eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Radiologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » radiologie

Afectiunile articulare - rahitismul


Afectiunile articulare - rahitismul

Afectiunile articulareArtrita acuta apare in urma unor insamantari hematogene sau traumatice. In prima faza, spatiul articular este largit si cu transparenta diminuata in prezenta revarsatulu articular, iar la nivelul extremitatilor osoase se evidentiaza un proces de osteoporoza.

In formele cu evolutie prelungite, datorita formarii de tesut de granulatie, carti 646h77g lajul articular este distrus, inaltimea spatiului articular reducandu-se pana la disparitie, iar osul subiacent este erodat. In lipsa unui tratament adecvat, in stadiul final se instaleaza anchiloza.

Artrita reumatoida si alte afectiuni cronice poliarticulare.

Modificarile precoce constau in tumefierea partilor moi periarticulare, care nu se insotesc insa, niciodata de calcificari. Distrugerea cartilajului articular, datorita enzimelor sinoviale si a panusului, se traduce prin ingustarea spatiului articular.

Osteoporoza, initial subcondrala, se extinde si apre zonele corticale.

Eroziunile marginale reprezinta cel mai caracteristic semn al bolii, se produc la locul de insertie a sinovialei si apar sub forma unor geode sau pseudochisturi, ajungand, dupa o evolutie indelungata a bolii, sa deterioreze profund conturul osos.

Trebuie remarcata absenta totala a recatiei periostale si a osteofitelor.

Tardiv apar pozitii vicioase si subluxatii; stadiul final e reprezentat de anchiloza.

Artroza este o afectiune degenerativa, care intereseaza toate structurile articulare, dar mai ale cartilajul si osul subcondral. Radiologic se manifesta prin diminuarea inaltimii spatiului articular, fara sa se ajunga niciodata la disparitia completa a acestuia, asa cum se intampla in afectiunile inflamatorii.

La nivelul epifizelor apar osteoporoza, zone de osteoliza subcondrala (geode) si, in zonele de suprasolicitare, scleroza osului subcondral. Marginal se evidentiaza formatiuni osteofitice.


rahitismulRahitismul carential este o boala metabolica generala, caracterizata printr-o tulburare de mineralizare a osului, aparuta in perioada de crestere in conditiile carentei de vitamina D.

Radiologic, aspectele sunt caracteristicec, primele manifestari aparand precoce : la 3 4 saptamani de la instalarea suferintei generale. Desi scheletul este afectat in totalitate, modificarile cele mai importante se produc la nivelul zonelor de crestere activa.

Cartilajul de crestere se ingroasa aparent (din cauza ca la nivelul tesutului osteoid nou format nu se depun saruri fosfo-calcice). Metafiza se largeste si contururile sale devin dantelate. Compacta se prelungeste catre epifiza cu doi spiculi (pinteni rahitici), etremitatea diafizara capatand un aspect de cupa cu concavitatea indreptata spre nucleul de osificare.

Nucleii de osificare apar demineralizati, au dimensiuni scazute pentru varsta lor si margini neregulate.

La nivelul diafizei, trabeculatia este stearsa, compactele se subtiaza si canalul medular se largeste, in formele severe luand aspectul de os de sticla.

Toracele se deformeaza in palnie datorita aparitiei unui sant submamar si a extravazarii bazei. Cartilajele condro-costale se hipertrofiaza si dau aspectul de matanii costale.

Fontanelele craniene se inchid tardiv.

Odata cu debutul mersului, datorita greutatii corpului si a fracturilor de oboseala, in lemn verde, vicios consolidate, apar deformari ale membrelor (coxa vara, genu valgum sau picior plat) si ale coloanei vertebrale (cifoze rotunde si scolioze).


Alte materiale medicale despre: Radiologie
la un lot de 140 femei si 202 barbati, intre 6-70 de ani s-a aplicat pe langa un tratament general (melcalcin, polenapin, proposept) si tratame [...]
Prostata se gaseste sub vezica urinara, la nivelul de unde pleaca uretra, prin care se elimina urina. La barbatii in varsta, se produce o c [...]
Sanii sint sediul multor afectiuni fatale si care pot fi prevenite la femei si in mod frecvent pol da indicii pentru alte afectiuni sistemice alil la [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre radiologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile