eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Medicina generala

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » medicina generala

Educatia sanitara


Mesajul. Pentru a fi eficient, mesajul trebuie sa fie specific si direct. De ex.. In a face oamenii sa solicite ajutor pentru problemele cu bautura, este prea putin util sa spuneti "Daca nu renuntati la bautura veti face urmatoarele boli " (numai aprox. 25% raspund); puteti spune "Daca semnati o sa va fie bine pentru ca veti avea urmatoarele beneficii " (aprox. 50% raspund); daca spuneti "Daca nu semnati, v-ati ars " veti obtine cele mai multe raspunsuri. O anumita cantitate de "teama" intr-un mesaj nu e rea: In inscrierea pacientilor la o vaccinare antitetanica, un mesaj cu "nivel scazut de teama" obtine un raspuns de 30%, iar un mesaj cu un "nivel mai ridicat de teama" obtine un raspuns de 60%. Pentru a fi optim, mesajul trebuie sa fie foarte specific in printa datelor, orelor si locului vaccinarii. Un nivel de teama prea ridicat este contraproductiv. Un film despre cele mai grave efecte ale cariei dentare produce o imobilitate pietrificata, nu auto-ajutor sau zite la dentist.
Mesagerul. Persoane de acelasi nivel pot fi mai utile decat uri ale autoritatii (de ex. in mesajele de renuntare la fumat). Un mesaj despre alaptatul la san este cel mai bine venit de la o mama. Totusi, daca problemele nu sunt bine intelese, autoritatea poate fi utila (BMJ este mai eficient decat Woman's Own in a sugera mamelor ca o noua formula de aspirina nu este indicata).
Modificarea atitudinilor. Este necesara daca prin educatie se doreste modificarea comportamentului: Cunostinte -* Atitudini -* Intentii -* Comportament. Asa cum ganditorii chinezi stiau prea bine, modificarile majore in atitudini depind de un nivel inalt de implicare emotionala. Nota: sagetile nu au intotdeauna directia de mai sus. Daca comportamentul cuiva nu corespunde cu ideile acestuia (disonanta cognitiva) se modifica de obicei ideile si nu comportamentul. (asA se diferentia indoctrinarea si spalarea creierului de educatie.)
Ofiterul de educatie sanitara (autoritatea sanitara). Acestia au de obicei o instructie de asistenti sau sanitari. Pot avea o diploma post-universitara in educatie sanitara. Sunt aprox. 300 in Anglia si Wales. Pot forma o echipa, impreuna cu un tehnician, un artist grafic si un cleric. Rolurile sale constau in a furniza informatii si brosuri ale Autoritatii de Educatie Sanitara (Health Education Authority). Fac de asemenea legatura cu asistentii sanitari si ofiterul medical districtual, si se angajeaza in ning si cercetare.
Exemple de educatie sanitara la locul de munca. a Educatie prind "sexul sigur" si prevenirea SIDA. a Brosurile si programele deo/audio pot creste (cu putin) cunostintele prind auto-examinarea sanilor (care se asociaza cu tumori mai mici si mai putin extinse la pacientele cu cancer de san).

Promovarea sanatatii de catre asistente. Asistentele sunt experte in acest domeniu1 - dar nici chiar ele nu sunt prea eficiente in reducerea riscului coronarian. in trialul randomizat cu baza comunitara OXCHECK (N = 6 124, varste 35-64 ani), colesterolemia a scazut cu numai 0,08-0,2 mmol/1 - si nu au existat diferente semnificative in ratele de renuntare la fumat sau in indexul masei corporale. TA sistolica (si dias-tolica) a scazut cu aprox. 2,5% in grupul de interventie care a primit consultanta dietetica si cu prire la stilul de ata. Promovarea globala a sanatatii poate sa nu fie o risipa totala de resurse, dar este cu siguranta costisitoare pentru beneficii destul de limitate. Rezultate ceva mai optimiste au fost obtinute de Family Hearr Study Group? Se poate concluziona ca este cel mai bine sa se cheltuiasca energia pe cei cu riscul cel mai mare, depistati in consultatii de rutina prin cateva "intrebari simple" despre fumat, antecedente familiale etc. O problema este ca aceste intrebari nu sunt intotdeauna inofensive. Nu este neaparat un lucru bun sa intrebi despre "infarct si accidente vasculare in familie" pe un pacient care ne, de ex., cu o cefalee.Alte materiale medicale despre: Medicina generala

Exista, in general, impresia gresita ca educatia sexuala inseamna o predica Ia scoala sau o conversa [...]
Cu 10 ani in urma, un pacient a avut un seminom, tratat, aparent cu succes, intr-un binecunoscut spital londonez, la care fusese trimis din indepartat [...]
Medicina alternativa (complementara/de granita/neortodoxa). Acesti termeni sunt utilizati pentru a descrie terapii care nu sunt incluse In instruirea [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre medicina generala

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile