eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Conditii sl reguli pentru practicarea masajului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » masajul » conditii sl reguli pentru practicarea masajului

Reguli metodice


Cel masat este sfatuit sa pastreze in timpul sedintei o pozitie comoda de repaus, sa-si relaxeze musculatura si sa evite orice incordare fizica si psihica. in anumite cazuri, este recomandat sa urmareasca desfasurarea maneelor de masaj si sa comunice executantului tot ce simte.

Efectele masajului depind in buna masura de felul cum sunt oranduite si imbinate intre ele diversele procedee tehnice. Adaptarea acestor procedee la caracterele anatomice si functionale ale fiecarei regiuni sau segment, tesut sau organ, precum si la necesitatile fiecarui caz in parte depinde intotdeauna de priceperea si experienta executantului.
De regula, masajul se incepe prin manee ample, suple si usoare, cu caracter pregatitor si progreseaza incet in amplitudine si forta, pana ce atinge intensitatea necesara, dupa care scade treptat, iar sedinta se incheie prin manee lungi, linistitoare. Urmarim, dupa cum se vede un fel de curba ascendenta si descendenta a intensitatii maneelor, care se repeta pe fiecare regiune sau segment al corpului.In practica, nu suntem obligati sa pastram intotdeauna schema metodica, silita ca forma de baza a masajului si nici sa respectam intocmai succesiunea cunoscuta a procedeelor clasice de masaj. intinderea sau intensitatea, ritmul si numarul de repetari al maneelor pot fi schimbate dupa nevoie. Aceste modificari de metodica sunt necesae mai ales in aplicare masajului general. Vor apare desigur diferente evidente intre masajul general al unui barbat robust, cu muschii tari si tesuturile dense, si al unei femei fine cu muschii subtiri si tesuturile moi; intre masajul unui copil plapand si al unei persoane in varsta.
Hotaratoare pentru alegerea, oranduiala si adaptarea maneelor sunt de fapt reactiile subiective si obiective ale celui masat. Sensibilitatea durerea, jena, contracturile musculare sau alte semne de incordare si neliniste pe care le manifesta acesta, se datoresc fie unei executari defectuoase a maneelor, fie unor greseli de dozare si gradare a lor.


Durata sedintei de masaj variaza dupa prefeinte, dar mai ales dupa necesitati; uneori sunt agreate maneele lente si usoare, care prelungesc durata masajului, alteori sunt indicate maneele scurte, vii si cu intensitate crescuta, care scurteaza sedinta.
Masajul local poate dura 10-l5 min, cel regional 15 - 30 min, iar cel general 50 - 60 minute. O sedinta de masaj nu trebuie sa depaseasca niciodata durata de o ora, pentru ca devine obositoare atat pentru cel masat, cat si pentru cel care maseaza.
Dupa sedintele de masaj cu caracter stimulant, se recomanda cateva exercitii fizice de inviorare si de respiratie, care permit reluarea oricarei activitati, fizice sau intelectuale.
Dupa sedintele lungi de masaj linistitor, apare nevoiea de repaos si de mentinerea relaxarii, care poate sa dureze de la cateva minute, la o jumatate de ora si chiar mai mult.
Efectele masajului se resimt chiar dupa prima sedinta, daca aceasta este bine executat; dar efectele lui slabesc treptat in orele ce urmeaza, pana ce dispar. Pentru a obtine efecte de durata este nevoie de un numar mai mare de sedinte, executate in serie. O serie minima nu poate fi mai mica de 10 -l2 sedinte. O serie mare nu depaseste numarul de 20 - 30 sedinte. Daca este nevoie de continuarea masajului, aceasta poate fi reluat dupa o pauza, care poate varia intre cateva zile si cateva saptamani.
Numarul si frecventa sedintelor dintr-o serie si al seriilor dintr-un tratament sunt determinate de necesitati si fixate de catre medic.
Spre sfarsitul tratamentului, se recomanda ca sedintele sa fie rarite si eventual sa fie inocuite prin automasaj.
Este bine ca sedintele de masaj dintr-un tratament, sau cel putin din fiecare serie, sa fie execute de catre una si aceeasi persoana, care cunoaste cazul si s-a adaptat la particularitatile si necesitatile acestuia.
Cancl-loi executanti maseaza o singura persoana, maneele lor trebuie sa fie identice si sa se desfasoare simetric si simultan, efectuandu-se egal ca amplitudine si intensitate, sens si ritm.



Alte materiale medicale despre: conditii sl reguli pentru practicarea masajului




Pentru executarea masajului folosim mai intotdeauna metoda cea mai simpla a \"mainilor curate\"; pentru a face pielea mai neteda si mai alunecoasa, pu [...]
Masajul se practica de preferinta intr-o incapere speciala, numita sala sau mai exact \"cabinet de masaj\". Aceasta incapere se amenajeaza de regula p [...]
Cel masat este sfatuit sa pastreze in timpul sedintei o pozitie comoda de repaus, sa-si relaxeze musculatura si sa evite orice incordare fizica si psi [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre conditii sl reguli pentru practicarea masajului

    Alte sectiuni


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile