eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ortopedie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » ortopedie

Arsuri

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Arsuri

Advertisements

Majoritatea spitalelor nu poseda propria unitate de arsi. Resusciteaza si organizeaza transportul prompt pentru toate arsurile majore. Evalueaza intotdeauna stadiul, dimensiunea si adancimea arsurii, arsuri mici la tineri, varstnici, sau cu anumite localizari, pot necesita totusi asistenta specializata.
Evaluare. Este necesara estimarea dimensiunii arsurii pentru a calcula necesarul de lichide; ignora eritemul. Considera transferul intr-o unitate de arsi daca sunt >10% arsuri la copii sau varstnici, sau >20% la ceilalti. Pentru calcul foloseste o" diagrama Lund & Browder sau "regula de noua":
Brat (in intregime) 9%


Membru inferior (in intregime) 18%

Trunchi anterior 18%


Posterior 18%

Cap (in intregime) 9%


Organe genitale 1%

Palma 1% (NB: la copii, cap = 14%; membru inferior = 14%)
Estimarea grosimii arsurii: Grosime partiala este dureroasa, rosie, cu cule; grosimea completa - este nedureroasa, si alb/cenusie.
Trimite arsurile cu grosime completa >5% de suprafata corporala sau arsurile cu grosime completa/partiala ce afecteaza fata, mainile, ochii, organele genitale la o unitate de arsi.
Resuscitare a Cai aeriene: Atentie la obstructia de cai respiratorii superioare in caz de inhalare de gaze fierbinti (numai aburul supraincalzit produce leziuni termice distal de trahee) - suspecteaza acest lucru cind observi peri nazali arsi sau voce ragusita. Considera intubatia precoce sau ventilatia artificiala (MMC, p. 753).
a Respiratie: Da 02 100% daca suspectezi o intoxicatie cu monoxid de carbon (poate avea pielea rosu-viu, dar deseori nu este asa), intrucat t 1/2 al carboxihemoglobinei (HbCO) scade de la 250 min la 40 min (considera administrarea oxigenul hiperbar la gravide; semne SNC; HbCO > 20%). Sp. Oz masurata cu oximetrul de puls este imprecisa (scade de ex. cu 3% cu HbCO de pana la 40%). Se face escarotomie bilateral pe linia axilara anterioara daca arsurile toracice impiedica excursiile costale (p. 778).
a Circulatie: arsuri > 10% la copii si > 15% la adulti necesita lichide IV. Sileste 2 linii de acces larg I(14 G sau 16 G). Nu are importanta daca trebuie sa le instalezi prin pielea arsa. Asigura-le bine: sunt literalmente vitale. Nu conteaza daca dai solutii cristaloide sau coloidale, important este volumul. Foloseste o diagrama "Burus Calculator" 1 sau o formula, de ex.
a Formula Muir yi Barclay (populara in Marea Britanie): greutate (kg) x. % ars / 2 = ml solutie coloidala (de ex. Haemacceli) pe unitate de timp.

Perioadele de timp sunt 4 h, 4h, 4 h, 6 h, 6 h, 12 h. a Formula Parkland (populara in SUA):
4 x greutate (kg) x % ars = ml solutie Hartmann in 24 h, se da in primele 8 h
(NB: nesatisfacatoare la copii, deci foloseste "Burus Calculator").
as NB: trebuie sa inlocuiesti lichidele pierdute din momentul arsurii, nu din momentul primei examinari la spital. Daca folosesti formula Muir si Barclay trebuie sa dai si 1,5-2 ml/kg/h glucoza 5%. Formulele sunt numai orientative: ajusteaza rata Iin functie de raspunsul clinic si debitul urinar (sileste ca scop > 30 ml/h la adulti; > 1 ml/kg la copii). Ca-teterizeaza ca.
Tratament asNu aplica apa rece pe arsurile extinse, aceasta poate agrava socul. Nu sparge culele. Acopera arsurile extinse cu grosime partiala, cu tifon steril inainte de transferul intr-o unitate de arsi - aceasta va opri curentii de aer si va ameliora durerea. Foloseste morfina in doze fractionate de 1-2 ml IV. Pansamentele utile includ tifonul cu Vaselinei, sau sulfadiazina de argint sub tifon absorbant; se schimba la 1-2 zile. Mainile se pot acoperi cu sulfadiazina de argint si introduc intr-o punga de plastic. Asigura imunitatea antitetanica. Administreaza 50 ml sange integral pentru fiecare 1% de arsura de grosime completa, jumatate in a 2-a perioada de 4 h de terapie Isi jumatate dupa 24h.Alte materiale medicale despre: Ortopedie


loading...


Daca ati luat deja primele trei masuri de baza de prim ajutor, este momentul sa apelati la unele remedii naturale si gospodaresti care pot cal [...]
Cauza lor este cresterea aciditatii gastrice, care este favorizata de nicotina si alcool. Excesul de cafea are acelasi efect nociv. Masuri [...]
Arsurile cu substante chimice se pot limita la o mica leziune cutanata sau pot fi atat de extinse, incat sa produca o reactie in intregul o [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ortopedie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile