eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ceaiurile

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie » ceaiurile

Prepararea ceaiului


Prepararea ceaiului
Esentiale pentru obtinerea unui ceai de calitate sunt: tipul si prospetimea frunzelor de ceai, temperatura si calitatea apei, timpul de infuzare, instrumentele folosite, numarul de infuzii si ingredientele suplimentare folosite. Sfaturile de mai jos se refera la frunze intregi sau maruntite de ceai, iar acolo unde este vorba de ceai la plic, se specifica in mod explicit acest lucru.
Ceaiurilor instant (foarte prelucrate), la care se adauga substante artificiale nu au nici gustul si nici aroma ceaiului adevarat.In cadrul acestui modul ti gasi metode de preparare si pentru alte te, care sunt folosite si au proprietati similare Cameiliei sinensis din Asia de Sud-Est. Este vorba despre mate si lapacho (din America Centrala si de
Sud) si despre, rooibos (din Africa de Sud). Spre sfarsitul modulului de retete am selectat cateva combinatii de te, care nu contin neaparat ceai, dar care, prin exotismul si calitatea lor, va pot oferi clipe minunate de relaxare si pot fi surprize placute in cadrul unei intalniri cu prietenii.
Informarile din acest modul sunt orientati. Puteti experimenta noi modalitati de a prepara ceaiul sau va puteti imagina retete si noi combinatii. Trebuie doar sa ati grija sa pastrati armonia intre componentele retetelor si sa va amintiti ca nu tot ce e mult e si bun.


Tipul de ceai

Desigur, in functie de preferintele fiecaruia vom folosi una din varietatile de ceai descrise in aceasta sectiune: alb, rde, oolong, negru. Iata cateva instructiuni generale, valabile pentru toate tele ce se folosesc la realizarea ceaiului.
Cu foarte mici exceptii, ceaiul de calitate este cel proaspat, adica cel recoltat cat mai recent, spre deosebire de vin, care este mai deosebit o data cu trecerea timpului, intrucat pentru ceai acest lucru echivaleaza cu pierderea substantelor acti si deci scaderea calitatii.
Aceeasi regula se aplica si pentru infuzie, fiind recomandata consumarea ei cat mai repede dupa preparare.


Nu consumati cantitati mari de ceai, indiferent de tipul lui, 2-3 cani pe zi fiind suficiente ( modulul "Ceai si sanatate").


Temperatura apei

Fiecare tip de ceai are o temperatura recomandata de infuzare, desi uneori exista diferente de opinii. Si aici exista insa cateva reguli de baza:
a Nu lasati apa sa fiarba, pentru ca oxigenul din apa se pierde astfel, iar frunzele au nevoie de el pentru a elibera substantele in apa. Apa pe care o folositi la ceai trebuie sa aiba intre 60AC si 95-l00AC.
a Cu cat un ceai este mai putin fermentat sau de mai buna calitate, cu atat temperatura apei trebuie sa fie mai scazuta. Astfel, pentru ceaiul rde, temperatura apei trebuie sa fie intre 60A-75AC, in timp. ce pentru ceaiurile de tip oolong si negru temperatura urca pana la 95A-l00AC.
a Pentru ca temperatura apei sa nu scada prea repede in timpul infuzarii (fapt ce depinde de materialul din care este facut ceainicul), acesta poate fi acoperit fie cu o inlitoare speciala, fie cu un prosop.
a Daca doriti sa obtineti mai multe infuzii din aceasi cantitate de te, temperatura apei de la infuzia a doua trebuie sa fie mai mare decat la prima infuzie.
Pentru a determina temperatura apei, in cazul in care nu ati un termometru, puteti folosi urmatoarea metoda empirica:
a Daca apa fierbe, temperatura ei este de 100AC.
a Se ia de pe foc, se pune intr-un recipient cu capac si se lasa la temperatura camerei timp de 1 minut, astfel temperatura ajungand la aproximativ 95AC.
a Daca sta pentru 5 minute la temperatura camerei (avand capacul de la recipient ridicat), temperatura apei ajunge la 75AC-85AC.
a Ca metoda alternativa, daca la o cana de apa fierbinte (250 ml, 100AC) se adauga 50 ml de apa la temperatura camerei, temperatura va scadea la aproximativ 90AC.
Calitatea apei
Pentru ca de calitatea apei depinde si calitatea ceaiului, acesteia i se acorda o importanta deosebita:
a Apa de cea mai buna calitate este considerata cea de izvor.
a De o calitate intermediara este apa filtrata prin dirse metode. Din pacate, unele sisteme de filtrare, duc la obtinerea unei ape insipide, neoxigenate, care da un gust neplacut ceaiului.
a Pentru a obtine o apa de calitate, fie o folosim imediat dupa filtrare, fie o "reoxigenam", turnand-o de 5-6 ori dintr-un recipient in altul.
a Nu se recomanda folosirea apei minerale carbogazoase sau plate.


Timpul de infuzare

Recomandari generale:
a Durata medie generala de infuzare pentru dirse sortimente de ceai este intre 3-5 minute; pentru ceaiurile oolong timpul creste la 4-6 minute, iar pentru ceaiul negru Dorjeeling de buna calitate sunt suficiente 2-3 minute.
a Daca frunzele sunt maruntite sau sunt sub forma de praf, timpul de infuzare este mai mic; daca am frunze mai mari, timpul de infuzare creste.
a Pentru un ceai mai slab, timpul de infuzare este mai mic. Persoanele care prefera ceaiul mai tare pot creste durata de infuzare.
a Nu lasati prea mult ta sa se infuzeze, pentru ca, mai ales pentru ceaiul negru care contine mai mult tanin, o suprainfuzare, va aa ca rezultat un ceai cu un gust amar si astringent.
a Daca doriti sa combinati ceaiul negru cu lapte si zahar in cantitati mari, puteti mari timpul de infuzare la 8-l0 minute.


Instrumentele folosite

Recomandari generale:
a Evitati instrumentele din aluminiu! Folositi-le doar pe cele argintate sau aurite. Preferabila este utilizarea materialelor mai "blande" si care nu oxideaza: ceramica, sticla, panza, hartie sau, ca ultima varianta, plasticul.
a Apa se poate incalzi intr-un recipient metalic (dar nu de aluminiu), cu smaltul intact. Trebuie evitat metalul in cadrul infuzarii si servirii.
a Daca folositi pliculete, este recomandabil sa le folositi pe cele fara capsa metalica sau sa nu il introduceti pe tot in apa.
a Nu se recomanda folosirea instrumentelor metalice de infuzat (chiar daca sunt inoxidabile si mai usor de curatat), in care ceaiul este inchis intr-un recipient mic cu gaurele si apoi introdus in apa. Acestea nu permit expandarea frunzelor de ceai (care cresc in volum sub influenta apei) si nici circulatia libera a apei printre ele, multe ramanand practic neinfuzate, neeliberandu-si toata aroma si substantele.


In functie de metoda pe care o adoptam, de ta pe care o folosim, de modul in care este prelucrata si ambalata, dar si de posibilitatile noastre, instrumentele folosite pot fi foarte variate:
a Daca ceaiul este neambalat (nu este in plic), am nevoie de un recipient pentru incalzit apa (ibric metalic sau dintr-o ceramica speciala, care poate fi pusa direct pe foc), de un recipient pentru infuzare (ceainic, tot din ceramica sau portelan), de o strecuratoare (din bambus, panza sau hartie) si de recipiente pentru baut (cani din portelan, ceramica, sticla).
a In cazul in care preparam un ceai la plic, ne sunt necesare doar recipientul pentru incalzit apa si un recipient care va fi folosit si pentru infuzare si pentru baut ceaiul (cana).
a Daca preparam mate, am nevoie, conform metodei traditionale, de un recipient de incalzit apa, de cuia (o tartacuta scobita in care se prepara si se serste infuzia) si de bombilla (un tub metalic astupat la un capat si prevazut cu gaurele pentru filtrare, prin care se soarbe infuzia). Desigur putem folosi si inlocuitori: ibric, ceainic, sita/filtru, cana.
a Pentru ceremonia ceaiului din Japonia se folosesc mult mai multe instrumente, numarul acestora ajungand la 24, in functie de scoala careia ii apartine cel care efectueaza ceremonia.
Ingrediente suplimentare
De-a lungul istoriei sale, ceaiul negru a fost combinat cu tot felul de alte substante, unele mai exotice - grasime de iac, ghimbir, piper - altele mai obisnuite pentru noi - lapte, lamaie, zahar.
Ingredientele cele mai folosite astazi sunt: lapte (cu 2-l0% grasime), lamaie, zahar, miere. Pe langa folosirea separata, ele se pot combina astfel: lapte-zahar, lamaie-zahar, lamaie-miere.
Se mai poate folosi frisca. Este preferabil sa folositi zahar nerafinat, entual de trestie de zahar, deoarece acesta ofera un gust deosebit ceaiului.
Nu combinati lapte cu miere sau lapte cu lamaie.
Nu se recomanda folosirea de ingrediente suplimentare pentru ceaiul alb, rde sau Oolong. insa, daca doriti, puteti incerca sa adaugati putin zahar si/sau lamaie.



Alte materiale medicale despre: ceaiurile




Supravegherea alimentelor, privind securitatea prezervarii calitatii lor biologice (pentru consum), a progresat enorm in ultimii 20 - 30 de ani, d [...]
Atunci cand realizati preparate din orice planta, este bine sa fiti atenti la tipul ustensilelor folosite. Pentru preparatele obtinute prin fierbere, [...]
Cultivarea ceaiului in insulele japoneze este atestata din timpul secolului al z IX-lea. Primele seminte au fost aduse din China de catre preotul [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ceaiurile

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile