eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boile aparatului reno-urinar la copii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » boile aparatului reno-urinar la copii

Insuficienta renala

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Insuficienta renala


Insuficienta renala acuta

Este caracterizata esentialmente de o crestere rapida a concentratiei de potasiu si uree, adesea asociata cu anurie (sub 100 ml/zi) sau oligurie (sub 200 ml/mp/zi), si cu cresterea presiunii arteriale.
Cauze:
Obstructia cailor genito-urinare


Toxine (sulfonamide)

Glomerulonefrita MMC, p.380


Hemoglobinurie, mioglobinurie

Necroza tubulara acuta poate fi determinata de:
a sindromul de strivire a arsuri
a deshidratare a soc
a septicemie a malarie
Biochimia plasmei in insuficienta renala. Potasiul, ureea si fosforul (fosfati) cresc, calciul, sodiul si clorul scad.
MSU (sumar urina). Exista cilindrii eritrocitari? Daca nu se d eritrocite dar urina este poziti pentru sange se considera posibilitatea unei hemo- mioglobinurii.
Alte explorari: ECG, osmolaritate serica si urinara, cretinina, echilibrul acido-bazic, PCV, plachete, studii de coagulare (CID), C3, litrul ASO, ANA.
Radiologie. Examen ultrasonografic abdominal. Uretere dilatate? Litiaza? Daca se confirma, este necesara interventie chirurgicala de urgenta.
Tratament. a Starea de soc si deshidratarea se vor trata de urgenta (p.292).


a Daca raportul de osmolaritate urina-plasma este mai mare de 5 rinichiul concentreaza bine si oliguria raspunde bine la rehidratare.
a Daca raportul este mai mic de 5 se incerca diureza: furosemid, 1,5 mg/kg IV lent, max. 20 mg/zi.
a Daca presiunea arteriala este crescuta se administreaza nitroprusiat (p.358).
a Elueaza necesitatile de lichide/24 h. Evita hiperhidratarea. inlocuieste pierderile + pierderile insensibile (12-l5 ml/kg). incearca sa obtii o reducere de greutate (0,5%/zi).
a Nu se da potasiu. Se monitoriza ECG - prezenta undelor T inalte si a unui complex QRS estompat presupune o reducere imediata a pota-siului folosind: 1 glucoza (4 g/kg) cu insulina solubila (IU/4 g glucoza) in perfuzie, in 2h; 2 resonium Ai- 0,5 g/kg, PO; 3 gluconat de calciu 10% - 0,5 ml/kg IV in 5 minute; monitorizeaza ECG si opreste perfuzia IV daca ritmul cardiac scade - in acest fel este contracarat efectul elec-trofiziologic al hiperpotasemiei.
a Se asigura o dieta hipercalorica si hipoproteica pentru a reduce caolismul.
a Indicatii de dializa: potasiu >7 mmoli/1; uree >40 mmoli/1; HC03Alte materiale medicale despre: boile aparatului reno-urinar la copii
DEFINITIE Insuficienta renala cronica (IRC) corespunde unei diminuari progresive si ireversibile a functiilor excretorii si endocrine ale ritiichiulu [...]
DEFINITIA Insuficienta renala acuta (IRA) se produce in conditiile suprimarii bruste, complete si potential reversibile a functiei renale, [...]
Modificarile functiei cardiace au rasunet asupra rinichiului, caci acesta este principalul sediu de reglare a volumelor lichidiene. Dar modificarile i [...]


Copyright © 2010 - 2022 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boile aparatului reno-urinar la copii

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile