eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Lista plantelor adaptogene

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante terapeutice » plante adaptogene » lista plantelor adaptogene

Reishi

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Denumirea botanica: Canoderma lucidum. Familia: Ganodermataceae.
Denumiri comune: ganoderma, ling zhi (denumire chinezeasca). Gustul/energia: amarui, cald. Partea folosita: ciuperca.
Locatia/cultivarea: diverse specii de reishi cresc in Asia, Europa, America de Nord si chiar in padurea umeda amazoniana. in sud-estul si sud-vestul Statelor Unite se gaseste crescand pe stejari, in nord-estul Statelor Unite se gaseste de obicei crescand pe artari.

Evaluarea sigurantei: ***.
Proprietati: (usor) adaptogen, diminuator al colesterolului, anti-inflamator, antioxidant, antiviral, tonic al inimii, hepatoprotector, imunomodulator si nervin. Constituenti: reishi contine polizaharide imunostimulatoare, cunoscute ca B-glucani, triterpene amarui precum acidul ganoden'c si acidul ganoderenic si o proteina cunoscuta ca proteina ling zhi-9.


Istoric/etnobotanica

Ling zhi, denumirea chinezeasca a reishi, se traduce ca ta spirit", iar aceasta ciuperca are o indelungata istorie a folosirii in medicina chinezeasca. in Shennong Bencao ling (Compendiul de fitoterapie Shennong) este pusa pe primul loc sub titlul categoriei telor superioare. in aceasta sectiune, Shennong mentioneaza sase tipuri de reishi: (1) qing zhi, reishi albastra/verde, (2) chi zhi, reishi rosie, (3) huang zhi, reishi galbena, (4) 6a/ zhi, reishi alba, (5) hei zhi, reishi neagra si (6) zi thi, reishi vinetie.31
Fiecare tip de reishi are insusiri unice. Reishi albastra/verde intareste ochii, calmeaza mintea si sufletul eteric si ajuta o persoana sa devina mai plina de compasiune. Consumul acestei te timp de mai multi ani previne senilitatea si sporeste longevitatea. Reishi rosie (C. lucidum) intareste inima, imbunatateste functia cognitiva si poate prelungi viata. Reishi galbena promoveaza si intareste qi-ul splinei si ajuta o persoana sa devina loiala, onesta si relaxata. Reishi alba (C. apatum) intensifica functia respiratorie, alina tusea, linisteste mintea si confera tarie sufleteasca si curaj. Reishi neagra (C. sinensis) intareste qi-ul rinichilor si este benefica persoanelor cu probleme urinare. De asemenea, ea intensifica auzul si, ca toate celelalte tipuri de reishi, prelungeste viata. Reishi vinetie intareste muschii, ligamentele, oasele si tendoanele, alina rigiditatea incheieturilor, protejeaza shen si previne senilitatea.In Ben Cao Cang Mu (1593) al lui Li Zhi Shen, reishi este discutata pe larg. El afirma ca cei patru batrani cu parul alb culegeau Zhi pe cand traiau in salbaticie. E o ta cu care se hranesc nemuritorii. Este un soi de ciuperca comestibila". Mai departe el observa ca toate cele sase tipuri de reishi sunt te pentru nemuritori".


Utilizari moderne

Reishi este relatirara in natura, iar de-a lungul istoriei Chinei, folosirea sa a fost rezervata in cea mai mare parte imparatului, curtii sale si claselor inalte.
Astazi, reishi este cultivata si disponibila in mare masura. in medicina traditionala chineza, aceasta ciuperca e folosita pentru a hrani ceea ce chinezii inteleg prin inima, care este rezervorul de shen. Termenul shen e tradus, de obicei, prin spirit," care este adesea gresit inteles de catre nevorbitorii de limba chineza.
Cuvantul shen nu desemneaza sufletul (in medicina traditionala chineza, exista doua aspecte ale sufletului, cunoscute drept hun si po) sau spiritul individual. El este echilibrul minte/constiinta si emotional al unei persoane. Tulburarile de shen produc anxietate, insomnie, vise urate, proasta dispozitie, apatie si memorie slaba. Reishi e folosit pentru persoanele cu aceste stari, impreuna cu alte nervine, adaptogene sau te sedative, dupa cum sunt ele adecvate pacientului. Este de asemenea folosit pentru persoanele cu deficienta de qi si sange, care manifesta extenuare, slabiciune, insuficienta respiratorie" class="text">insuficienta respiratorie, neurastenie si ameteala.
Cercetarea asupra compozitiei chimice, farmacologiei si beneficiilor terapeutice ale ciupercii reishi a fost extrem de vasta. Este un imunomodulator capabil sa intareasca sistemul imunitar (intensifica activitatea monocitelor, macrofagilor si limfocitelor T) si regleaza prin diminuare reactia sistemului imunitar la pacientii cu disfunctie imunitara (maladii autoimune) si alergii. Este folosit, de obicei, in terapiile fu zheng pentru tratarea cancerului (monografia asupra Dang shen). De asemenea, contine polizaharide care s-a aratat ca stimuleaza o crestere de cinci pana la douazeci si noua de ori a componentilor anticancerigeni precum factorul de necroza tumorala, interleukinele 1 si 6 si limfocitele Thl T.
Aceasta miraculoasa ciuperca poate fi de asemenea eficace pentru imbunatatirea functiei cardiovasculare. Folosirea regulata scade nivelurile de colesterol LDL si VLDL si trigliceride, inhiba aglomerarea trombocitelor, scade usor tensiunea sanguina, iar in studiile clinice s-a aratat ca reduce durerea (anghina) si aritmia cardiaca si ajuta la prevenirea arteriosclerozei.
Efectele adaptogene ale reishi sunt usoare si cumulative, insa cercetarea a aratat ca imbunatateste functia adrenocorticala si alina stresul. O utilizare interesanta a acestei ciuperci este de prevenire si tratare a raului de altitudine. Poate fi combinata cu cordyceps, ghimbir si rhodiola si va fi luata timp de patru pana la sase saptamani inainte de a vizita locuri situate la mare altitudine. Exista numeroase alte specii de reishi care au fost studiate sau sunt folosite in medicina fitoterapeutica. Capul artistului sau ganoderma alba (C. apatum) este o ciuperca polypora obisnuita care poate creste foarte mare si ajunge la greutati de pana la cinci livre. Ea contine multe dintre aceleasi polizaharide intensificatoare ale sistemului imunitar ca si C. lucidum. Un extract cu apa din aceasta ciuperca poate fi utilizat pentru stimularea raspunsului imunitar si are de asemenea efecte antibacteriene si expectorante. Reishi neagra sau vinetie (C. sinensis) si reishi japoneza (C. japo-nicum) sunt foarte asemanatoare, existand unii taxonomisti care sustin ca ele sunt, de fapt, una si aceeasi specie. Aceste ciuperci au de asemenea o actiune imuno-stimulatoare si antiin-flamatoare.
O specie americana, C. tsugae, creste pe arborii de cucuta.32 Unii fitoterapeuti americani o numesc reishi americana". Aceasta denumire nu este cea mai potrivita, deoarece, desi ciuperca are proprietati imuno-stimulatoare si antiinflamatoare, asemenea altor specii de Ganoderma, ea nu pare sa aiba efectele profunde pentru care Ganoderma lucidum, adevarata reishi, este cunoscuta.

Dozaj si norme de siguranta
Tinctura (1:5): 80-l00 de picaturi, de patru pana la sase ori pe zi.
Decoctul: se pun una-doua lingurite de ciuperca uscata macinata/cernuta in 0,9 I de apa, se fierbe usor timp de doua-patru ore, pana cand se reduce la jumatate (0,45 I). Se iau trei pana la patru cesti pe zi.
Capsule: extracte de miceliu. Se iau trei lete de cate 500 la 1000 mg, de trei ori pe zi.
Norme de siguranta: evitati folosirea reishi daca sunteti alergic la ciuperci.
Interactiuni ta/medicament: folositi cu atentie impreuna cu medicatia pentru subtierea sangelui.
Studii selectate ale cercetarii
Anticancer Effects of Ganoderma lucidum: A Review of Scientific Evidence (Efectele anticanceroase ale Ganoderma lucidum: o privire retrospectiva a evidentei stiintifice) (Yuen si Gohel, 2005).
Acest articol este o trecere in revista a numeroase mici studii pe oameni si pe animale, precum si studii in vitro efectuate asupra reishi. Autorul concluzioneaza ca ciuperca nu doar intensifica sistemul imunitar, ci are si activitate antitumorala. intr-unui din studiile citate, 65% dintre pacientii cu cancer pulmonar si-au imbunatatit calitatea vietii si au avut o reactie imunitara a celulelor sporita dupa folosirea reishi.
A Randomized, Double-Blind and Placebo-Controlled Study of a Canoderma lucidum Polysaccharide Extract in Neurathenia {Un studiu randomizat, de tip dublu orb si placebo-controlat al extractului polizaharid de Ganoderma lucidum in neurastenie) (Tang et al., 2005).
O suta treizeci si doi de pacienti cu neurastenie (extenuare), depresie usoara si sindromul oboselii cronice imunodeficiente au luat parte la un studiu ale efectelor reishi asupra acestor boli. Crupul caruia i s-a administrat un extract polizaharid facut din ciuperca a avut o reducere semnificatisuperioara a extenuarii si un sentiment imbunatatit de bunastare aticu pacientii care au primit un placebo.



Alte materiale medicale despre: lista plantelor adaptogene

Denumirea botanica: Cordyceps sinensis. Familia: Clavicipitaceae. Denumiri comune: dong chong xia cao (in chineza inseamna "insecta iarna, planta var [...]
Denumirea botanica: Codonopsis pilosula, C. tangshen. Familia: Campanulaceae. Denumiri comune: codonopsis, clopotel asiatic27, tojin (denumirea japon [...]
Denumirea botanica: Gynostemma pentaphyllum. Familia: Cucurbitaceae. Denumiri comune: gynostemma, amachazuru (in Japonia). Gustul/energia: dulce, uso [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre lista plantelor adaptogene

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile