eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Oto-rino-laringologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » oto-rino-laringologie

Traheostomia - notiuni anatomochirurgicale, tehnica traheostomiei, accidente si complicatii, traheostomia de urgenta


TRAHEOSTOMIADefinitie

Traheostomia este interventia chirurgicala prin care se realizeaza deschiderea traheei cervicale , anterior , orificiu in care se introduce canula traheala.


Notiuni anatomochirurgicale

Zona chirurgicala de atac este cuprinsa intre proeminenta cartilajului tiroid , furculita sternala si muschi sternocleidomastoidieni . Sub tegumente se gasesc urmatoarele straturi : muschiul platisma , tesutul subcutanat , fascia cervicala superficiala , fascia cervicala mijlocie care inveleste musculatura subhioidiana ( muschi sternohioidian si sternotiroidian ) , ismul glandei tiroide , dispus transversal peste cricoid si trahee.
Indicatiile traheostomiei

Traheostomia poate fi efectuata de necesitate , de urgenta , de extrema urgenta sau complementar ( timp preliminar unei interventii pe laringe ).


Tehnica traheostomiei

Anestezia locala , cu , folosindu-se aproximativ 40 ml. de xilina 1% .

Nu se administreaza opiacee , deprimante ale centrului respirator.

Bolnavul in decubit dorsal , cu un sac de nisip sub umeri , deci cu capul in hiperextensie .

Operatorul se aseaza in dreapta bolnavului , ajutorul in stanga.

Dezinfectia campului operator si izolarea lui cu campuri sterile.

Instrumentarul necesar : bisturiu , pense hemostatice Pean ( 8-l0 ) , pense anatomice , pense chirurgicale , departatoare Farabeuf , foarfeci chirurgicale (2) , departator special pentru trahee Laborde , port-ac , ace , ate , catgut , seringa si ace de seringa , comprese , mese , canula traheala.

Operatorul fixeaza laringele , prinzand-ul intre policele si mediusul mainii stangi , protejand pachetul vasculo nervos al gatului , dispus sub muschiul sternocleidomastoidian , iar indexul fixeaza proeminenta cartilajului tiroid , imobilizand tegumentele .Incizia mediana de la marginea inferioara a cartilajului tiroid pana in furculita sternala , se descopera fascia cervicala superficiala care se incizeaza. Musculatura subhioidiana se dilacereaza median si se trage in lateral cu departatoarele . Se decoleaza istmul glandei tiroide , se penseaza si se sectioneaza intre cele doua pense , astfel eliberandu-se traheea . Se introduce in trahee 2-4 de xilina 2 % pentru suprimarea reflexului de tuse si apoi se incizeaza traheea intre inelele 2-3 si prin bresa produsa se introduc bratele departatorului si canula traheala . Hemostaza atenta si sutura istmului tiroidian cu fir transfixiant , refacerea urilor anatomice si pansamentul plagii .

Postoperator , mandrenul canulei traheale trebuie curatat repetat , intrucat se obstrueaza cu secretiile bronsice , si poate pune in pericol viata bolnavului .


Accidente si complicatii

a) accidente

- hemoragia prin lezarea vaselor mari , arterelor tiroidiene sau a trunchiului brahiocefalic poate fi cataclismica si extrem de grava ;

- emfizemul mediastinal izolat sau asociat cu pneumotorax sau pneumomediastin ;

- embolie gazoasa prin deschiderea venelor cervicale care nu au valve si pot aspira aer ;

- sincopa respiratorie in momentul deschiderii traheei , prin mecanism reflex , traheovagal .


b) complicatii

- infectii ale plagii ;

- infectii traheobronsice ( bronsite crustoase , fibrinoase ) ;

- fistule traheoesofagiene ;

- stenoze traheale ;

- smulgerea canulei de catre comatosi ;

- expulzia canulei intr-un acces de tuse ;

- obstructia canulei cu secretii.
Traheostomia de urgenta

Traheostomia de extrema urgenta , se practica cand nu sunt conditii pentru executarea celei clasice ( lipsa de instrumentar ) sau nu este timp pentru efectuarea celei clasice descrise ( bolnavul este in stop respirator ) .

Gestul este eroic , salvator , cu riscuri imediate ( hemoragii) si tardive (disfunctionalitati majore ale ansamblului laringotraheal) importante , insa salveaza viata bolnavului si este bine sa stim sa-l practicam.

Palpam depresiunea reprezentata de membrana cricotiroidiana , sub marginea cartilajului tiroid si deasupra proeminentei formate de arcul cricoidului si acolo efectuam interventia .

Tehnica consta intr-o incizie verticala , strict mediana a membranei cricotiroidiene , strabatand cu instrumentul taios avut la indemana , toate straturile pana in lumenul laringian , intr-o singura miscare .

In bresa formata , introducem o pensa , o canula , un tub care sa mentina lumenul deschis si sa asigure respiratia bolnavului pana cand acesta este transportat intr-un serviciu de specialitate unde se practica traheostomia clasica . Traheostomia de extrema urgenta se mai numeste si coniotomie , aceasta fiind suprimata in momentul executarii traheostomiei clasice.

Alte materiale medicale despre: Oto-rino-laringologie
Accidentul vascular cerebral la tineri sub varsta de 45 de ani este o realitate si un \"trist privilegiu\"\', avand in vedere consecintele lui bi [...]
Senescenta apare ca un ansamblu de modificari morfologice, fiziologice si psihologice, consecutive actiunii timpului asupra fiintelor vii. Accident [...]
Accidentul vascular cerebral aterotrombotic se instaleaza la femei la varste mai inaintate comparativ cu barbatii, la care accidentul vascular ce [...]

Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre oto-rino-laringologie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile