eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Boli gastrointestinale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » boli gastrointestinale

Boala diaretica acuta (bda)

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire
Se manifesta prin prezenta scaunelor apoase, multiple, explizive, urat mirositoare insotite de alterarea starii generale: agitatie, colici, febra, rsaturi, uneori deshidratare (pierderea apei din organism).

Pentru aprecierea starii de gravitate a bolii se nota:


- numarul de scaune in 24 ore.

- aspectul scaunelor, daca apare mucus, striuri de sange, puroi.
- daca diareea este insotita de febra, rsaturi, somnolenta, agitatie, se nota greutatea sugarului in fiecare zi, pentru a aprecia gradul de deshidratare:
- pierderile de pana la 5%, deshidratare usoara;


- pierderile intre 5-8%, deshidratare medie;

- pierderile de peste 8% deshidratare gra. Deshidratarile medii si grave necesita internare obligatorie pentru tratament parenteral (perfuzie). Tratamentul parenteral se aplica si in diareele mai usoare dar insotite de rsaturi numeroase care impiedica un regim alimentar pe cale bucala.
Se pastra un scaun modificat pentru a fi aratat medicului.


Masuri de prima urgenta.

Se vor lua aceleasi masuri generale aratate la afectiunile respiratorii


a€˘ Alimentatia

Prima masura fi introducerea dietei hidrice.
Aceasta consta in suprimarea totala a alimentatiei si administrarea de lichide (gesol sau ceai de menta indulcit cu glucoza). Cantitatea de lichid administrata fi in functie de greutatea sugarului (150-l80 ml./kg. corp, 24 de ore). Daca nu rsa si scaunele se raresc, in cel mult 6-8 ore, se trece la alimentatia de tranzitie. Aceasta se poate administra 1-2 zile, pana cand scaunele se normalizeaza. Se vor folosi: supa de morcovi, decoctul sau mucilagiul de orez, indulcite cu glucoza 5%.
Exemplu de regim de tranzitie: La nou nascut: 7 x 50 ml supa de morcovi 30% 50 ml decoct de orez 2% cu 1 lingurita de glucoza La sugarul mic: 6 x 50 ml de morcovi 30% 75 ml mucilagiu de orez 2% cu 1 lingurita de glucoza La sugarul mare: 5 x 100 ml supa de morcovi 50% 100 ml mucilagiu de orez 3% cu 2 lingurite glucoza in cazul cand diareea nu este prea severa, la sugarul alimentat natural, nu se intrerupe suptul. Eventual, se completa masa, cu supa de morcovi, decoct de orez sau ceai de menta.
Dupa cate zile, cand scaunele s-au reglementat (scaune de mocov), se trece la realimentare (introducerea treptata a laptelui, a carnii, a branzei de ci, a oului si revenirea treptata la alimentatia anterioara bolii).

Exemplu de realimentare la nou nascut:


I zi: 7-8 x 40 ml. supa de morcovi 30%

40 ml. decoct de orez 2%


20 ml. lapte mama sau lapte praf Lacto,

Bebelac, Humana H.

II zi: 7-8 x 30 ml. supa de morcovi 30%


30 ml. decoct de orez 2%

40 ml lapte mama, Lacto, Bebelac, Humana H.

III zi: 7-8x40 ml. supa de morcovi 30%


60 ml. lapte mama, Lacto, Bebelac, Humana H


IV zi: 7-8 x lapte mama, Lacto, Bebelac, Humana H.


Exemple de realimentare la sugarul mic:


I zi: 6 x 60-65 ml supa de morcovi 30%

60-65 ml mucilagiu de orez 2% 20 ml lapte mama, lpate praf Lacto, Humana H, lapte albuminos, Roboloc.

II zi: 6 x 50 ml supa de morcovi 30%


50 ml mucilagiu orez 2%

40 ml lapte mama, lapte albuminos, Lacto 10%


Humana HIII zi: 6 x 30 ml supa de morcovi 30%

30 ml mucilagiu de orez 2%


70 ml lapte mama, lapte albuminos, Humana

H, Robolac. IV zi: 6 x 50 ml supa morcovi 30%


120 ml lapte mama, lapte albuminos, Lacto

10%, Humana H Vzi: 6x150 ml lapte mama, lapte albuminos,

Robolac, Humana H Exemplu de realimentare la sugarul mare:


I zi: 4 x 100 ml supa morcovi 50%

100 ml mucilagiu orez 3%


1 x 100 gr branza de ci cu terci de orez.II zi: 3 x 75 ml supa morcovi 50%

75 ml mucilagiu orez 3%


50 gr lapte mama, lapte albuminos, Humana H.

2 x 150 gr branza de ca cu orez, pesmet, 50 gr, carne mixata.

III zi: 3 x 60 ml supa de morcovi 50%
60 ml mucilagiu orez 3% 80 ml lapte mama, lapte albuminos, Humana H etc.

2 x 150 gr branza de ci cu orez, mere rase sau coapte, pesmet, budinci de orez cu mere, papanasi, piure de banane cu pesmet 1 x 100 gr carne mixata cu orez, pilaf, galbenus de ou fiert tare.


IV zi: 3 x 60 ml supa morcovi 50%

140 ml lapte de mama, lapte albuminos, Humana H 1 x mere rase sau coapte cu pesmet, orez budinci cu orez si mere, papanasi, iaurt cu pesmet, deserturi cu branza de ci.

1 x sote de morcoci cu carne mixata, pilaf, galbenus de ou cu branza, in urmatoarele zile se trece la alimentatia anterioara bolii. in nici un caz nu dam sugarilor, in realimentare, alimente noi cu care nu au fost obisnuiti, acestea le vom introduce numai in perfecta stare de sanatate. Pe langa regimul alimentar, sugarul cu diaree primi:
- tratement antidiareic (prescris de medic) ex: Furazolidon, Colimicina, Saprosan, Biseptol, Calciu carbonic, etc.
- tratament antispastic, potiuni antispastice, comprese calde, bal

- tratament sedativ cu: Fenobarbital, Romergan, Clordelazin, numai la indicatia medicului pediatru.
-regiunea fesiera fi spalata dupa fiecare scaun cu apa sau musetel si sapun apoi protejata cu creme: Cutadem, Jecolan, Neopreol, existand posibilitatea iritarii pielii regiunii fesiere datorita scaunelor prea acide in diaree.

-rsaturile se combat prin dieta hidrica mentionata mai sus, cu ciaiuri caldute de chimen si menta indulcite cu glucoza, eventual cu adaus de suc de lamaie.

-febra, in cadrul bolii diareice acute se combate cu solutie de aspirina 1% 1-2 lingurite sau de 2 x 1/4 leta aspirina pisata si dizolta intr-o lingurita cu ceai; in caz de febra mae se vor face inpachctari ( .234); in nici un caz nu se combate febra sugarului cu diaree, folosind supozitoare antitermice, care pot favoriza la randul lor diareea.

- Otita reprezinta una din cele mai dese complicatii ale infectiilor respiratorii la sugar. intre faringe si urechea medie exista un conduct (trompa lui Eustache) care la sugari este scurt, orizontalizat si larg. De aceea, orice secretie faringiana poate infunda aceste canale, favozirand aparitia otitei.
Otita mai poate apare in cazul infalmatiei vegetatiilor adenoide (polipi) care intretin infectia amigdaliana si proarea acesteia spre urechea medie.

Otita se manifesta prin febra, tipete violente, sugarul isi freaca capul pe perna, refuza alimentatia. La inceput otita poate fi congesti apoi se transfonha in otita purulenta, puroiul se scurge din ureche prin perforatie spontana sau prin paracenteza (perforarea timpanului cu ajutorul bisturiului de catre medicul O.R.L-ist). Deci otita apare de obicei ca o complicatie a unei infectii faringiene sau nazale, de aceea, in combaterea otitei, se trata boala de baza.
Primele masuri in tratamentul otitei vor consta in:
- administrarea de analgezice (combaterea durerii): Aspirina, Paracetamol, Aminofenazona, etc.
- instalatii nazale cu: ser fiziologic, picaturi cu musetel caldut, picaturi cu Hidrocortizon, prescrise de medic.

- comprese calde si uscate in regiunea urechii (cu saculet cu sare calda sau malai cald).
Nu se vor pune in urechea bolna solutii calmante (boramid, glicerina boricata, etc.) decat la indicatia medicului specialist
Se consulta cat mai urgent un medic specialist ORL, mai ales daca, dupa primele masuri nu apare nici o ameliorare.

Daca apare o secretie purulenta din pavilionul auricular, se vor face spalaturi auriculare cu musetel, apa oxigenata 1%, rinol 1%.
Solutiile vor fi incalzite in prealabil si verificate prin picurare pe dosul palmei adultului. Capul sugarului fi imobilizat si cu o pipeta foarte curata se vor picura din aceste solutii in urechea bolna. Se fac tractiunii ale pavilionului urechii, pentru ca solutia sa patrunda cat mai bine. Se intoarce apoi capul sugarului, pentru a ecua lichidul Se repeta pana ce solutia de spalat ramane curati.. Se sterge urechea cu un tampon curat. Nu se vor folosi tampoane murdare sau corpuri ascutite.In nici un caz nu se vor lasa tampoane de ta in ureche, conductul auditiv trebuie lasat liber si uscat

Daca medicul pediatru si ORL-ist, recomanda rezolrea chirurgicala a unui focar de infectie (extirparea polipilor -adenoidectomie - sau extirparea amigdalelor - amigdalectomie) acestea se vor face cat mai repede pentru a nu permite aparitia complicatiilor (otite, diarei, distrofie, anemie, rahitism, surditate).

Extirparea polipilor se practica la serviciile ORL din policlinicile de copii, este o interventie de scurta durata si trebuie facuta de preferinta:
- toamna si primara
- cat mai precoce, daca este cazul (chiar si la sugari mici)
- in stare de sanatate (dupa un episod febril sau diareic, dupa rezolrea unei anemii sau parazitoze intestinale)
- in prealabil se vor face investigatii de laborator obligatorii: (hemoleucograma, exudat faringian, examen coproparazito-logic, timp de sangerare, timp de coagulare, numarul de trombocite, examen de urina).
Scoaterea amigdalelor se recomanda dupa rsta de 3 ani si numai la indicatia medicului ORL-ist in colaborare cu medicul pediatru.
Alte materiale medicale despre: boli gastrointestinaleUn studiu recent (101) a demonstrat ca relatia inversa intre istoricul de fomat si aparitia precoce a bolii Alzheimer nu poate fi explicata de [...]
Fumatul reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Crohn (risc de 1,46) iar fumatorii operati cu aceasta maladie au un risc mai mare de [...]
Boala Crohn a colonului este o afectiune inflamatorie cronica a intestinului caracterizata prin afectarea discontinua si transmurala a tuturor p [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli gastrointestinale

  Advertisements


  Alte sectiuni  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile