eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Plante adaptogene

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante terapeutice » plante adaptogene

Probleme somnului


Numerosi oameni sufera de insomnie si de probleme ale somnului legate de aceasta. Stresul poate submina secretia circadiana (legata de momentele zilei) regulata a cortizolului si poate constitui una dintre cauzele majore ale problemelor somnului. in mod normal, cortizolul se supune ceasornicului interior al corpului si raspunde la lumina si intuneric, la zori si la amurg. Nivelurile cortizolului sunt cele mai ridicate dimineata devreme, mai scazute dupa-amiaza si cele mai reduse noaptea. Cortizolul ajuta la sincronizarea activitatii, a obiceiurilor de a manca si de a dormi.


Adaptogene pentru un somn imbunatatit

Adaptogenele regleaza producerea de cortizol, reducand stresul. Un corp relaxat, mai putin stresat, permite un somn mai bun si mai revigorant.
> Urmatoarele adaptogene ajuta corpul sa doarma: ginsengul american, ashwagandha, eleuthero, jiaogulan, rhapon-ticum, rhodiola si schisandra.
> Urmatoarele adaptogene ajuta la alinarea simptomelor jet /ag-ului, care este procat de o dezechilibrare a ritmurilor circadiene: ginsengul american, ginsengul asiatic, eleuthero, jiaogulan, rhaponticum si rhodiola.Observatii adaptogene

a Ashwagandha este un adaptogen calmant si in mod traditional se foloseste pentru insomnie si stari de nerzitate.
a Eleuthero imbunatateste calitatea somnului si previne insomnia.

Foarte adesea, sursa a numeroase disfunctii este nespecifica, deoarece ele sunt procate de stresul cronic. Spre exemplu, la unii oameni, stresul face ca tensiunea arteriala sa creasca. La altii, determina o scadere a tensiunii. La fel se intampla cu zaharul din sange. Stresul proaca niveluri excesive de zahar pentru unii, in timp ce la altii determina niveluri scazute de zahar in sange. Adaptogenele ajuta la normalizarea acestora si a altor functii ale corpului si la mentinerea in echilibru a sistemelor corpului. Acest efect amfoteric care e capacitatea de a promova homeostaza este o foarte importanta insusire a adaptogenelor. Daca exista hipoac-tivitate (deficit de functionare), adaptogenele r intari si intensifica functionarea; daca este hiperactivitate (functionare excesiva), ele r reduce usor si r normaliza activitatea.

> Toate adaptogenele au insusiri antistres si au efecte silizatoare asupra axei HPA. Lista tuturor adaptogenelor este dupa cum urmeaza: ginsengul american, amla, ashwa-gandha, ginsengul asiatic, astragalus, cordyceps, dang shen, eleuthero, guduchi, he shou wu, busuiocul sfant, jiaogulan, lemnul-dulce, lycium, prince seng, reishi, rha-ponticum, rhodiola, schisandra, shatavari si shilajit.
> Urmatoarele adaptogene moduleaza nivelurile adrenalinei, noradrenalinei si cortizolului: ginsengul american, ginsengul asiatic, cordyceps, dang shen, eleuthero, busuiocul sfant, jiaogulan, lemnul-dulce, reishi, rhaponticum, rhodiola, schisandra si shilajit.
> Pentru hipotiroidism (tiroida lenesa), urmatoarele adaptogene sunt benefice: ashwagandha, busuiocul sfant si rhodiola.Observatii adaptogene

a Ashwagandha este un important tonic pentru persoanele care sunt in general foarte stresate. Mai curand decat suprastimularea, aceasta are un efect usor calmant. in studiile animale si umane s-a constatat ca aceasta radacina stimuleaza tiroida, facand-o folositoare pentru hipotiroidism.
a Rhodiola sporeste functia tiroida fara sa proace hiperti-roidism.Alte materiale medicale despre: plante adaptogene

Daca copilul a avut febra cateva zile si a mancat mai putin ca de obicei, este normal sa scada in greutate. Este foarte probabil ca parintii sa se ing [...]
SIMPTOME Nu toate femeile prezinta simptome la instalarea menopauzei. Daca apar simptome, ele pot fi: a bufeuri de caldura - inrosire brusca sau [...]
SIMTOME Hipertiroidia: a scaderea in greutate in ciuda apetitului crescut. a cresterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si nervozita [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre plante adaptogene

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile