eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile aparatului respirator la copii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » bolile aparatului respirator la copii

Pneumonia streptococica

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Pneumonia streptococica

Advertisements

Streptococul este un germen saprofit, obisnuit al cailor respiratorii superioare, dar participarea lui in determinarea unor pneumopatii poate fi mai greu demonstrata.
La copilul mic si indeosebi la prescolari, in ultimul timp, se identifica, cu o frecventa crescuta, pleureziile meta si para-pneumonice de origine streptococica, in cadrul carora cel mai ades sint pusi in edenta streptococii din grupa A.
Pneumonia de origine streptococica este probabil foarte rara, intilnindu-se mai ales in perioada de rsta prescolara. Este re-
cunoscuta de cele mai multe ori prin em-piemul pleural cu care se complica.
Nu trebuie omisa posibilitatea aparitiei si la rste mai mici, asa cum sint prezente adenoidita, otita supurata sau faringita de origine streptococica si in perioada de sugar.
In general pneumonia streptococica este precedata de un catar al cailor respiratorii superioare de origine rala, dupa cum ea poate sa apara dupa unele boli anergi-zante cum sint gripa, rujeola etc. Gripa se pare ca are un rol deosebit in favorizarea aparitiei pneumoniei streptococice.
Infectia streptococica, prin mecanisme pa-togenice caracteristice fata de arborele bron-sic, poatesa determine unele leziuni intilnite la nivelul bronsiilor, inteiesind in aceeasi masura interstitiu! pulmonar si pleura.
Asupra mucoasei traheo-bronsice infectia streptococica determina leziuni ulcera tive si de necroza ce se insotesc de edem, hipersecretie si hemoragie. Ele se pot extinde si asupra peretelui intraalvcolar, in-teresind si limfaticele cu ganglionii respecti.
Foarte frecvent pleura poate fi afectata, iar pleurezia determinata sa fie de tip se-ros, serosanguinolent sau purulent.
Tabloul clinic ca si evolutia pneumoniei streptococice sint asemanatoare pina la un moment dat cu cele ale bronhopneu-moniei pneumococice, pina cind se instituie pleurezia.In formele cu leziuni predominent in-terstitrale, loul clinic este dominat de manifestarile respiratorii ale unei pneumopatii interstitiale.
Debutul poate fi anticipat de aparitia unui exantem, anuntindu-se de obicei prin febra mai mult sau mai putin marcata, tuse, dispnee, fara sa se sesizeze modificari slc-tacustice pulmonare mai importante.
Se descriu si forme cu febra mare, stare de prostatic si semne de insuficienta respiratorie accentuata.

Investigatiile de laborator nu sint concludente, in formele neexudative, hemo-culturile pot fi pozitive intr-un numar re-strins de cazuri.
Diagnosticul etiologic poate fi silit astfel cu destula dificultate, prezumindu-se de cele mai multe ori prin urmarirea cresterii titrului ASLO.
Culturile din exudatul pleural, atunci cind pleurezia s-a instituit, pot pune in edenta streptococul din grupa A.


Galerie de imagini si poze medicale: pneumonia


imagine cu pneumoniaimagine cu pneumonia imagini pneumoniaimagini pneumonia poza despre pneumoniapoza despre pneumonia images pneumoniaimages pneumonia


Alte materiale medicale despre: bolile aparatului respirator la copii


loading...


Aceste pneumopatii, desi se prezinta cu o incidenta in scadere, se mentin inca drept formele etiologice cele mai frecvente ale pneumopatiilor [...]
ste acea forma anatomo-clinica de pneumopatie bacteriana ale carei procese inflamatorii mullinodulare, afeclind concomitent bronhiile si alveo [...]
Agentul patogen este un paraz.\'t care produce boala doar la sugarul mic prematur sau cu distrofie severa si la bolnavii cu deficite imune innascu [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile aparatului respirator la copii

  Advertisements


  Alte sectiuni  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile