eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Urgentele medicale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » primul ajutor » urgentele medicale

Inecul

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

FIZIOPATOLOGIE Aproximativ 90% dintre victimele inecului aspira lichid in plamini. Atit aspiratia de apa dulce, cit si aspiratia de apa sarata, duc la hipoxemic sera, dalorala dezechilibrului ntilatie/perfuzie si amestecului semnificativ in nele pulmonare, desi mecanismele pot II diferite in cele doua circumstante. La victimele care nu aspira, hipoxemia apare prin apnee. Apa poluata poate implica riscuri suplimentare, cum ar fi obstructia bronhiolelor cu particule sau infectia datorita germenilor patogeni din apa.
Alte modificari fiziologice sinl modificari ale eleclrolitilor serici si ale volumului sanguin, desi acestea se inlilnesc rareori la persoanele care supravietuiesc. Hipolonicilalea poale provoca liza acula a crilrocitelor. Hipercapnia este mai rara decil hipoxemia. Hipoxemia si/sau (rareori) hemoglobinuria poale provoca disfunctie renala.
TRATAMENTUL INECULUI
a Resilirea imediata a pemieabililatii cailor respiratorii, a respiratiei si a circulatiei. A se retine ca hipolermia este protectoare pentru functia SNC, iar victimele nu se vor considera irecuperabile pina cind nu au fost si incalzite.
a Se scoate victima din apa cil de repede posibil. Daca se suspecteaza traumatism, se vor imobiliza capul si gitul.
a Daca pacientul eslc inconstient sau obnubilat, se protejeaza caile respiratorii prin intubarc endolraheala.
a Se corecteaza hipoxemia cu oxigen si ntilatie mecanica.


a Se monitorizeaza ritmul cardiac.

a Se instaleaza un acces nos
a Se masoara si se monitorizeaza eleclrolitii serici, functia renala, gazele sanguine arteriale.
a Administrarea de bicarbonat penlru acidoza meolica esle controrsata, dar poate fi indicata in cazuri sere.
a Se monitorizeaza temperatura corporala centrala si se incalzeste, daca este necesar.


PROGNOSTIC

Factorii cu efecte adrse asupra supravietuirii sinl sub-mersia prelungita, initierea tardiva a reanimarii cardiorespiralorii, acidoza meolicii Sera, asistolia prezenta la momentul in care victima este adusa la o unitate medicala, midria/a fixa la prezentare si scor Glasgow de coma mie (< 5). Totusi, nici unul dintre factori nu are valoare predictiva absoluta, si s-au raportat supravietuitori normali in ciuda prezentei tuturor acestor Factori de risc.
PREVENIREA ACCIDENTELOR Masurile eficiente de prenire a inecului sint:
a Evitarea apei de catre persoanele cu risc (de ex. antecedente de sincopa sau afectiuni convulsivante) sau folosirea sistemului de tovarasie (buddy sy stern)
a Educatia precoce a copiilor privind regulile pentru inot si cresterea sigurantei piscinelor
a Educarea parintilor asupra riscurilor de inec acasa
a Educatie publica privind riscurile asociate activitatilor recreationale pe apa, si cresterea riscului prin folosirea alcoolului in cinatatea apelor.Alte materiale medicale despre: urgentele medicale

FIZIOPATOLOGIE Aproximativ 90% dintre victimele inecului aspira lichid in plamini. Atit aspiratia de apa dulce, cit si aspiratia de apa sarata, duc la [...]
TEMPERATURI MARI Crampe de incalzire a Temperatura corporala de obicei normala; pacientul transpira. a Spasme dureroase in musculatura volun [...]
MUSCATURA DE SARPE EPIDEMIOLOGIE Sl ETIOLOGIE a in S.U.A., serpii veninosi sint sarpele coral, sarpele cu clopotei, mocasinul de apa si sarpe [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre urgentele medicale

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile