eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


NEFROLOGIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » nefrologie

Granulomatoza wegener




Granulomatoza Wegener este o scularita cu expresie pulmonara, ORL si renala. Ea se intilneste la orice virsta. Aceasta maladie suscita in prezent un interes crescut, din momentul in care au fost evidentiati anticorpii anticitoplasma polinuclearelor (ANCA), care au probabil un rol patogenic, permitind suspectarea bolii atunci cind exista putine semne clinice, urmarirea evolutiei acesteia sub tratament si depistarea recidivelor.

Anatomie
Afectarea ORL este reprezentata de o rinita crustoasa, care poate determina un epistaxis si o ulcerare a cloazonului nazal. Afectarea pulmonara se caracterizeaza prin granuloame nodulare multiple. Afectarea renala este sculara si glomerulara: exista o angeita necrozanta a arteriolelor de calibru mic, asociata cu formarea unui gramilom periscular. Afectarea glomerulara este reprezentata de o glomerulonefrita extracapilara, segmentara si necrozanta, care evolueaza rapid spre insuficienta renala terminala, in absenta tratamentului. Severitatea bolii depinde de procentajul de glomeruli afectati la debutul tratamentului. Afectarea renala izolata nu permite afirmarea diagnosticului de granulomatoza Wegener. Recidivele sint posibile, la diminuarea sau oprirea tratamentului.

Clinica
Existenta unei insuficiente renale aparute recent, asociata cu epistaxisuri recidinte, tuse, hemoptizii, dureri toracice, permite o evocare "d'emblee" a diagnosticului. HTA este rara, spre deosebire de PAN si de angeita Churg si Strauss.
Confirmarea histologica (granulom nazal sau pulmonar) permite inceperea tratamentului. in schimb, afectarea renala izolata nu este specifica granulomatozei Wegener, fiind mai specifica glomerulone-fritelor extracapilare idiopatice. Fara a fi specifici, ANCA antiproteinaza 3 sint intilniti in 50 - 80% din cazurile de boala Wegener atestate histologic. Acesti anticorpi dispar sub tratament specific si pot reaparea in caz de recidi a bolii.




Tratament

Tratamentul asociaza o corticoterapie (1,5 mg/kg/zi) cu ciclofos-famida in doze sporite (3 mg/kg/zi per os sau 0,7 g/m2 in bolus i.v. lunar), dar adaptate tolerantei hematologice si efectelor secundare. Ameliorarea clinica si radiologica este rapida, iar corticoterapia se diminueaza in luna a 6-a, fiind oprita dupa 1 an de la remisiunea completa; ciclofosfamida este administrata minimum inca 6 luni (aproximativ 18 luni in total). Au fost raportate ameliorari ale manifestarilor extrarenale sub cotrimoxazol: mecanismul este necunoscut, dar aceasta terapie -poate scadea riscul de recidi sau sa permita tratarea unei expresii clinice mai putin severe a bolii. in fine, daca exista o insuficienta renala terminala, recidi pulmonara este posibila sub hemodializa, iar tratamentul nu trebuie intrerupt precoce. Transtul renal este posibil, dupa un interl de remisiune de mai multi ani.


ANGEITA ALERGICA CHURG SI STRAUSS

Este vorba despre o forma particulara de PAN, caracterizata printr-o afectare pulmonara (astm, pneumopatie) cu hipereozinofilie. In prezent, au fost raportate mai putin de 100 de cazuri. Radiologie, se obser infiltrate pulmonare, opacitati nodulare de dimensiuni mici, o pleurezie. Leziunea histologica este un granulom periscular, dar adeseori si extrascular. Infiltratia eozinofilica este constanta. Afectarea renala este reprezentata de o glomerulonefrita necrozanta.
Tratamentul asociaza o corticoterapie (I mg/kg/zi) cu ciclofosfamida in formele viscerale grave. Schimburile plasmatice sint in curs de eluare. Astmul necesita uneori administrarea corticoterapiei pe perioade lungi.



Alte materiale medicale despre: NEFROLOGIE




Urina normala este sterila, dar poate fi contaminata in timpul emisiei. Precautiile de recoltare a urinei sint esentiale in interpretarea bacteriologi [...]
FRECVENTA O nefropatie diabetica atestata apare la 35% din diabeticii insulino-dependenti (DID) si intr-o proportie mai mica (10%) la diabeticii non [...]
DEFINITIE Insuficienta renala acuta (IRA) reprezinta incapacitatea brusc survenita a rinichilor de a asigura functiile lor, stabile pina in momentul [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre nefrologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile