eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatia copilului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » alimentatia copilului

Malnutritia


Malnutritia
Malnutritia nu se intalneste In mod obisnuit in tarile dezvoltate dar este una din cauzele majore de mortalitate si morbiditate infantila in intreaga lume, si din acest motiv are importanta pentru noi toti.

Kwashiorkor-ul este datorat unei lipse alimentare de proteine si aminoacizi esentiali. Boala este caracterizata de intarziere in dezvoltare, diaree, apatie, anorexie, edeme, depigmentarea tegumentelor si a parului, anemie si distensie abdominala. Valorile serice ale glucozei, potasiului, magneziului, colesterolului si albuminei sunt scazute. Tratamentul consta in reeducarea copilului si a familiei acestuia (precum si a factorilor politici), si in asigurarea unei diete cu cantitati progresiv crescute de proteine de calitate si de tamine.

Marasmul.
Este caracterizat de deficit caloric -si o discrepanta marcata intre inaltime si greutate. Copilul prezinta distensie abdominala, diaree alternand cu constipatie, infectii. Examenul de laborator va pune in edenta o scadere a albuminei serice. La copii mici o circumferinta a treimii mijlocii a bratului mai mica de 9,9 cm (indiferent de rsta) este un indicator mai bun al starii de malnutritie grava decat markeri traditionali ai acesteia (ca, de exemplu, 65% din greutatea medie corespunzatoare varstei, 85% din inaltimea medie a varstei si 70% din greutatea medie a inaltimii).
Tratament. Uneori poate fi necesara alimentarea parenterala, pentru a resili o stare de hidratare si o functie renala normale. in stadiul urmator se asigura o dieta echilibrata si suplimente taminice. Cu toate acestea, atit statura cit si circumferinta craniana pot sa ramana mici.


N.B. Kwashiorkor-ul si marasmul pot coexista.
Alte materiale medicale despre: alimentatia copilului

Nerespectarea unor reguli de nutritie corecta si echilibrata poate duce si la aparitia fenomenului de malnutritie. Ea reprezinta, de cele mai multe o [...]
Mult mai rar varsaturile se produc atunci cand sugarul (mai frecvent cel de sex masculin) prezinta stenoza pilorica. Inelul muscular de la nivelul jon [...]
a Colostrul: secretia glandelor mamare in primele 2-4 zile post-partum, contine mai multe proteine, minerale si vitamine liposolubile si mai putine [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre alimentatia copilului

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile