eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile esofagului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile esofagului

Esofagite


Slnt procese inflamatorii ale mucoasei esofagului, acute sau cronice. Cele acute au, in general, o cauza cunoscuta s infectioasa, toxica, corozi (soda caustica, acid sulfuric etc.) si mai rar alergica sau supurati. Cele cronice sint provocate cel mai deA de alimentatie neigienica (masticatie incompleta, abuz de condimente, exces de alcool), de refluxul gastroesofagian, de hernia hia-tala, de malpozitii cardiotuberozitare (esofagitele secundare) si mai rar sint de natura specifica : micoze, tuberculoza, sifilis, manifestari in cadrul colagenozei (de tip sclerodermie, mai ales) sau a sindromului Kelly-Paterson (Plummer-Vinson).
Are mare importanta tratamentul profilactic. El consta In evitarea consumului de alimente prea reci sau fierbinti, insuficient masticate, mult condimentate, in evitarea abuzului de alcool si in vigilenta la substante caustice (acizi, baze). Se vor trata precoce si corect tulburarile functionale (refluxul gastroesofagian) si organice ale esofagului (hernia hiatala, malpozitia cardiotuberozitara, car-diospasmul, diverticulii esofagieni etc, tratamentul bolilor respective).

Tratamentul curativ in esofagitele acute incepe cu suprimarea alimentatiei pe cale orala, urmata de instituirea unei alimentari semHichide, fractionate si apoi a unei realimentari progresive. In-esofagitele cronice se exclud alimentele acide, condimentate, cafeaua, alcoolul, medicamentele iritante (salicilatii). In esofagita corozi se face un tratament imediat energic sub forma de spalatur> masive cu apa si cu un mic adaos de neutralizant: in cele dupa acizi adaugam solutii alcaline, magnezie usta (1520 g la 1/21 apa), lapte, apa albuminoasa (patru albusuri de ou la 1/2 1 apa); in cele dupa baze, spalaturi cu otet diluat (100 g la un litru apa), cu suc de lamiie (o lamiie la un pahar de apa) etc, daca ne gasim in primele 46 ore si nu exista rsaturi hemoragice. Dupa aceasta se pune o sonda nasogastrica din polietilen ce se lasa pe loc 612 zile, pentru alimentarea bolnavului. In acelasi timp se instituie antibioterapie cu spectru larg si corticoterapie masi pe timp de 3040 zile pentru a preveni formarea unei stenoze prea extinsa si strinsa. Bolnavul este indrumat din timp serviciului de specialitate pentru bujiraje (O.R.L.), sau in caz de esec a acestora (stenoza, nedilaila) serviciului de chirurgie pentru rezolre operatorie. Acestor bolnavi li se mai administreaza antispastice (papave-rina), analgetice cu actiune locala (novocaina-xilina solutie 12%f cu lingurita ; analgezina pe cale orala), sedative si vor fi echilibrati hidroelectrolitic Esofagitele care survin in cursul bolilor in-fectioase, a manifestarilor alergice sau dupa antibioterapie prelungita (micotice) se trateaza corespunzator bolii primare (antibiotice, antialergice, antimicotice).


In formele cronice, pe linga regimul alimentar mai sus citat si rezolrea eventualelor boli asociate (reflux gastroesofagian, hernie hiatala etc.) indicam bolnavilor tratament medicamentos : pansamente alcaline (antiacide), de luat inaintea meselor si seara inainte de culcare, cu putina apa si urmate de clinopozitie (pozitie culcata), pentru a proteja mucoasa de eventualul reflux acid gastric postalimentatie. Este indicata si o cura de vitamina A Intermitenta pentru a mentine troficitatea mucoasei- Anticolinergi-cele nu se indica, pentru ca favorizeaza refluxul gastroesofagian. Daca bolnavii acuza spasm esofagian sau jena la deglutitie si dureri, se apeleaza la anestezice topice (solutie procaina 12%, xilina 2% 30 ml), luate per os inaintea meselor si seara la culcare. In eso-fagitele unde etiologia este bine precizata se face tratamentul bolii de baza. In esofagita sideropenica (sindromul Kelly-Paterson, Plum-mer-Vinson) se administreaza fier pe cale bucala (fier redus 3X1 g, protoxalat de fier 0,50X3, fier sulfuric, tonofer, Glubifer .(Glutamat feros) trei-sase drajeuri etc.) sau parenteral fler poli-maltozat (Ferrum Hausmann) in injectii i.m., asociat cu complexul vitaminic B (B complex, B2, B6, PP). In esofagita din cursul sifilisului, tuberculozei, colagenozelor (sclerodermie) se face tratamentul bolii primare. Micoza esofagiana se influenteaza prin medicatia antiparazitara-antifungica : Nistatin (Stamicin, Micostatin), Griseo-fulvin (Likuden M) comprimate sase-opt pe zi, asociate in candi-doza cu alcalinizarea bucoesofagiana. Esofagita prin reflux alcalin (biliopancreatic) este, de obicei, consecuti unei rezectii gastrice sau oricarei alte operatii, care suprima functia pilorului si favorizeaza prezenta bilei si a sucului pancreatic in stomac. Se rezol chirurgical printr-o reinterventie in care bontul gastric sa fie anas-tomozat cu prima ansa jejunala montata In Y (Roux). Prin acest tip de anastomoza continutul biliopancreatic se rsa direct in intestin fara sa traverseze stomacul si posibilitatea unui reflux alcalin este inlaturata. Esofagita prin reflux acid (gastric) este furnizata de prezenta unei hernii hiatale prin alunecare. Rezolrea chirurgicala corecta a herniei hiatale suprima refluxul si, cu aceasta, esofagita.





Alte materiale medicale despre: Bolile esofagului




Orice corp strain ajuns in tubul digestiv prin ingerare, introducere involuntara sau accidentala poate da accidente fie la locul unde s-a fixat, fie i [...]
Este liernierea in cavitatea toracica a unei portiuni de organ abdominal (de obicei stomacul) prin hiatusul esofagian. Acest orificiu de trecere a eso [...]
Este operatia care cuprinde o serie de procedee de inlocuire a esofagului toracic cu un segment din tubul digestiv, transpus in asa fel Incit sa faca [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile esofagului

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile