eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Radiologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » radiologie

Imagistica cu raze röentgen: röntgendiagnostic - natura si producerea razelor x

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Imagistica cu raze röentgen: röntgendiagnostic

Natura si producerea razelor X

Radiatia descoperita in 1895 la Universitatea Würzburg de catre fizicianul Röntgen si denumita de el radiatia X, este o radiatie electromagnetica,cu lungime de unda extrem de mica, in medie de 10000 de ori mai mica decat cea a luminii.

Se produc raze X ori de cate ori electroni aflati in miscare foarte rapida,se lovesc de corpuri materiale, unde produc dislocari de electroni de pe orbitele energetice ale atomilor acestor corpuri. Pentru a se mentine echil 525g69f ibrul, electronii de pe orbitele mai periferice, ale corpului izbit,vor lua locul electronilor dislocati de pe orbitele mai centrale. Din acest salt de pe un nivel energetic pe altul , in sensul mentionat mai sus, rezulta un plus de energie, care constitue razelele X.

Modificarile suferite de energia radianta la diverse nivele in corpul omenesc alcatuiesc in ansamblul lor elemente utile, pe care fascicolul de raze X le poate transmite examinatorului sub forma de imagini radiologice, produse datorita modificarilor care au loc in fascicolul de raze X la nivelul tesuturilor si organelor de examinat.

Cele mai importante manifestari ale acestor interrelatii sunt, efectul Comptom, efectul Tomson, efectul fotoelectric si efectul de materializare, care duce la formarea de pererchi de electroni.

Efectul Compton (. 1):ori de cate ori un foton  incident cu energie mare  intra in coliziune cu un electron slab fixat pe unul din invelisurile periferice ale atomului, caruia ii transmite o parte din energia lui initiala sub forma de energie cinetica 

datorita acestei interactiuni electronul paraseste atomul si capata o directie diferita de cea a fotonului incident - electron de recul. La fel ca si electronul de recul in urma coliziunii cu  fotonul incident va avea si el o traiectorie deviata astfel se explica difuzia radiatiei, fotonul incident devenind foton difuzat.

Gamma Interaction by Compton Scattering Fig.1

 Efectul Tomson - in urma interactiunii foton-electron fotonul incident este abatut de la directia lui initiala, fara ca sa se cedeze energie atomului –energia nu este transferata ea este conservata.

Efectul fotoelectric (. 2) – are loc in toate cazurile in care un foton incident expulzeaza un electron din invelisurile atomului caruia ii cedeaza intreaga lui energie.

 .2

Producerea de perechi (.3) – consta in transformarea energiei fotonilor incidenti in materie, fiind un efect de materializare a electronilor sub forma de “perechi de particule”. Producerea de particule creste o data cu cresterea energiei razelor X si cu numarul atomic ridicat al elementelor materiale care au fost strabatute. In cazul energiilor mari surplusul de energie de care dispune fotonul incident este cedat perechii  sub forma de energie cinetica reprezentand un efect de atenuare.

  Gamma Interaction by Pair Production                                        .3

Coeficientul de absorbtie este proportional cu numarul atomic la puterea a patra din corpul traversat –structurile cu numar atomic mare vor atenua mai mult fascicolul de razeX, iar din punct de vedere radiologic vor fi mai opace exemplu segment scheletic.

In functie de energia fascicolului de raze X in regiunea examinata va precumpani un efect de absorbtie sau altul propriu efectului fotoelectric sau efectului Compton - la energii mici va fi preponderent efectul fotoelectric/ iar la energii medii efectul Compton.                                                     

Producerea radiatiei X se face in tubul de raze-tubul Coolidge (.4) - un tub de sticla  in care se afla un vid foarte avansat unde electronii emisi de catod (un filament de wolfram ce a fost adus la incadescenta)  sunt accelerati la diferente de potential de zeci de mii de volti, se ciocnesc cu materialul anodic (are in componenta metale greu fuzabile ca reniu, molibden, wolfram) unde cea mai mare parte din energia lor se pierde prin ionizari si excitari in straturile superioare ale materialului anodic, iar o parte produce radiatie Röntgen de franare si caracteristica.

  . 4   

                                       .

Proprietatile radiatiei X sunt comune cu ale radiatiilor electromagnetice, intensitatea lor scade invers proportional cu patratul distantei.

Proprietatile speciale constau in :

-          penetrabilitate – invers proportionala cu lungimea de unda

-          sunt absorbite de corpurile prin care trec, absorbtia fiind direct proportionala cu numarul atomic la puterea 3, densitatea si grosimea obstacolului.

-          determina fenomenul de luminiscenta

-          determina efect de fotosensibilitate (reduce emulsia de argint la argint metalic)

-          produc ionizare, are loc ionzarea gazelor prin care trec

-         


au efecte biologice asupra tesuturilor vii prin ionizari si prin excitatii care produc alteratii in material vie.

Efectele celulare ale radiatiei;  Sunt precoci si cumulative in timp.

Mecanismul de actiune este direct si indirect.

- actiunea directa este sub forma rupturii arhitecturii moleculare si in special la nivelul unor structuri ca genele, cromozomii sau enzime- doza este fara importanta.

- actiunea indirecta –este data de substantele nascute din reactiile directe.

b) Natura leziunilor – A.D.N – ul este tinta preferata a radiatiilor – deci tinta princicipala este materialul genetic.

c) Efectele somatice -  sunt asupra individului in totalitate si pot apare la interval de ore pana la ani.

La nivel somatic actioneaza legea ( Bergonier si Tribondeau) conform careia cu cat un tesut este mai tanar cu atat el este mai sensibil si vulnerabil.

d) Manifestarile clinice -  ale leziunilor radice apar numai exceptional in cadrul iradierii diagnostice. Ele pot fi vazute la medicii radiologi sub forma de boala profesionala.

- Leziunile pielii apar in formele cronice la radiologi, cel mai adesea sub forma de radiodistrofii: teleangiectazii, tulburari de pigmentare, atrofie si scleroza cutanata, formatiuni keratozice sau papilamatoase;

- Leziunile oculare sunt reprezentate de o conjunctivita banala care se vindeca fara sechele, cataracta sau keratite;

- Tesuturile hematopoetice au o sensibilitate mare in functie de radiosensibilitatea celulelor susa si de distributia temporospatiala a particulelor ionizante in organism in raport cu celulele hematopoetice. Semnele de alarma sunt modificarile de hemograma;

Gonadele au sensibilitati diferite asupra partii endocrine (foarte radiorezistenta) si a celei exocrine de reproducere (extrem de radiosensibila);

Alte tesuturi. Nu apar modificari digestive, pulmonare, osoase, renale decat  la doze mari exclus de atins in cadrul radiodiagnosticului.

e. Efecte feto-embrionare  sunt diferite  dupa varsta  produsului de conceptie:

- la stadiul de ou actioneaza legea tot sau nimic. Oul traieste  normal sau moare;

- la stadiul de organogeneza in primele trei luni se produc malformatii grave;

- fatul mai mare de 3 luni este mult mai putin radiosensibil.

f. Efecte genetice  mutatii care apar indiferent  de doza, dar se dubleaza dupa 30-50 rds.

g. Efecte cancerigene au o frecventa  mica, dar o existenta indiscutabila.

Efectele la nivel tisular sau ale intregului organism reprezinta suma nu neaparat  matematica  a modificarilor celulare. Acumularea in timp  a tuturor  acestor modificari duce in ultima instanta la moartea individului prin alterari functionale si organice ireversibile.
Alte materiale medicale despre: Radiologie

loading...


Accentuam obligativitatea si necesitatea imperioasa a alimentatiei naturale, subliniind ca cel mai bun lapte pentru nou-nascut si sugar este la [...]
Accentuam obligativitatea si necesitatea imperioasa a alimentatiei naturale, subliniind ca cel mai bun lapte pentru nou-nascut si sugar este la [...]
1. Plantele oleaginoase Semintele, fructele, tuberculii, samburii, germenii diferitelor plante contin, intr-o masura mai mare sau mai mica, grasimi, [...]


Copyright © 2010 - 2018 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre radiologie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  loading...

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile