eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obstetrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » obstetrica

Distocia

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparireDistocia se defineste ca dificultate in realizarea traliului. Se poate datora continutului (fat mare, distocia umerilor, p. 143, prezentatie anormala), continatorului (pentru pelvisul ideal p. 92) sau afectarii propulsiei (forta uterina). Disproportia cap fetal-bazin matern apare cand lorile diametrelor sunt defavorabile unui traliu normal (p. 92),

Pelvisul matern. Pelvisul ideal are o stramtoare superioara cu contur rotund (adica ginecoid), dar la 15% dintre femei acesta are contur ol (antropoid). O stramtoare superioara foarte plata este si mai defavorabila traliului (platipoida); apare la 5% dintre femeile de peste 152 cm, si la 30 % dintre femeile < 152 cm.
Scolioza spinala, cifoza, sacralizarea vertebrei L5, spondilolistezisul si fracturile pelvine pot afecta toata anatomia pelviana. Rahitismul si poliomelita au fost anterior cauze importante ale problemelor pelviene. Suspecteaza o ingustare pelvina daca extremitatea cefalica nu s-a angajat la saptamana a 37-a, la o primipara caucaziana.
Prezentafia. Prezentatiile cefalice sunt cu atat mai defavorabile traliului cu cat extremitatea cefalica este mai putin flectata. Pozitiile transverse si prezentatiile frontale necesita intotdeauna operatii cezariene: prezentatiile faciale si OP (p.140) se pot exterioriza ginal dar mai frecvent nu progreseaza. Prezentatia pelvina este in mod particular defavorabila traliului daca fatul are >3,5 kg.
Forta uterina. Contractiile Incep la nivelul fundus-ului uterin si se proa inferior. Intensitatea si durata contractiilor sunt maxime la nivelul fundus-ului, dar ating presiunea maxima in toate regiunile uterului simultan. Contractiile normale apar cu o frecventa de 3 pe 10 minute, trebuie sa dureze peste 75 de s; presiunea maxima in cursul contractiilor masoara intre 30-60mmHg, si tonusul uterin dintre contractii trebuie sa fie intre 10 si 15mmHg. Miometrul are capacitatea de refractie. Scurtarea fibrelor musculare stimuleaza dilatarea cervicala.
Disfunctia uterina. Contractiile pot fi hipotone (tonus bazai scazut, presiuni cu amplitudine scazuta), sau pot fi normotone dar sunt rare. Aceste disfunctii pot fi corectate prin amplificarea contractilitatii cu oxi-tocina (p.124). Ori de cate ori este utilizata oxitocina, consultate cu un specialist obstetrician. Durerea si frica produc eliberarea de catecolamine care pot inhiba activitatea uterina. De aceea este necesara analgezia adecta (p. 126) aceasta putand accelera de asemenea si progresia traliului.Distocia cervicala. Dilatarea cervicala incompleta poate aparea secundar traumatismelor, chirurgiei reparatorii, biopsiei prin conizatie si cauterizarii. Este dificila diferentierea de dilatarea cervicala incompleta datorata disfunctiei uterine, desi ultima trebuie sa raspunda la administrarea de syntocinon (noteaza diferenta dintre primipare si multipare, p. 124). Tratamentul distociei cervicale este nasterea prin operatie cezariana.

Consecintelt traliului prelungit. Mortalitatea neonatala creste datorita traliului prelungit la fel ca si morbiditatea materna (in special prin infectii). Odata cu introducerea asistarii moderne a traliului, monitorizarii atente a progresiei acestuia, prelungirea traliului este diagnosticata precoce si tratata cand este necesar.
a–sCand exista distocie, intreaba: "Este posibila nasterea pe cale gi-nala in conditii de deplina siguranta?".Alte materiale medicale despre: Obstetrica
Fibroamde 5/1000 din femeile caucaziene au fibroame in cursul sarcinii. Acestea sunt mai frecvente la femeile negre. Pot cauza avort spontan. Cresc in [...]
Dureaza 6 saptamani post-partum. Uterul involueaza de la o greutate de 1 kg la termen, la lOOg. Uterul se palpeaza imediat post-partum la nivelul ombi [...]
Dublin este un centru de excelenta pentru mamele care vor sa nasca datorita planului conduitei travaliului care este coerent si eficace si conduce la [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre obstetrica

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile