eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile infectioase

Candidozele

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire
ETIOLOGIE/PATOGENIE Colonizarea cavitatii bucale, a scaunului si a vaginului sint frecvente factori locali sau de gazda pot duce la invadarea tesuturilor prin solutii de continuitate ale pielii sau mucoaselor, perforatii Gl post-traumatice sau chirurgicale, catetere interne. in special cele pentru hiper-alimentare sau arsuri. Gazdele potentiale sint femeile graide. pacientii cu diabet, SIDA, procese maligne hematologice sau cu tratament sisteniic cu antibiotice sau glucocortieoizi. Candidoza este o complicatie frecventa a neutropeniei, sugerind astfel un rol important al neutrolilclor in apararea gazdei.
MANIFESTA‚RI CLINICE Candidoza orala are aspectul unor placarde discrete, albe, aderente, in cavitatea bucala si pe limba. Candidoza cutanata se prezinta sub forma unor regiuni rosii, macerate, intertriginoase. Candidoza cutaneomucoasa cronica are aspectul unor zone inteririginoase cu aspect de maceratii tusii. Colonii bucale sau vaginalc. leziuni cutanate circumscrise hiperkeratozice. unghii distrofice si alopecie partiala sini caracteristice pentru candidoza cutaneomucoasa cronica. Acesti pacienti pot avea si brpofunctie paraliroidiana. suprarenala sau tiroidiana, si diverse defecte functionale ale celulelor T. Disfagia sau durerea toracica retrostemala apar in candidoza esofagiana. care este lipul cel mai frecvent de candidozagastmbitestinala Modificarile constau in una sau mai multe ulceratii superficiale. Diseminarea hematogenase face cu febra. Alte modificari pot fi abcese retiniene, infiltrate pulmonare nodulare. endocardita, meningita cronica sau artrita si, rareori, manifestari de focar cum sini osleotniclita. leziuni cutanate pustuloase. mio/ila sau abcese cerebrale.

DIAGNOSTIC Pentru candidoza superficiala, diagnosticul poate fi silit pe preparate umede care evidentiaza pseudomicclii. Culturile din materiale superficiale pot confirma, dar nu pot sili, diagnosticul de boala invaziva.

Pentru silirea diagnosticului de boala invaziva sint necesare examene histologice ale materialelor bioptice sau culturi din singe, LCR. lichid articular sau probe recoltate cirurgical. Testele serologice pentru anticorpi sau antigene sint inutile.

TRATAMENT Pentru candidoza cutanata, tratament topic bid cu nystatin pulbere sau cu o crema care contine ciclopirox sau un azolc. Candidoza orala raspunde mai bine la comprimate cu clotrima/ol, de cinci ori pe zi. decit la suspensie de nystatin cu care se clateste gura. apoi se inghite. In candidoza esofagiana, este eficace ketoconazol 200 400 mg qd sau lluconazol 100 200 mg qd. in cazurile severe, se poate folosi amphotcricina I? 0.3 mg/kg i.v. qd. timp de 5 10 zile. in SI DA, lluconazol pare mai eficient pentru tratamentul candidozclororale si esolagicne. Spalaturi cu amphotericin B, 50 mg la I litru apa timp de 5 zile. este tratamenul candidozclor ezicalc, atunci eind cateterul este lasat pe loc; la pacientii cu candidurie si Iara cateler, se poate administra lluconazol p.o. Pentru boala diseminata, tratamentul de electie este amphotericina B 0.4 0,5 mg/kg qd sau doza dubla. qd. timp de mai multe saptamini. La pacientii care nu au contraindicatii, se poate adauga flucytozin 100 150 mg/kg qd, cu reducerea amphoterieinei B la 0,3 mg/kg qd. La unii pacienti cu imunodepresie, se foloseste profilactic fluconazol 400 mg zilnic. Acesta poate fi folosit si pentru completarea tratamentului candido/ei hepatice, la pacientii care nu mai au neutropenie. Candida husei pare a fi rezistenta la fluconazol.Alte materiale medicale despre: Bolile infectioaseMENINGITELE VIRALE Caracteristic intregului grup de meningite virale, prin care (cu unele exceptii) se diferentiaza de celelalte meningite, este modu [...]
Aceasta boala este produsa de bacteria Borrelia burgdoferi. Ea se manifesta prin febra, insotita de inflamatii la nivelul pielii, dar si de afectarea [...]
Datorate virusurilor, hepatitele virale reprezinta j inflamatia ficatului, ale carui celule distruse nu-si i mai pot indeplini in totalitate functiile [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile infectioase

Advertisements


Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Bolile peretelui abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renaleAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile