozitiv, iar ecograful nu descopera prezenta oului in uter. accsl diagnostic trebuie cu tarie luat in considerare. Acesta va trebui confirmat printr-o colioscopie. Practicata sub anestezie generala, colioscopia consta in introducerea in corp (printr-o incizie la nivelul abdomenului) a unui aparat optic care permite zualizarea organelor, inzestrat sau nu cu un instrument chirurgical pentru tratarea acestora daca e nevoie. In caz de sarcina extrauterina, colioscopia trebuie efectuata de urgenta pentru a scoale oul din trompa. Ea va permite etarea unei hemoragii interne ale carei consecinte pol fi foarte grave. Si. cu cat aceasta interventie va li realizata mai devreme, cu atat femeia va avea mai multe sanse pentru conservarea trompei sale in stare buna pentru o sarcina itoare. lotusi, uneori, scoaterea trompei este necesara.




Alte materiale medicale despre: supravegherea sarcinii

Atentie - caz de urgenta! Cand mama sau copilul au nevoie de ajutor Nasterea este unul dintre lucrurile cele mai firesti din lume - si totusi pot a [...]
Stiti deja ce va ameninta atunci cand ignorati o gripa, cand nu-i acordati atentia cuvenita. Pentru a completa aceasta tematica, vom tra [...]
La indivizii cu interventii chirurgicale pentru afectiuni extra-cardiace, complicatiile operatorii (117) au aparut la 22% din fumatorii regulati [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre supravegherea sarcinii

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile