eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Bolile digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile digestive

Oxiuriaza

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


a) Agentul etiologic este un parazit de forma cilindrica, oxiurul (Enterobius vermicularis, sin. Oxyuris ver-micularis), din clasa nematodelor. Masculul are in lungime 2•5 mm (cu extremitatea posterioara intoarsa in forma de cirja spre partea ventrala), iar femela mai mare, pina la 1 cm in lungime si cu extremitatile drepte

b) Repartitie geografica

• frecventa. Universala, frecventa. La noi de asemenea pare sa fie parazitoza cea mai frecventa.


c) Sursa de infectie. Omul parazitat.

d) Modul de transmitere. Ouale parazitului sint depuse de femela acestuia in regiunea anala, unde devin infectioase in citeva ore. Transmiterea bolii se face prin intermediul acestor oua, care, imprastiate in mediul exterior, ajung sa fie ingerate de catre alte persoane, odata cu alimentele contaminate.
Pe linga heteroinfestatie, in aceasta parazitoza exista o autoinfestatie exogena, prin vehicularea la gura a oualor din regiunea anala a aceleeasi persoane, o autoinfestatie endogena, atunci cind femela eclozeaza in intestin, si o retrofectiune, atunci cind larvele provenite din ouale care au eclozat in regiunea anala pot sa se intoarca in intestin si sa dea nastere la noi adulti.
e) Calea de patrundere. Localizare. Infestarea se face pe cale digestiva, sau, in cazul retrofectiei, pe cale anala.
Parazitii se localizeaza in cec, apendice, prima portiune a intestinului gros si chiar in ultima portiune a ileonului ; exceptional, parazitii pot ajunge in alte organe.
f) Durata perioadei de incubatie. De la data infestarii si pina la data la care femelele adulte ale parazitului dezltate in intestin pot sa coboare in regiunea anala si sa depuna oua, trec aproximativ doua saptamini.
g) Simptomatologie. Pe linga pruritul anal si nazal de natura alergica, cei infestati acuza si o serie de tulburari digestive. Astfel, cei mai multi se pling de dureri abdominale periombilicale sau in fosa iliaca dreapta, greturi, varsaturi si tulburari de tranzit intestinal. Tenesmele si gratajul (scarpinatul) din regiunea anala pot fariza aparitia de hemoroizi sau prolaps rcctal. Frecvent oxiurii se pot fixa in apendice, procind crize apendiculare prin congestia si inflamatia acestuia. Alte tulburari apar in oxiuriaza datorita localizarii parazitilor si in alte organe. Asa, de exemplu, pot ajunge, la fetite, in special, in regiunea vul-vaginala procind o vul-vaginita. in cazuri mai rare, larvele de oxiuri pot patrunde in grosimea pielii determinind o dermatita liniara. in sfirsit, diferite tulburari neuro-psihice intilnite in oxiuriaza sint procate prin mecanism toxico-alergic.
h) Durata perioadei de coniagiozitaie. Pe tot timpul perioadei de infestare.I) Receptivitate

• imunitate. Receptivitatea este generala, iar imunitatea neprecizata.
j) Produsele patologice ce se recolteaza in vederea diagnosticului etiologic. Produse obtinute prin raclarea regiunii anale si perianale (metoda N.I.H. a baghetei cu celofan sau metoda baghetei colodionate a prof. Nitzu-lescu si Popescu).
k) Diagnosticul si examenele de laborator necesare diagnosticului etiologic. Diagnosticul rezulta din datele clinice si particularitatile epidemiologice. Examenele pa-razitologice ale produsului recoltat pentru identificarea oualor parazitului sau semnalarea parazitilor adulti in scaune permit diagnosticul etiologic.
1) Tratamentul. in locul preparatelor mai vechi, toxice si adeseori ineficiente, astazi se pot folosi Nematoctonul (sirop sau lete) si mai ales Vermigalul, produse de industria noastra farmaceutica. Vermigalul, cel mai eficace si comod de luat, se administreaza in doza de o lingurita la 10 kg greutate, intr-o singura zi sau mai multe zile. Rezultate la fel de bune par sa se obtina si in tratamentul de o singura zi cu Vermox (mebendazol).
m) Masuri de profilaxie si combatere. Depistarea si tratamentul celor parazitati. Persoanele parazitate r respecta cu strictete regulile de igiena individuala pentru a preveni heteroinfestarea sau autoinfestarea. Va fi combatut cu energie obiceiul copiilor, in special, de a-si roade unghiile. Spalarea miinilor si taierea sau ingrijirea unghiilor se r face cu multa minutiozitate. Fructele si zarzavaturile r fi intotdeauna bine spalate.Alte materiale medicale despre: Bolile digestiveEnteritele si enterocolitele acute sint inflamatii acute ale mucoasei intestinului subtire si intestinului gros. Cauzele acestor afectiuni sint variat [...]
Constipatia este o afectiune digestiva din cele mai frecvente, care consta dintr-o evacuare intirziata (la mai mult de 2 zile) si uneori dificila a co [...]
Notiuni sumare de anatomie si fiziologie. Duodenul este primul segment al intestinului subtire, fiind cuprins intre sfincterul piloric si unghiul pe c [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile digestive

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Bolile peretelui abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile