eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Tratamentul durerii


Tratamentul
Tratamentul durerii se bazeaza pe de o parte pe silirea cauzei si tratarea acesteia, iar pe de alta parte pe folosirea medicamentelor care calmeaza durerea in sine.

Folosirea diferitelor tipuri de tratament cie care dispunem pentru a calma durerea depinde de gravitatea, durata, localizarea si cauza acesteia.

DESCRIEREA DURERII IN FATA MEDICULUI Descrierea minutioasa a unei dureri, in fata medicului dumneavoastra, ti furnizeaza acestuia informatii extrem de utile pentru diagnostic. Descrierea diferitelor caracteristici ale durerii este utila: localizarea (aratand cu degetul traiectul durerii), tipul (senzatie de presiune, de arsura, de descarcare electrica), evolutia (de cand a inceput durerea, debutul a fost brutal, lent sau progresiv), circumstantele aparitiei (efort, traumatism, accident de munca) etc.

Trebuie sa raspundeti cat mai exact intrebarilor puse de medicul dumneavoastra. Este vorba despre o durere permanenta sau intermitenta? Cat dureaza accesele, perioadele de remisiune? Durerea e resimtita ziua, noaptea? Care sunt factorii care influenteaza durerea, factorii care o amelioreaza sau o agraaza (pozitie, miscare, orar, emotii etc.)


ANALGEZICELE

Medicamentele impotriva durerii, numite analgezice (sau antialgice), pol fi clasificate in 3 categorii, in functie de nilul eficacitatii lor. Analgezicele usoare sunt utile in genera] in tratarea durerilor obisnuite, precum durerile de cap sau de dinti. Medicamentele cele mai folosite sunt paracetamolul si aspirina. Antiinflamatoarelc neste-roidicne se folosesc in (ratarea durerilor usoare si moderate, cum sunt cele provocate de artroze sau de traumatismele din sport. Atunci cand durerea nu e calmata prin aceste tipuri de medicamente, se trece intr-o alta etapa care consta in asocierea analgezicelor usoare la medicamente apropiate mor-finei (codeina de exemplu). Pentru .1 calma durerile intense si rebele se foloseste morfina, un medicament extras din opiu. Morfina actioneaza la nilul creierului si al madui spinarii prin blocarea transmiterii mesajului dureros. Este un analgezic puternic, indispensabil in tratarea anumitor dureri. Pentru durerile acute, cum sunt durerile postoperatorii, morfina e din ce in ce mai utilizata sub forma de injectii controlate de pacient (prin intermediul unei pompe mici). Pentru durerile cronice, cum sunt cele produse de cancere, dispunem in prezent de numeroase posibilitati de administrare. Calea orala de administrare sub forma comprimatelor, gelulelor, solutiilor buvabile este in general preferata formelor injecile cu exceptia situatiei in care pacientul inghite cu greutate. Morfina este un medicament extrem de sigur, care nu antreneaza toxicomania. Bolnavii sunt in majoritatea timpului calmati iar efectele indezirabile, rare, sunt in general bine stapanite de medici si personalul de ingrijire. Deci nu exista nici un motiv pentru ai limita utilizarea din momentul in care celelalte medicamente analgezice nu mai reusesc sa amelioreze durerea in cauza.

TRATAMENTELE COMPLEMENTARE
Kineziterapia este esentiala in tratarea a numeroase dureri cronice localizate la nilul aparatului locomotor (lombal-gii, de exemplu). Ea reprezinta un ajutor util in cazul durerilor legate de pozitiile si atitudinile vicioase, a contracturilor musculare sau a limitarilor mobilitatii articulare. Poate fi asociata tehnicilor de relaxare care il ajuta pe pacient sa-si controleze mai bine durerea si sa reactioneze mai bine in fata situatiilor stresante susceptibile de a o amplifica. Obiectivul relaxarii e acela de a ajuta o persoana sa-si creasca toleranta la durere (sa reduca teama lata de durere) sa o accepte mai usor si sa-si indeplineasca activitatile normale in masura posibilului.


ASPECTE PSIHOLOGICE ALE DURERII

In general durerea este insotita de angoasa, anxietate si cateodata de teama. Cauza si circumstantele aparitiei sale pot si ele sa influenteze modul in care e perceputa de catre pacient.
Durerea ce apare intr-o forma de cancer poale fi resimtita ca fiind mult mai intensa si poate determina mai multa suferinta decat o durere similara cauzata de o boala benigna din cauza fricii fata de aceasta boala. Senzatia dureroasa poate fi redusa in situatii de excitatie psihica (de exemplu, in timpul unei competitii sporti) sau de emotie intensa.
Unii cred ca o pregatire mentala pentru a face fata durerii (de exemplu, in derea nasterii) reduce considerabil senzatia dureroasa precum si reactia pe care aceasta o declanseaza.

CELELALTE MEDICAMENTE PENTRU DURERE
Antidepresile sunt folosite pentru actiunea lor proprie impotriva durerii in unele boli (diabet, zona zoster) si pentru tratarea simptomelor psihice asociate durerii cronice (depresie, anxietate, insomnie).
Contrar unei idei raspandite, medicamentele impotriva anxietatii (anxiolitice si sedati), n-au efecte reale asupra durerii. Ele sunt prescrise adesea pentru o tulburare de somn sau ca relaxante musculare.



Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase

In infarctul acut de miocard apar toate formele principale de aritmii. Pentru a intelege anatomia sistemului de conducere si principiile electrofiz [...]
In infarctul acut de miocard apar toate formele principale de aritmii. Pentru a intelege anatomia sistemului de conducere si principiile electrofiz [...]
De la inceput se pune intrebarea daca alergia alimentara poate fi prevenita (la fat si la copilul mic). Raspunsul nu este usor de dat, intru-cit au ex [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile