eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Hormonii pancreatici

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » MEDICAMENTE » hormonii » hormonii pancreatici

Insulina


Insulina
Hormonul principal al pancreasului endocrin este insulina, care administrata la om produce hipogli-cemie. Este folosita in tratamentul diabetului, in scopul reducerii hiperglicemiei si folosirii glucozei. Supradoza-rea insulinei duce la fenomene de hipoglicemie, tradusa prin : anxietate, sudoratie profuza, tremuraturi, uneori confuzie mintala, coma si moarte.
Administrata pe cale orala, este distrusa de sucurile digestive. Se absoarbe repede si bine, daca este administrata in tesuturi. Este dozata in unitati biologice. Insulina se administreaza parenteral.
Astazi exista preparate cu actiune rapida si preparate cu actiune lenta si prelungita. Se administreaza subcutanat de 23 ori/zi, cu 1/2 ora inaintea meselor principale. Actiunea apare dupa 10 minute, devine maxima dupa 34 ore si dureaza 47 ore. Dozarea de insulina pe zi se fixeaza in raport cu lorile glicemiei si ale glicozuriei si cu starea bolnavului.

Principala indicatie a insulinei este diabetul zaharat (se administreaza la interle relativ scurte).
Preparatele de insulina cristalina, fabricate in tara noastra (Insulina, Insulina P) sint prezentate sub forma de flacoane a 5 ml, solutie injecila, continind 40 U.I. de insulina de 1 ml.

Doza pe zi este de 1 U.I. de insulina pentru fiecare 2 g de glucoza eliminate prin urina. In coma diabetica, doza este de 100200 U.I., administrata intravenos.
Un alt preparat de insulina, fabricat in tara noastra, avind denumirea comerciala Izofan-zinc-insulina, este prezentat in flacoane a 5 ml, continind 40 U.I./ml de insulina, sub forma de suspensie.
Are aceleasi indicatii ca si insulina cristalina. Se injecteaza subcutanat. De cele mai multe ori, este necesara doar o singura injectie pe zi. Actiunea devine mai manifesta dupa 24 ore de la injectare, iar durata totala a actiunii hipoglicemiante este de 1820 de ore.
Un alt preparat de insulina cu actiune lenta, care se importa in tara noastra, avind denumirea comerciala de Insulin-lente, este prezentat sub forma de flacoane a 10 ml, continind in suspensie 400 U.I. (40 U.I./ml) de insulina precipitata cu zinc. Durata actiunii hipoglicemiante este de 24 de ore. Se administreaza subcutanat, intr-o singura injectie pe zi, de obicei inaintea micului dejun.
Doza riaza la fiecare bolnav, dupa nivelul glicemiei si al glicozuriei, fiind cuprinsa intre 1080 U.I./zi.
Un alt preparat de insulina cu actiune prelungita, care se importa in tara noastra, are denumirea comerciala de Long-insulin, fiind prezentat sub forma de suspensie, continind 40 U.I./ml.
Se administreaza subcutanat, intr-o singura injectie pe zi, inaintea micului dejun. Durata actiunii este de 24 de ore.
Doza se sileste in functie de lorile glicemiei si ale glicozuriei, fiind cuprinsa intre 1080 U.I./zi.



Alte materiale medicale despre: hormonii pancreatici

Este un hormon de natura proteica elaborat de celulele beta din insulele lui Langerhans, unde se gaseste sub forma de proinsulina. Sub influent [...]
Nivelele de insulina serica incep sa creasca, in mod normal, in primele 10 minute dupa ingestia alimentelor si ating varful in 30-45 de minu [...]
Este interesant de observat faptul ca exista un volum considerabil de dovezi stiintifice potrivit carora insasi insulina joaca un rol principal in pro [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre hormonii pancreatici

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile