eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile infectioase

Megaleritemul epidemic

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Definitie
Boala infectioasa acuta si contagioasa, determinata de parvovirusul B 19 si caracterizata printr-o evolutie autolimitanta cu exantem maculo-papulos la nilul fetei si trunchiului, cu evolutie variabila si afectare usoara a starii generale. Boala este urmata de imunitate durabila.
Autorii clasici i-au dat si numele de "Boala a V-a" (urmand in ordine dupa scarlatina, rujeola. rubeola si boala Filatov-Dukes - astazi scoasa din nomenclator, nefiind o entitate clinica de sine statatoare).

Etiologie


Parvovirus Bl9, virus ADN de dimensiuni foare mici.Epidemiologie

Desi contagioasa, este o boala mai putin raspandita, care apare sporadic. iniectia este mult mai frecnt asimptomatica (la varsta adulta, pesle 40% din populatie demonstreaza anticorpi specifici, mai ales femeile).


Rezervorul de virus este exclusiv uman.

Receptivitatea este generala.
Transmiterea virusului este aerogena. poarta de intrare fiind respiratorie. Este posibila si transmitarea prin transfuzii de sange (infectia producand viremie latenta clinic).


loul clinic

Incubatia (apreciata pe voluntari) dureaza 14-l8 zile.
Debuteaza direct in faza de stare prin aparitia exantemului pe fata (pete mari. de 3-5 cm. rosii, usor reliefate, dispuse simetric pe obraji in ..aripi de fluture", nepruriginoase si cu tendinta de coniluere). in zilele urmatoare exantemul cuprinde si trunchiul si - mai ales - membrele pe fetele dorsale, formand plaje de uri policiclice sau neregulate. Pot exista pusee succesi, elementele putand fi culoase sau hemoragice. Durata exantemului variaza intre 1 si 3 saptamani si nu lasa urme.
Exista si un enantem: pe mucoasele palatala si faringiana pot aparea pete mici rosii-violacee. Starea generala este putin afectata (febra mica sau absenta, disconfort, uneori artralgii la adolescenti si lineri).
Laboratorul arata uneori leucocitoza cu limfocitoza si eozinofilie moderate.

Diagnosticul clinic nu este usor, datorita frecntei reduse si confuziei frecnte cu alte exanteme. Cazurile sugesti se sprijina pe laborator (decelarea anticorpilor specifici de tip IgM -tehnica ELISA).Alte materiale medicale despre: Bolile infectioaseIn prima perioada: ceaiuri cu zahar, sucuri de fructe, mai ales citrice, suc de struguri, zeama de compot, dulceata, miere, supe de zarzavaturi strecu [...]
Definitie Este o bola acuta infectioasa si foarte contagioasa produsa de Bacillus aniracis, transmisa omului direct sau indirect de la ierbivorele bo [...]
Tratamentul Tratamentul durerii se bazeaza pe de o parte pe stabilirea cauzei si tratarea acesteia, iar pe de alta parte pe folosirea medicamentelor [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile infectioase

Advertisements


Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Bolile peretelui abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renaleAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile