eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


NEFROLOGIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » nefrologie

Granulomatoza wegener

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparireGranulomatoza Wegener este o scularita cu expresie pulmonara, ORL si renala. Ea se intilneste la orice virsta. Aceasta maladie suscita in prezent un interes crescut, din momentul in care au fost evidentiati anticorpii anticitoplasma polinuclearelor (ANCA), care au probabil un rol patogenic, permitind suspectarea bolii atunci cind exista putine semne clinice, urmarirea evolutiei acesteia sub tratament si depistarea recidivelor.

Anatomie
Afectarea ORL este reprezentata de o rinita crustoasa, care poate determina un epistaxis si o ulcerare a cloazonului nazal. Afectarea pulmonara se caracterizeaza prin granuloame nodulare multiple. Afectarea renala este sculara si glomerulara: exista o angeita necrozanta a arteriolelor de calibru mic, asociata cu formarea unui gramilom periscular. Afectarea glomerulara este reprezentata de o glomerulonefrita extracapilara, segmentara si necrozanta, care evolueaza rapid spre insuficienta renala terminala, in absenta tratamentului. Severitatea bolii depinde de procentajul de glomeruli afectati la debutul tratamentului. Afectarea renala izolata nu permite afirmarea diagnosticului de granulomatoza Wegener. Recidivele sint posibile, la diminuarea sau oprirea tratamentului.

Clinica
Existenta unei insuficiente renale aparute recent, asociata cu epistaxisuri recidinte, tuse, hemoptizii, dureri toracice, permite o evocare "d'emblee" a diagnosticului. HTA este rara, spre deosebire de PAN si de angeita Churg si Strauss.
Confirmarea histologica (granulom nazal sau pulmonar) permite inceperea tratamentului. in schimb, afectarea renala izolata nu este specifica granulomatozei Wegener, fiind mai specifica glomerulone-fritelor extracapilare idiopatice. Fara a fi specifici, ANCA antiproteinaza 3 sint intilniti in 50 - 80% din cazurile de boala Wegener atestate histologic. Acesti anticorpi dispar sub tratament specific si pot reaparea in caz de recidi a bolii.

Tratament

Tratamentul asociaza o corticoterapie (1,5 mg/kg/zi) cu ciclofos-famida in doze sporite (3 mg/kg/zi per os sau 0,7 g/m2 in bolus i.v. lunar), dar adaptate tolerantei hematologice si efectelor secundare. Ameliorarea clinica si radiologica este rapida, iar corticoterapia se diminueaza in luna a 6-a, fiind oprita dupa 1 an de la remisiunea completa; ciclofosfamida este administrata minimum inca 6 luni (aproximativ 18 luni in total). Au fost raportate ameliorari ale manifestarilor extrarenale sub cotrimoxazol: mecanismul este necunoscut, dar aceasta terapie -poate scadea riscul de recidi sau sa permita tratarea unei expresii clinice mai putin severe a bolii. in fine, daca exista o insuficienta renala terminala, recidi pulmonara este posibila sub hemodializa, iar tratamentul nu trebuie intrerupt precoce. Transtul renal este posibil, dupa un interl de remisiune de mai multi ani.


ANGEITA ALERGICA‚ CHURG SI STRAUSS

Este vorba despre o forma particulara de PAN, caracterizata printr-o afectare pulmonara (astm, pneumopatie) cu hipereozinofilie. In prezent, au fost raportate mai putin de 100 de cazuri. Radiologie, se obser infiltrate pulmonare, opacitati nodulare de dimensiuni mici, o pleurezie. Leziunea histologica este un granulom periscular, dar adeseori si extrascular. Infiltratia eozinofilica este constanta. Afectarea renala este reprezentata de o glomerulonefrita necrozanta.
Tratamentul asociaza o corticoterapie (I mg/kg/zi) cu ciclofosfamida in formele viscerale grave. Schimburile plasmatice sint in curs de eluare. Astmul necesita uneori administrarea corticoterapiei pe perioade lungi.Alte materiale medicale despre: NEFROLOGIE
Urina normala este sterila, dar poate fi contaminata in timpul emisiei. Precautiile de recoltare a urinei sint esentiale in interpretarea bacteriologi [...]
FRECVENTA‚ O nefropatie diabetica atestata apare la 35% din diabeticii insulino-dependenti (DID) si intr-o proportie mai mica (10%) la diabeticii non [...]
DEFINITIE Insuficienta renala acuta (IRA) reprezinta incapacitatea brusc survenita a rinichilor de a asigura functiile lor, stabile pina in momentul [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre nefrologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile