eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Microbilologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » microbilologie

Bacteriologie - morfologia bacteriilor (dimensiuni, forma)


BACTERIOLOGIENOMENCLATURA BACTERIANA

Denumirea stiintifica a microbilor se face prin nume LATINIZATE. Se porneste de la un substantiv grec sau latin care denumeste cel mai evident caracter al microorganismelor reunite intr-o unitate taxonomica si primeste un sufix latin.


CLASIFICARE TAXONOMICA

Clasificarea (gr. Kleiss-distributie; Classis-apel, grup, adunare, diviziune) este asezarea obiectelor, substantelor, conceptelor, organismelor in grupe ordonate ierarhic in functie de asemanari si inrudiri stabilite prin anume criterii.

Prima clasificare a microbilor apare in opera botanistului Charles Linne in 1767, opera numita SYSTEMA NATURAE, in clasa chaos influsoria. In prezent bacteriile se clasifica dupa criteriile stabilite de Comitetul International de Sistematica a Uniunii Internationale a Societatilor de Microbiologie. Acest comitet editeaza, la intervale regulate, un manual BERGEYS MANUAL OF DETERMINATIVE BACTERIOLOGY, in care se prezinta ultimele modificari ale taxonanomiei bacteriene.

Microorganismele fac parte din grupul Phyla ce contine:clase

ordine - primesc sufixul ales - ex: Spirochetales; Eubacteriales;

familii - primesc sufixul aceae - ex: Enterobacteriaceae;

triburi - primesc sufixul ceae - ex: Streptocaccocaceae;

genuri - primesc sufixul: us (ex: Streptococcus, Staphylococcus); um (Clostridium); a (Leptospira, Shigella, Salmonella); as (Pseudomonas);

specii - Gen ( cu majuscula) + determinativ genitiv (cu litera mica). Ex: Staphylococcus aureus, Bordetella pertussis, Haemophilus influensae, Pasteurella pestis etc.

In specii se disting tipuri (serotip - difera pe baza proprietatilor antigenice; biotip - difera pe baza proprietatilor metabolice; lizotip - difera pe baza sensibilitatii la bacteriofagii litici), variante si tulpini (tabelul 1).Stafilococ aureu

Streptococ β-hemolitic

Bacil tific

Ordin

Eubacteriales

Eubacteriales

Eubacteriales

Familie

Micrococcaceae

Lactobacteriaceae

(Streptobacteriaceae)

Enterobacteriaceae

Trib


Streptococceae


Gen

Staphylococcus

Streptococcus

Salmonella

Specie

Staphylococcus

aureus

Streptococcus pyogenes grup A

Salmonella typhi


Tabelul 1: Exemple de incadrare taxonomica a unor bacterii

MORFOLOGIA SI STRUCTURA CELULEI BACTERIENE. SPORUL SI SPORULAREA. DIVIZIUNEA CELULEI BACTERIENE


1. MORFOLOGIA BACTERIILOR

Bacteriile sunt organisme unicelulare asexuate (celula somatica fiind si celula reproducatoare), procariote (cu nucleu alcatuit dintr-un unic cromozom, fara membrana nucleara, fara nucleoli), haploide (cu unic set de gene), divizibile in celule identice.

Dimensiunea, forma si asezarea bacteriilor, criteriu important pentru identificarea lor, este posibila cu ajutorul microscopului optic, utilizand preparatul nativ si preparatul fixat si colorat (frotiu), dar detaliile morfologice si structurale pot fi puse in evidenta numai prin microscopie electronica.


1.1. Dimensiuni

Dimensiunile bacteriilor se exprima in micrometri (1m = 10-3 mm), variatiile fiind in functie de specie, forma, mediu si varsta culturii. In general, dimensiunea bacteriilor este cuprinsa intre 1-l0m

Cele mai mici bacterii sunt reprezentantii genului Mycoplasma (diametrul 0,3-0,8m), pe cand cele mai mari ajung pana la o lungime de 10m (bacilul antraxului), 15-20m (spirochetele).

Formele filamentoase, cum sunt actinomicetele, pot atinge o lungime pana la 500m


1.2. Forma


In lumea bacteriilor se intalnesc diferite forme tipice pentru o anumita specie, cu unele variatii in functie de conditiile de mediu si de varsta. Se disting urmatoarele forme fundamentale de bacterii: coci, bacili, cocobacili, vibrioni, spirili si spirochete si forme filamentoase.


Cocii sunt bacterii sferice (genul Staphylococcus), ovalare (genul Streptococcus), lanceolate (specia Streptococcus pneumoniae), reniforme (genul Neisseria) cu diametrul de 0,8-lm


Bacilii sunt bacterii cu forma alungita de bastonas cu dimensiuni intre 1,5-l0m. La bacili este importanta examinarea extremitatilor, aspectul acestora avand rol in identificarea lor. Astfel, bacilii pot prezenta capetele rotunjite (familia Enterobacteriaceae), taiate drept (Bacillus anthracis-bacilul carbunos), maciucate (Corynebacterium diphteriae-bacilul difteric), in forma de suveica (Fuzobacterium).


Cocobacilii sunt bacterii usor alungite, fiind forme intermediare intre coci si bacili (Yersinia pestis, Bordetella pertussis, Haemophilus influenzae).


Vibrionii sunt bacterii incurbate in forma de virgula: vibrionul holeric (Vibrio cholerae), vibrionii saprofiti (intestin, ape).


Spirilii si spirochetele sunt bacterii spiralate, lungi, foarte subtiri. In cazul spirililor corpul bacteriei este rigid (genul Spirillum), pe cand la spirochete corpul este flexibil si mult mai subtire (genurile Borrelia, Treponema si Leptospira).


Actinomicetele sunt bacterii foarte asemanatoare fungilor si formeaza filamente sau hife lungi si ramificate care se rup, rezultand forme bacilare (Actinomyces).


1.3. Asezare

Bacteriile sunt organisme unicelulare care se multiplica prin diviziune binara. La unele specii, dupa diviziune urmeaza separarea completa a celulelor fiice, rezultand bacterii izolate. La alte specii, dupa diviziune, celulele fiice raman legate intre ele, determinand diferite tipuri de asezare a celulelor. Asezarea bacteriilor (ura 1) permite uneori recunoasterea genului, sau chiar a speciei, prin examinarea la microscopul optic a preparatelor colorate efectuate din culturi sau direct din produsul patologic recoltat de la pacient.


Cocii se pot aseza:

in gramezi neregulate: germenii din genul Staphylococcus;

in lanturi la genul Streptococcus;

in tetrade (patru indivizi asezati simetric): genul Micrococcus;

in baloturi de cate 8 indivizi asezati simetric la genul Sarcina;

in diplo, ca doua flacari de lumanare care se unesc prin bazele lor, la specia Streptococcus pneumoniae;

in diplo, ca doua boabe de cafea care se privesc fata in fata prin concavitatile lor, la genul Neisseria: N. gonorrhoeae (gonococ); N. meningitidis (meningococ).


Bacilii se pot aseza:

cel mai ades izolati si in pozitii intamplatoare unul fata de celalalt: majoritatea bacililor Gram negativi;

grupati cate doi (diplobacili): genul Klebsiella;

dispusi in lanturi (streptobacili): germeni din genul Bacillus (bacilul carbunos);

dispusi in mod caracteristic sub forma unor majuscule sau litere chinezesti: Corynebacterium diphteriae, Mycobacterium tuberculosis;

in palisada, ca scandurile unui gard: Mycobacterium leprae.


ura 1: Forme fundamentale si asezare la bacterii (dupa Dumitru Buiuc 1992)

Alte materiale medicale despre: Microbilologie
Afectiune frecventa a adolescentei, evolueaza in pusee intre 1325 ani, dupa care se atenueaza si chiar dispare. Se caracterizeaza prin t [...]
Prin mecanisme pe care le-am analizat in alta parte (p. 55), mesajul senzorial ajunge in zona sinaptica. Prelucrarea sa (decodificare si rec [...]
Cercetari sistematice, intreprinse in ultimele doua decenii, privind natura celulelor implicate in raspunsul imunoalergic au dezvoltat intr-o masura c [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre microbilologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile