eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Cancerul si alimentatia

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NUTRITIE » alimentatie » cancerul si alimentatia

Retinoizii

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparireRetinoizii care se gasesc in alimentatia omului reprezinta un grup de sub-stante, in special din regnul animal, ce cuprind, in afara de tamina A preformata (retinol) si derivatii ei sub forma de esteri si protamine A din grupa carotenoizilor (in special, beta-caroten), ce se gasesc in regnul vegetal.
Acestia din urma (aproximativ, 40

• 50 % din ei) se pot transforma in tamina A prin scindarea moleculei lor sub actiunea unei enzime de la nivelul celulei intestinale sau chiar in tesuturile organismului, unde ajung din consumul alimentar.
In afara de forma aldehidica a taminei A, retinal, de fapt, cea mai abundenta in circulatia sanguina (forma pe care o foloseste pigmentul retinei) se mai cunosc derivati naturali acti rezultati printr-un proces oxidativ de meolizare al taminei A (de fapt, etape de meolizare a acesteia in organism), cum este :all-trans-retinoic acid (tRA), 13-cis- retinoic acid (13cRA), 9-cis-rctinoic acid (9cRA) [228]
In terapie se folosesc si o serie din acesti derivati produsi prin sinteza.
Proprietatile fiziologice ale retinoizilor, tamina A + derivatii ei (ce nu se deosebesc, global, la nivelul tesuturilor si organelor organismului uman) sunt numeroase.Ele privesc unele tesuturi, in special epiteliile de tip malpighian, asupra cresterii, ritmului lor de proliferare si regenerare, ca si diferentierea lor codificata, reproducerea, actul fiziologic al vederii (sinteza pigmentului retinian, osificarea, imunomodularea, apoptoza etc.
Hipertaminoza cu tamina A, in general, dozele mari intr-un tratament cronic, ca si dozele mari in terapia cu derivatii acizilor retinoici au relevat, in plus, toxicitatea acestui grup, la un consum nerational.
Astfel, ele pornesc de la cele ale modificarile de piele si mucoase (hipercheratoze, discheratoze) ale fanerelor, pierderea apetitului, pierderea in greutate, modificari osoase (osteoporoza), modificari ale elementelor sanguine (leucocitoza, trombocitopenie), marirea presiunii L.C.R., efecte teratogene (edentiate experimental), febrilitate etc.
Stocarea cantitatii de tamina A in organism este destul de buna (in special la nivel hepatic).
Injumatatirea unei doze active administrate se face in jurul a doua saptamani (de aici, atentie la hipertaminoza posibila in tratamentul cronic).
Alte materiale medicale despre: cancerul si alimentatia
In societatea moderna in care traim, alimentatia este cu mult modificata fata de cea de altadata, care era mai bogata in produse cu un continut mult m [...]
Exista studii care sustin ca grasimile vegetale sunt la fel de nocive ca cele animale, mai ales daca sunt solidificate. In acest caz, este de preferat [...]
Organismul uman foloseste cei douazeci de aminoacizi in diferitele activitati ale functiilor sale, la nivel celular, tisular si organic, in mod singul [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre cancerul si alimentatia

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile