eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Oto-rino-laringologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » oto-rino-laringologie

Examinarea clinica in o.r.l. - examenul de specialitate o.r.l

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


EXAMINAREA CLINICA IN O.R.L.

 

 

 

In specialitatea O.R.L. examenul medical se desfasoara, in general, dupa un ce poate fi sistematizat astfel:

  • Anamneza sau interogatoriul
  • Examenul de specialitate
  • Examenul clinic general
  • Examinarile de laborator

Examenul de specialitate O.R.L. : este constituit pentru toate organele specialitatii din:

1. Examenul subiectiv: este acea parte a anamnezei ce se refera la organul examinat si cuprinde in special sindroamele specifice organului, modul lor de instalare, evolutie, tratamente anterioare.

2.      Examenul obiectiv (fizic) este constituit din 3 etape:

a)      Inspectia: consta in examinarea cu ochiul liber, in lumina naturala, a zonelor superficiale corespunzatoare organului examinat. Se pot observa modificari de: forma, marime, volum, raporturi, numar, suprafata, culoare, mobilitate spontana, elemente patologice diverse (corpi straini), modificari care trebuie apreciate si masurate cu centimetrul.

b)      Palpatia: completeaza inspectia cu date despre: consistenta, mobilitate, forma, sensibilitate, temperatura, modificari de repere palpatorice, elemente palpatorice anormale (crepitatii, mobilitate anormala).

c)      Examenul endocavitar: examen specific specialitatii O.R.L. datorita ca toate organele sunt cavitati; necesita cunoasterea tehnicii, folosirea corecta a luminii si o manualitate ce se obtine prin exercitiu. Necesita de asemenea o sursa de lumina, specul sau oglinzi speciale, uneori instrumente specializate.

Sursele de lumina folosite sunt diverse. Consideram ca oglinda frontala este cel mai usor de folosit. Are o serie de avantaje: axul luminos si cel al privirii examinatorului se suprapun, medicul are libertate de miscare. Fotoforul, lampa Clar sau alte mijloace de examinare au fiecare dezavantaje. Unele instrumente au posibilitatea de iluminare directa a cavitatii examinate, procedeu utilizat mai ales pentru manevrele endoscopice. Microscopul operator este un mijloc excelent de examinare, mareste imaginea intre 5x 50x, se foloseste in completarea celorlalte metode.

Oglinda frontala reflecta lumina unui bec electric de 100 - 150W situat, dupa scoala romaneasca, in dreptul urechii stangi a pacientului. Spotul luminos care are dimensiuni in functie de distanta intre medic si bolnav, este orientat inspre regiunea de examinat. Medicul priveste cu ochiul drept prin orificiul oglinzii frontale. Incepatorii au greutati cu asezarea si reglarea corecta a oglinzii. Ei trebuie sa-si aseze, mai intai, oglinda in dreptul ochiului si apoi sa deplaseze oglinda propriu-zisa din articulatia ei distala.

. 1 Oglinda frontala . 2 Lampa Clar . 3 - Fotoforul

La examenul O.R.L. medicul si bolnavul sunt asezati fata in fata, scaunul bolnavului avand spatar rabatabil. Copilul mic este imobilizat in bratele unui ajutor care incruciseaza picioarele peste picioarele copilului, ii inconjoara toracele si mainile cu mana stanga iar cu dreapta pe fruntea copilului, apasa capul acestuia pe stern. Uneori este utila invelirea copilului intr-un cearsaf, iar capul copilului poate fi imobilizat mai bine de catre un al doilea ajutor, cu o mana pe frunte si cealalta la ceafa sau de o parte si de alta a capului.

3. Examenul functional: investigheaza functiile organelor din sfera O.R.L. Uneori se poate face cu usurinta, alteori este necesara o aparatura si o instruire de supraspecialitate.

4. Examinarile de laborator speciale pentru organul examinat sunt reprezentate in general de

examenul radiologic si bacteriologic.

Examenul clinic general este indispensabil. Deseori cauza sau efectele afectiunii O.R.L. se descopera la examenul general. La fel, corelatiile intre patologia O.R.L. si patologia altor specialitati sunt frecvente.

Examinarile de laborator sunt necesare si in specialitatea O.R.L. : analizele curente, examinarile pentru bilantul aparatului circulator, renal, digestiv, respirator, metabolism.
Alte materiale medicale despre: Oto-rino-laringologieMomentul ideal sa va examinati sanii este dupa ciclu. Ceea ce trebuie sa va intereseze este daca si-au modificat dimensiunea, consistenta sa [...]
1. EcoCG in modul M (EcoCG-M) in diagnosticul SM, examenul EcoCG are o acurateta de 95% (1) permitand: - diagnosticul pozitiv (calitativ) al SM [...]
In aprecierea valvulopatiilor mitrale, mai rar a altor CV, un rol important il are examinarea circulatiei pulmonare. in conditii normale, bronsi [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre oto-rino-laringologie

Advertisements


Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
TraumatologieAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile