eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Studierea plantelor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » fitoterapia » studierea plantelor

Coada-soricelului


Partile utilizate: varfurile inflorite.
Principalii constituenti: ulei esential, materie rasinoasa, tanin, achileina, un glucozid amar, fosfat, nitrat, saruri de potasiu, acizi organici. Proprietati:
Uz intern:
tonic amar si astringent, antispasmodic, sedativ uteroovarian, favorizeaza menstruatiile,
colagog, hemostatic, diuretic, vermifug.


Uz extern:

cicatrizant.


Indicatii: Uz intern:

oboseala generala, limfatism, spasme ale cailor digestive si uterine, astm, dismenoree, amenoree (datorata frigului sau unei sperieturi), tulburari datorate menopauzei (metroragii), nevroze, convulsii, sedentarism, guta, reumatism, litiaza biliara sau urinara, tulburari de circulatie si datorate varstei inaintate, varice, flebite, hemoroizi, friguri intermitente, incontinenta urinara la copii. Uz extern:
pierderi albe, blenoragie, hemoroizi, dureri reumatismale, inflamatii ale pielii si ale mucoaselor, dermatoze, ulcere la picioare, crapaturi ale mameloanelor, fistule, diverse rani.


Modul de folosire:

Uz intern:
- infuzie din 30 g varfuri inflorite la 1 litru de apa, se beau trei cesti pe zi, intre mese (antispasmodic);
- suc : 30 - 100 g pe zi;


- extract apos: 2 - 3 g pe zi (hemoroizi);

- tinctura: 20 - 30 picaturi, de trei ori pe zi (emenagog);
- sirop din 100 g frunze fragede de coada-soricelului, 1 200 g zahar si 600 ml apa, se fierb pana ajung la consistenta unui sirop din care se iau 20 - 50 g pe zi.


Uz extern:

- supozitoare antihemoroidale din 0,25 g extract de coada-soricelului, 1 g unguent calmant din muguri de plop,- 3 g unt de cacao si o cantitate suficienta de ceara alba pentru un supozitor.
- unguent antireumatismal din 2 g esenta de coada-soricelului, 5 g lanolina, 45 g vaselina camforata; se frictioneaza locul dureros (reumatism, nevralgii, celulite dureroase);
- decoct din o mana de ta la 1 litru de apa, se fierbe 10 minute si se foloseste la comprese, spalaturi, spalaturi vaginale si uretrale (blenoragie), contra caderii parului;
- sucul proaspat din ta intreaga folosit la ulcere ale picioarelor, crapaturi ale mameloanelor, hemoroizi;
- infuzie din o mana de ta la 1 litru de apa, folosita la spalaturi (dermatoze, eczeme);
- decoct folosit la baie; este calmant, regulator al circulatiei (capilare).
N.B. Un saculet cu seminte de coada-soricelului atarnat intr-un butoi de 200-250 litri ar avea proprietatea de a impiedica nul sa se altereze.



Alte materiale medicale despre: studierea plantelor

Partile utilizate: frunzele, rizomii proaspat recoltati. Principalii constituenti: asarita, asarona (camfor de asarum), un ulei esential. Proprietat [...]
Partile utilizate: semintele, radacina, uneori frunzele. Principalii constituenti: esenta pe baza de terpinol. Proprietati: stimulent al tonusului i [...]
Planta cunoscuta din timpul lui Hipocrate. Partile utilizate: frunzele si varfurile inflorite. Principalii constituenti: ulei esential (esenta d [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre studierea plantelor

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile