eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Rinologia

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » rinologia

Functiile nasului: functia olfactorie, respiratorie, de protectie


FUNCTIILE NASULUI


Nasul este un organ cu numeroase functii: senzoriala, olfactorie, respiratorie, de protectie a organismului fata de mediul inconjurator si cu rol in formarea vocii.

Functia olfactorie este slab dezvoltata, in atie cu celelalte vietuit 959f58j oare. Cu toate acestea, ea este indispensabila vietii intrucat, de exemplu, gustul este in stransa legatura cu mirosul, aroma alimentelor fiind mediata olfactiv. Mirosul alimentelor care determina olfactia gustativa, indeosebi in timpul expiratiei, poate stimula sau anihila apetitul. De asemenea mirosul are un rol important in diferite profesiuni precum: bucatari, degustatori de vinuri, producatori de parfumuri, in chimia alimentara si uneori in medicina, unde deseori efectuarea unui diagnostic clinic necesita un miros 'clinic'. Aria olfactiva este impresionata de substantele volatile. Este suficient pentru miros 10-l5 gr. dintr-o substanta pentru a stimula zona olfactiva. In atmosfera inconjuratoare sunt aproximativ 30.000 substante olfactive, dintre care omul percepe 10.000 si este capabil sa recunoasca aproximativ 200. Aceasta capacitatea olfactiva depinde de starea de satietate sau de foame a omului, fiind mai crescuta la starea de foame si mai redusa in faza de satietate.

Functia respiratorie

Respiratia fiziologica se realizeaza pe cale nazala si in conditii normale este de 6 l/min, in ventilatie maxima ajungand la 50-70 l/min. In fosa nazala, aerul prezinta o scurgere laminara si una turbulenta, influentand in felul acesta conditia si functia mucoasei pituitare. In timpul unei respiratii normale nazale, aerul atmosferic inspirat sufera 3 modificari: incalzire, umidificare si purificare. Incalzirea aerului se datoreaza circulatiei sanguine foarte bogate la nivelul foselor, unde constant se remarca o temperatura de 31-34 C, indiferent de temperatura atmosferica. Umidificarea fenomen realizabil prin evaporarea apei din secretia nazala, realizandu-se o saturatie a aerului inspirat de aproximativ 50-60%. Purificarea aerului se realizeaza datorita filmului de mucus unde particulele cu un diametru mai mare de 4,5 microni adera la suprafata mucoasei.Functia de protectie a nasului, se realizeaza prin sistemul mucociliar al mucoasei pituitare, care pentru o buna functionare necesita un pH adecvat, temperatura si umiditate corespunzatoare. Pe langa aceasta functie de protectie, mucoasa pituitara mai prezinta si o aparare nespecifica datorita continutului bogat in lizozim, proteaze inhibitorii, interferon, glucozidaze, precum si a unui sistem de aparare specific reprezentat de prezenta in secretia nazala a imunoglobulinelor A, M si G.

Functia reflexa a nasului este demonstrata, acesta fiind un organ reflex important avand legaturi cu plamanii, inima, cu aparatul genital, fiind influentat de metabolismul diferitelor organe interne.

Functia fonatorie este demonstrata prin participarea la alcatuirea consoanelor: m,n,ng etc., precum si in realizarea timbrului vocii.
Alte materiale medicale despre: Rinologia
Acest capitol nu face decat sa sintetizeze cele spuse mai inainte, deoarece, cand am vorbit despre alcatuirea anatomica a inimii, fiecare componenta a [...]
Sistemul nervos al vietii de relatie cu mediul, numit si somatic, al vietii animale sau cerebrorahidian, reprezinta segmentul principal, care s-a dezv [...]
Sistemul cardiovascular include inima (prefixul cardio), sangele, vasele de sange (sistemul vascular) si circulatia. Inima este cel mai activ orga [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre rinologia

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile