eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tulburarea anxioasa generalizata

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » psihiatrie » tulburarea anxioasa generalizata

Descrierea clinica

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

TAG se caracterizeaza prin simptome generalizate si persistente de anxietate, induse de ingrijorare. ingrijorarile au dimensiuni exagerate in raport cu evenimentul temut, sint universale si greu de controlat. In general, subiectul acestor preocupari acopera mai multe domenii, in special familia, banii, serviciul si sanatatea personala. Cei care sufera de aceasta tulburare sint de obicei firi sensibile, predispuse la nervozitate, iar perioadele de ingrijorare sint indelungate. in mod obisnuit, printre simptomele anxietatii se numara tensiunea motorie (de exemplu, neastimpar, tremuraturi sau tensiune musculara) si supraexciilitatea (sentimentul de incordare sau de a sta „ca pe ghimpi", iriilitate sau dificultate de concentrare). Nelinistea si anxietatea de lunga durata pot genera o stare de oboseala permanenta, cefalee, tulburari epigastrice si insomnie.

STUDIU DE CAZ


Datele pacientului

Dna G. este o femeie de 30 si ce de ani. Este casatorita si are doi copii de 4, respectiv 7 ani.


Prezentarea problemei

Dna G. a fost imporata de griji vreme de mai multi ani. Afirma despre sine ca „s-a nascut ingrijorata". De curind, si-a facut griji in legatura cu sanatatea membrilor familiei - temerile fiind exacerbate de faptul ca sotul ei a suferit de o boala gra in urma cu mai muti ani. Ea afirma ca „de atunci, de fiecare data cind el mentioneaza un lucru oricit de marunt, o stare de oboseala sau faptul ca nu maninca atit cit cred eu ca ar trebui, ma tem ca se imbolnavi din nou. Nu ma linistesc pina nu merge la medicul de familie si ma conving ca nu e nimic grav. La fel si cu copin, stiu ca e ridicol, insa ma gindesc mereu la ceea ce li s-ar putea intimpla, ba chiar imi imaginez cum anume as face fata unor situatii de acest gen, cum ar fi sa merg in vizita la ei la spital sau si mai rau". A incercat sa puna capat acestor preocupari discutind cu familia, cu prietenii si cu medicul generalist. isi mai face griji in legatura cu ceea ce cred oamenii despre ea, daca nu cum Ie-a spus ce care sa-i fi suparat. Daca sotul ei ajunge acasa tirziu - sau chiar daca nu intirzie -, se teme ca a avut un accident. in urma cu ce timp, a inceput sa-si faca griji legate de incalzirea globala si de posibilitatea de a-si pierde casa din cauza inundatiilor.In ceea ce priveste simptomele de anxietate asociate, dna G. a afirmat ca se simte iritata si nervoasa in cea mai mare parte a timpului: „N-am fost niciodata in stare sa stau linistita, totdeauna sint pe fuga". De asemenea, a descris o tensiune musculara destul de intensa, care ii provoaca uneori dureri sau intepenirea gitului si umerilor. in timpul perioadelor de nelinisti sporite, are probleme cu somnul si isi pierde pofta de mincare.
Istoricul psihiatric
Dna G. a avut doua episoade precedente de tulburare depresi majora, ultimul dintre ele necesitind medicatie antidepresi. in ultimele sase luni nu a mai avut simptome semnificative de depresie, insa a continuat tratamentul medicamentos. Nu a manifestat atacuri de panica, evitari fobice sau obsesii.


Istoricul personal si social

Dna G. a urmat un colegiu de arte si a predat citi ani la un colegiu din localitate, inainte de a avea copii. in ultimii ani, a realizat acasa lucrari artistice, pe care Ie-a vindut prin intermediul unor galerii si magazine locale. Afirma ca a avut o copilarie fericita si o viata de familie sila; de asemenea, sustine ca e posibil sa fi „intat sa-si faca griji" de la mama ei. Nu fumeaza, bea ocazional cantitati mici de alcool si nu consuma substante ilegale. in ultimele luni a evitat cafeaua tare si ciocolata, pentru ca a obsert ca acestea determina o accentuare a simptomelor de anxietate.
Alte materiale medicale despre: tulburarea anxioasa generalizata
Ocurenta frecventa a recidivelor, ca urmare a intreruperii tratamentului cu benzodiazepine, a determinat anumiti autori sa analizeze problema utilizar [...]
TAG se caracterizeaza prin simptome generalizate si persistente de anxietate, induse de ingrijorare. ingrijorarile au dimensiuni exagerate in raport c [...]
Acest capitol reprezinta un ghid al terapeutului cu privire la principiile si administrarea tratamentului; totodata, vor fi evidentiate citeva dintre [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre tulburarea anxioasa generalizata

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile