eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


NEFROLOGIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » nefrologie

Citologie urinara

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparireSedimentul urinar normal contine celule malpishiene, celule uroteliale, cite polinucleare, cilindri hialini si cristale. In plus, se pot obser celule suspecte sau maligne, oua de bilharzie etc. Sedimentul poate fi obsert dupa centrifugare, fixare si colorare (May-Griinwald-Giemsa) sau pe urina proaspata in microscopie cu contrast de faza. Aceasta ultima metoda permite o analiza mai fina a celulelor vii si neretractate prin fixare (citologie calitati).

Citologie cantitati
Numararea celulelor in urina se efectueaza pe hematii si leucocite. Rezultatul poate fi exprimat in raport cu timpul: numaratoarea Addis, efectuata pe o proba de urina de 3 ore in repaus, rezultatul fiind exprimat in hematii/min sau leucocite/min; lori normale < 1000 elemente/min. sau 20/sec; lori cert anormale: > 10 000/min. sau 200/sec. Rezultatul este mult mai frecvent exprimat in hematii sau leucocite/ml, pe o proba de urina: lori normale < 2 elemente/ml; lori cert anormale > 10 elemente/ml.


Citologie calitati

Hematii. Hematiile provenind din caile urinare (= extra-glomerulare) sint monomorfe, cu contur regulat. Ele se asambleaza frecvent in rulouri. Hematiile de origine glomerulara sint polimorfe, de talie inegala, cu contururi neregulate: "schizocite". Ele pot fi asociate cilindrilor, mulaje tubulare formate din proteine (hialini), debriuri de leucocite (granulosi) sau din hematii (hematiei).Afectari tubulo-interstitiale. O tubulopatie acuta se manifesta printr-un sediment care contine celule tubulare, cilindri granulosi si, mai ales, debriuri celulare provenite din epiteliul necrozat.

O nefrita interstitiala acuta poate comporta o leucociturie, rareori eozinofile si, mai ales, cilindri "spumosi" formati dintr-o aglomerare de polinucleare.
Afectari glomerulare. in afara de hematuric si cilindri, se pot obser limfocite, eozinofile, mai ales in nefropatiile lupice. in caz de hematurie abundenta (=macroscopica), hematiile nu sint toate deformate, iar diferentierea de o hematurie extraglomerulara este dificila pe un singur sediment. O proteinurie abundenta este adesea asociata cu o lipidurie, sub forma de picaturi mici libere, sau incluse in cilindri, sau de celule incarcate de lipide.
Insuficienta renala cronica. Sedimentul urinar este in general sarac si furnizeaza putine informatii: cite hematii, in functie de etiologie, citi cilindri granulosi.
Transtul renal. Rejetul acut de grefa se manifesta precoce prin importante anomalii tubulare insotite de limfocite si histiocite. Celulele tubulare cuolare sint obserte in caz de nefrotoxicitate (ciclosporina). Rejetul cronic are o expresie citologica saraca.
Alte materiale medicale despre: NEFROLOGIE
Biopsia renala constituie examenul esential pentru stabilirea diagnosticului celei mai mari parti a nefropatiilor glomerulare. in acest cadru, analiza [...]
ETIOLOCIE Este vorba despre glomerulopatia cea mai frecventa in Europa. Ea este caracterizata de depunerea de imunoglobulina A in mesangiu, evidentia [...]
Urina normala este sterila, dar poate fi contaminata in timpul emisiei. Precautiile de recoltare a urinei sint esentiale in interpretarea bacteriologi [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre nefrologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile