eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ortopedie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ortopedie

Osteocondrita


Osteocondrita juvenila (osteocondroza) este o afectiune de origine necunoscuta, in care centrele de osificare ale copiilor si adolescentilor devin temporar moi, ducand la deformari secundare compresiunilor. Dupa o perioada de timp riabila (deseori aproximativ 2-3 ani) osul se intareste din nou, in noua sa forma, defectuoasa.
Manifestari clinice. Varsta la care apar aceste modificari depinde de osul afectat, si este de obicei momentul dezvoltarii nucleului osos. .Simptomul principal este durerea locala. Modificari radiologice: crestere initiala a densitatii nucleului osos; urmata de un aspect pestrit (pe masura resorbtiei osului afectat) si aplatizare; apoi textura normala revine, dar deformarea se mentine. Consecinta pe termen lung este artrita degenerati.
Denumirea osteocondritei Zona afectata


Boala Perthe (p. 710) Sold

Boala Scheuermann Hpifizele inelelor vertebrale
Boala KiMiler Osul navicular
Boala Kienbftck Osul lunat (la adulti)
Boala Freiberg Capul metatarsianului II sau III
Tratament. Deseori nu este necesar, clar articulatiile mari pot necesita protectie (de ex. cu un pansament gipsat).
Boala Scheuermann. Afecteaza pe cei in rsta de 13-l6 ani. Este afectata osificarea normala a epifizelor mai multor vertebre toracice. Fortele deformante sunt maxime la marginea anterioara a vertebrelor, astfel incat vertebrele sunt mai inguste anterior, rezultand cifoza. in faza acti a bolii, vertebrele pot fi sensibile la palparea ferma. Radiologie sunt vizibile incizuri profunde pe marginile anterioare ale vertebrelor. Mai tarziu apare ingustarea spatiului discal anterior.Tratament: Daca tratamentul simptomatic nu are efect, incearca un pansament gipsat (de ex. pentru 8 saptamani, in cazurile severe); de asemenea fizioterapie. Centurile spinale sunt rareori necesare.
Boala Kohler. Copin afectati au intre 3-5 ani. Au dureri in regiunea mediotarsala si schioapata. Poate exista sensibilitate la palparea navicu-larului. Radiografiile sunt diagnostice, aratand un os dens, deformat. Tratament: simptomatic, repausul piciorului sau purtarea unui gips la mers.
Boala Kienbock. Apar dureri la nivelul osului lunat, in special in timpul miscarilor active ale pumnului. Priza manuala este defectuoasa datorita durerii. Radiografiile sunt diagnostice, aratand la inceput un os lunat dens, cu o mica reducere a profunzimii, mai tarziu, aplatizare mai marcata. Consecinta este artroza. Tratament: in stadiile precoce, maladia poate ceda la imobilizarea pumnului timp de 3 luni, in stadiile active; poate fi excizat osul lunat si imtata o proteza; odata instalata artroza, excizia osului lunat este inutila.
Boala Freiberg. Poate fi clasificata ca o osteocondrita disecanta (p. 732). Radiologie: epifiza capului unui metatarsian devine granulara, fragmentata si aplatizata. Tratament: extirparea precoce a osului afectat, cu grefa osoasa si utilizarea unui gips la mers. Daca deformarea este deja instalata, tratamentul se rezuma la obserre.Alte materiale medicale despre: Ortopedie
Osteogenesis imperfecta. O maladie genetica a colagenului, ce duce la formarea de oase fragile. Indivizii afectati au oase fragile, casante. Sunt 4 ti [...]
Boala Calve. Este mai putin freceventa decat boala Scheuermann. Este afectata o singura vertebra, fiind lezat nucleul central. Histologia vertebrei af [...]
Cele mai frecvente simptome sunt durerea in genunchiul anterior sau durerea cu tumefactie. Durerea in genunchiul anterior poate fi datorata multor cau [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ortopedie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile