eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tratarea bolilor prin plante

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » fitoterapia » tratarea bolilor prin plante

Sofran


SOFRAN

Crocus sativus. Fam. Iridaceae.

Denumiri populare: brandusa, sofran bun, sofran de gradina, sofran primavaratec, sofran galben.

In traditia populara: plamadita in tuica cu macris si stanjen galben, se i 858c25i ntrebuinta contra galbinarii. Ceaiul din frunze se lua caldut, cate 2 ulcele pe zi in hemoroizi, iar cu decoctul tei se faceau spalaturi.

Compozitie chimica: o substanta de natura glicozidica: protocrocina care prin oxidare se scindeaza in doua molecule de pirocrocina si o molecula de crocina. Pirocrocina este un glicozid amar care se scindeaza in citral si glucoza. Safral se gaseste in stare libera.

Crocina este un glicozid galben, care prin hidroliza da un zahar. Mai contin si alte substante colorate: licopina si zeaxantina, precum si ulei volatil cu cineol si pinen.

Actiune farmacologica: tinctura in doze mici este un stimulator al sistemului nervos, stomahic amar, slab analgezic periferic, sedativ al tusei prin actiunea sa asupra terminatiilor vagale.

In doze mari este narcotica si congestiva a sistemului nervos, emenagoga prin actiunea directa asupra miometrului.

Exercita asupra uterului o actiune sedativa fiind indicata in dismenoree dureroasa.

Este puternic aromatizant.

Provoaca aparitia ciclului intarziat.

Este contraindicata in sarcina, putand provoca metroragii si chiar avort.

Se indica in urmatoarele afectiuni: afectiuni biliare si hepatice, afectiuni ginecologice, anorexie, atonie gastrica, balonari, bronsite, dismenoree, dispepsii, hemoroizi, insomnie, meteorism, metroragii, nervozitate, tuse.

Preparare:

-Tinctura- 20 g de ta maruntita se va pune in 250 ml alcool alimentar de 70. Se va tine timp de 15 zile agitand zilnic. Dupa 15 zile se strecoara. Se va consuma diluat cate 5-l0 picaturi in afectiunile de mai sus, intern. Extern se poate aplica diluata.

-l lingurita de ta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi in afectiunile mentionate.

-Se poate adauga in diferite preparate culinare.

-Extern se poate face o alifie. Se va pune o baza grasa (unt, untura, lanolina) si se va amesteca 100 g cu 10-20 g de ta transformata in praf. Se amesteca bine impreuna, dupa care se poate pune in cutiute de capacitate mai mica. Se poate folosi la hemoroizi sau alte afectiuni interne.
Alte materiale medicale despre: tratarea bolilor prin plante

TRAISTA CIOBANULUI Capsella bursa-pastoris Fam. Cruciferae. Denumiri populare: arior, buruiana de friguri, coada-pisicii, pasatea, pascuta, p [...]
TRIFOISTE DE BALTA Menyanthes trifoliata Fam. Gentinaceae. Denumiri populare: bobul- broastei, plumanare, trei frati, trifoi amar, trifoi de [...]
este indispensabilă supravegherea medicului şi: anason verde, beladonă, ceasornic, cola, degeţel-roşu, drob, fierea-pământului, gălbenele, mă [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre tratarea bolilor prin plante

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile