eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatia copilului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » alimentatia copilului

Alimentarea artificiala


Contraindicatiile alaptarii la san sunt putine la numar, dar exista multiple presiuni pentru a renunta la alimentatia naturala (p.204). Astfel, 64% din mame incep prin a-si alimenta copilul la san, dar dupa 2 saptamani numarul lor scade la 52% si se reduce la 39% dupa 6 saptamani. Majoritatea trec la alimentarea cu biberonul din cauza lipsei de cunostinte sau ca urmare a faptului ca nu sunt incurajate sa continue alimentarea la san.1
Antajele alimentatiei artificiale includ faptul ca tatal poate si el sa alimenteze copilul. Multe mame se simt mai linistite deoarece stiu ce cantitate de lapte primeste copilul. Copin pot fi hraniti in public fara jena. Mamele de origine asiatica pastreaza credinta ca, colostrul este daunator si prefera sa astepte inceperea secretiei lactate pentru a alimenta copilul la san, hranindu-l intre timp cu biberonul.

Formule de lapte pentru sugari (lapte de ca "umanizat" prin reducerea compusilor solviti si modificarea continutului in proteine, grasimi si vitamine). Unele formule sunt mai bine adaptate nevoilor sugarului decat cele bazate pe caseina, dar diferitele produse sunt similare si cautarea unui produs care "sa se potriveasca" copilului este rareori o solutie la problemele de alimentatie ale acestuia.

Prepararea meselor. Mainile trebuie sa fie curate, echipamentul care serveste la preparare trebuie sa fie steril si se folosi doar apa fiarta - gastroenterita infectioasa este cauza unui mare numar de decese in tarile sarace si cauza unei importante morbiditati in celelalte. Laptele praf trebuie masurat cu precizie. Cantitatile insuficiente duc la o crestere nesatisfacatoare iar cantitatile prea mari pot determina o hipernatremie periculoasa, pot sa provoace constipatie si obezitate.



Administrarea hranei. Sugarii au nevoie de aproximativ 150 ml lapte/kg/24 de ore. Cantitatea se imparti in 4-6 mese, in functie de rsta si de temperament. Adesea mesele sunt servite calde dar nu exista do ca administrarea laptelui rece ar fi daunatoare. Laptele trebuie sa curga din biberon. Trebuie verificata tetina inainte de fiecare masa deoarece orificiul acesteia tinde sa se infunde. Orificiul tetinei poate fi largit cu un ac incalzii. Biberonul trebuie mentinut la un unghi care sa nu permita sugerea aerului odata cu laptele.

Alergia la laptele de ca. Acest tip de alergie poate aparea la unii sugari si se manifesta cu diaree (uneori sanguinolenta), vomismente, eruptie peri-orala, edeme si oprirea cresterii. Se poate inlocui in acest caz laptele de ca cu cel din soia. Laptele de ca putea fi apoi reintrodus cu prudenta la rsta de un an. Uneori poate aparea si o alergie la laptele din soia fiind necesara alimentarea cu hidrolizat de proteine.

Laptele din soia contine sirop de porumb sau sucroza, dar nu contine lactoza si este indicat in galactozemie si in hipolactazia primara, ca si in acele comunitati care nu folosesc lapte de ca. Produsul Wysoy nu este o solutie pentru sugarii cu eczema (p.674). in locul acestuia se recomanda utilizarea unui hidrolizat de proteine (de ex. Nutramigen). Laptele de soia trebuie sa fie evitat in cazul copiilor prematuri, sau a celor care au probleme renale, din cauza continutului ridicat in aluminiu. De asemenea nu este indicata utilizarea laptelui de soia dupa gastroen-terite simple.
Intarcarea. Laptele contine suficiente elemente nutritive pentru primele 3 luni de viata. intre rsta de 3 si cea de 6 luni se vor introduce alimente solide sub forma de piureuri de cereale care se administreaza cu lingurita. Nu se vor adauga cereale la laptele administrat cu biberonul. Dupa 6 luni se poate folosi o formula alimentara imbogatita cu proteine si vor fi administrate si alimente ce mai solide pentru a inta copilul sa mestece. Dupa implinirea rstei de 1 an copilului i se poate da si lapte obisnuit.



Alte materiale medicale despre: alimentatia copilului




Factori care fac inceperea alimentarii naturale mai dificila: a Indiferenta partenerului fata de alimentarea la san (doar 10% din mame vor a [...]
Clasic, prin alimentatie artificialA se intelege alimentarea copilului exclusiv cu lapte de altA specie decAt laptele uman in primele 4 luni de via [...]
a Colostrul: secretia glandelor mamare in primele 2-4 zile post-partum, contine mai multe proteine, minerale si vitamine liposolubile si mai putine [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre alimentatia copilului

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile