eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Cancerul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » cancerul

Cancerul faringian


Cancerul faringian
SIMPTOME
Initial, cancerul faringian nu provoaca nici un fel de simptome. Semnele de alerta cele mai precoce pot semana probabil cu simptomele unei "raceli la plamani". Simptomele provocate de prezenta unei tumori in portiunea superioara sau cea inferioara a faringelui pot cuprinde:
a tuse sacaitoare, raguseala sau dureri in gat usoare, dar persistente.


a dificultati sau dureri la deglutitie.

a urme de sange in sputa.


a dureri la nilul urechii.

a marirea in volum a ganglionilor limfatici ai gatului.
Simptome suplimentare, ce pot fi provocate de o tumoare situata in regiunea direct din spatele nasului, pot fi:
a pierdere partiala a auzului.


a obstructie nazala sau hemoragii nazale.

a tiuituri in urechi (tinitus).
a simptome de otita medie, cum ar fi durerile sau senzatia de presiune in urechei medie.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a simptome asemanatoare cu cele ale unei infectii respiratorii superioare sau "raceala la plamani" persista mai mult de doua saptamani.
a deniti brusc sau progresiv ragusit fara nici un motiv evident.
a sunteti fumator, ati deja o voce aspra si observati o alta modificare a vocii.


a ganglionii limfatici de la nilul gatului se maresc.

Chiar daca oricare dintre aces*A simptome poate aa si alte cauze, pentru silirea diagnosticului corect este necesar sa fiti complet examinat de un specialist ORL.
Faringele, sau gatlejul, este un tub gol prin care alimentele si lichidele trec din gura catre stomac si prin care aerul trece spre si dinspre plamani.
Faringele este impartit in trei portiuni distincte: nazofaringele - localizat direct in spatele nasului, orofaringele - spatele gurii - incluzand si amig-dalele, si hipofaringele sau faringele inferior (zi ilustratia).
Majoritatea cancerelor faringiene primare isi au originea in celulele care acopera mucoasa ce captuseste faringele. Pe masura ce cancerul se dezvolta, el are tendinta de a penetra in tesuturile inconjuratoare, trarsand mucoasa si straturile musculare. Apoi, cancerul se poate extinde la ganglionii limfatici ai gatului, iar de aici in plamani si in alte organe. Dezvoltarea tumorii poate afecta auzul, mirosul, gustul, vorbirea sau deglu-titia. Cancerele nazofaringelui si faringelui inferior se extind deseori rapid inainte de a provoca simptome evidente. Cancerele orofaringelui tind sa ramana localizate, insa sfarsesc prin a se extinde daca nu sunt tratate cu succes.
Cancerul faringian este observat aproape de trei ori mai frecnt la barbati decat la femei si de obicei nu apare inainte de varsta de 50 de ani. Ratele de supravietuire la 5 ani variaza intre 50-90% atunci cand cancerul faringian este diagnosticat precoce si intre 5-25% pentru cancerele extinse in alte parti ale organismului.

CAUZE
Fumatul sau mestecatul de tutun si consumul abundent de alcool provoaca majoritatea cancerelor de orofaringe si hipofaringe. Fumatorii au o probabilitate de 6 ori mai mare decat nefumatorii de a face cancere ale acestor regiuni, iar aproape toti indivizii diagnosticati cu cancer de faringe sunt - sau au fost in trecut - fumatori. Dimpotriva, principalul factor de risc cunoscut al cancerului de nazofaringe este infectia cu virusul Epstein-Barr (E-B), un tip de virus herpetic mai frecnt intalnit in Africa decat in SUA.
Inhalarea de carbune sau alte pulberi minerale, azbest si vapori de motorina poate creste riscul de cancer faringian. Nerespectarea igienei orale si consumul regulat de carne sarata pot aa de asemenea p contributie. In unele cazuri, cancerul faringian se dezvolta din unele proeminente tisulare anormale (zi Cavitatea bucala, cancer).


PROCEDEE DE TESTARE SI DIAGNOSTIC

Dumneavoastra sau medicul dumneavoastra puteti entual dea proeminente anormale in orofaringe, insa nu si in nazofaringe sau hipofaringe, care trebuie examinate cu oglinzi sau cu un fibroscop. Orice leziune suspecta, tumoare sau ganglion limfatic marit in volum, trebuie biopsiata sau trebuie facut un test pentru virusul E-B. Daca se detecteaza un cancer, explorarile imagistice pot contribui la determinarea extinderii bolii.

TRATAMENT
Cu conditia ca neoplazia faringiana sa nu se fi extins dincolo de ganglionii limfatici la momentul diagnosticului, tratamentul indeparteaza orice urma de boala, se obtine remisiunea si, in cel putin jumatate din cazuri, cancerul este vindecat. insa, in mod tipic, tratamentul cancerului faringian este riscant si complex; in functie de localizarea si stadiul de dezvoltare a tumorii, medicii trebuie sa ia in considerare impactul tratamentului asupra vorbirii si alte functiuni esentiale ale pacientului.
MEDICINA CONVENTIONALA
Tratamentul specific al cancerului faringian depinde in primul rand de localizarea tumorii. Pacientii cu cancer al nazofaringelui primesc in mod tipic radioterapie in doze mari la nilul capului si gatului, entual dupa chimioterapie, pentru a reduce volumul tumorii. Acest tratament vindeca mai mult de 80% din cancerele precoce si peste jumatate din cazurile moderat avansate.
Tumorile mici ale orofaringelui sunt de obicei tratate prin radioterapie^ pentru a evita desurarea si alte complicatii. in cazul in care cancerul nu raspunde in mod adecvat sau este prea avansat, este indicata interntia chirurgicala, precedata uneori de chimioterapie sau urmata de radioterapie.
Chiar daca tumorile mici ale hipofaringelui pot fi tratate numai prin radioterapie, cele mai multe cancere hipofaringienc localizate necesita interntie chirurgicala, posibil precedata de chimioterapie sau urmata de radioterapie. Portiunea canceroasa a faringelui este extirpata, dupa care urmeaza o interntie chirurgicala reconstructiva. Dupa o interntie chirurgicala in sfera faringelui, multi pacienti au nevoie de fizioterapie pentru a-si recastiga capacitatea de a vorbi, inghiti sau mesteca. Radioterapia poate fi utilizata pentru a ameliora simptomele si pentru a incetini evolutia bolii in cancerele avansate ce nu pot fi tratate chirurgical.


CE PUTETI FACE ACASA

Daca radioterapia la nilul capului si gatului provoaca disconfort la nilul cavitatii bucale, dureri si senzatie de zgarietura in gat, incercati urmatoarele:
a intrebati oncologul despre medicamentele adecvate si cereti-i sfatul despre cum se pol calma efectele secundare.
a Mancati alimente moi sau semilichide si beti lichide pe tot parcursul zilei, pentru a mentine umede cavitatea bucala si faringele.
a Cereti sfatul dentistului cu privire la ingrijirea corecta a gurii in timpul si dupa tratament. ( Cavitatea bucala, cancer).


PREVENIRE

Daca fumati sau mestecati tutun, renuntati. Daca ati tendinta de a abuza de alcool, solicitati consiliere sau ajutor medical pentru a mentine problema sub control.


Galerie de imagini si poze medicale: cancerul faringian


imagine cu cancerul faringianimagine cu cancerul faringian imagini cancerul faringianimagini/poza cancerul faringian


Alte materiale medicale despre: cancerul

Necesitatea si dorinta de cunoastere a omului au fost, dintotdeauna, exprimate si legate de o preocupare permanenta a lui de a cauta un eveniment, o d [...]
Este cunoscut potentialul cancerigen al unor agenti antitumorali folositi in mod curent in chimioterapia clasica a cancerului. S-a constatat cA [...]
Exista un risc relativ crescut de 1,35 (35%) expus pentru un fumator pasiv de a face cancer bronsic fata de un ne fumator (58). Riscul relativ f [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre cancerul

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile