eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Dermatoze

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » dermatologie » dermatoze

Urticaria


Urticaria
Reprezinta afectiunea care contine cele mai tipice papule edematoase, elemente reliefate, bine delimitate, rotunde sau neregulate, cu diametru de la citiva mm la mal multi centimetri, de culoare roz; sint de consistenta ferma dar elastica, diseminate pe tegument; apar brusc se insotesc uneori de febra si de tulburari generale, pruritul fiind intotdeauna prezent. Fiecare placa ur-ticariana este efemera, dureaza citeva minute sau ore; eruptia se face in pusee, putind evolua 23 saptamini. Aceasta evolutie o in-tilnim in urticaria acuta, iar cind puseul eruptise prelungeste intre 3 saptamini si 6 luni o consideram urticarie cronica. Forme mai rare de urticarie sint urticaria hemoragica, pigmentata, culo-buloasa. O forma mai deosebita este angioedemul

edemul Quincke , care incepe printr-un edem brusc la buze, pleoape, limba, faringe si laringe, mai rar in alte teritorii. Are o coloratie alba, consistenta fcrma, nu este pruriginos, dar provoaca o senzatie de tensiune si dispare in citeva minute sau ore, mai rar 12 zile. Localizarea fa-ringiana (edem al glotei) provoaca simptome alarmante de asfixie, recomandind o terapie de urgenta (hidrocortizon hemisuccinat intravenos, antihistaminice, calciu gluconic, vitamina C, adrenalina subcutanat, uneori reanimare).In aparitia unei urticarii intervine terenul, antecedentele personale ale bolnavului si familiale (astm, rinita alergica) si factori fa-vorizanti (tulburari endocrinicne, digestive, tulburari neuro-psihice). Agentii provocatori sint foarte diversi; substantele de natura vegetala sau animala (urzica, arborele vietii, iedera, omizi, meduze, intepaturi de insecte). Unele persoane fac chiar fenomene de soc la intepaturi de viespe; substantele alimentare pot fi toate incriminate, dar mai ales laptele si produse lactate, oua, ciocolata, agenti de conservare pe baza de acid salicilic, anumiti coloranti; medicamente introduse oral sau parenteral, ca: penicilina, seruri, aspirina, sul-famide, barbiturice, saiicilati, antipirina si piramidon, iodul si iodurile, bromuri si alte antibiotice sint citeva dintre ele ; parazitoze ca chistul hidatic, helinintiaze intestinale (ascarizi, oxiuri, ankilostome, lamblii), precum si focarele de infectie (dentara, amigdalian, sinu-sal si otic) se gasesc in mod cert la originea unor urticarii; unele afectiuni generale ca hepatite virale, hemopatie maligna, cancere viscerale, hipertiroidie pot provoca o urticarie ; se discuta si rolul unor infectii virale, bacteriene si fungice in producerea de urticarie. Trebuie sa mentionam citeva forme de urticarie de cauza mecanica sau fizica.
Urticaria cholinergica, in care au rol efortul, caldura si emotia, reprezinta 510% din urticariile cronice; apare la adolescenti si tineri intre 1030 ani; survine la citeva minute dupa un efort, in partea superioara a trunchiului si pe brate, prin mici papule edematoase, foarte pruriginoase, cu durata scurta. Se considera ca mecanismul pune in cauza fibrele nervoase simpatice (cholinergice), avind ca mediator acetilcholina si ca factor esential sudoarea ecrina.
" Urticaria a Irigore apare la orice virsta, dupa o expunere la frig (baie rece), cu leziuni asemanatoare ca la urticaria anterioara urmata uneori de purpura. Se va cerceta crioglobulinemia! Testul de provocare a unei asemenea urticarii consta in aplicarea unui cub de gheata sau introducerea unui membru in apa rece citeva minute.
Urticaria solara difera de cea la caldura ; apare pe zonele expuse la soare slmulind o urticarie colinergica, cu aceleasi caractere si evolutie ,a mecanismul nu este cunoscut, se presupune interventia imunoglobulinelor IgE. Tratamentul prescrie antihistaminlce, vitamina PP, creme protectoare antisolare in urticaria solara.
Urticaria la presiune apare dupa 46 ore de la o presiune forte si prelungita, sub forma unui edem, care ia forma agentului traumatizant, insotit adesea de cefalee, artralgii si uneori de frison si febra. Manifestarile dispar in 1024 ore, dar poate evolua in pusee pe o perioada de 23 si chiar mai multi ani, necesitind uneori schimbarea locului de munca. Aceasta forma este bine influentata de cor-ticoterapie prelungita in doze de 1015 mg.
Dermograiismul este o ridicatura aparuta in urma unei frecaturi, sub forma unei dire albe, apoi rosie sau de la inceput rosie, insotita uneori de prurit, care dispare in 1020 minute; poate Ii dermpgrafism test practicat de medic In cazuri de urticarie sau patologic ca simptom In diferite afectiuni (mastocitoza, distomatoza hepatica, urticarie de tip alergic la penicilina, ampicilina, alte medicamente). Mecanismul dermografismului este putin cunoscut, incri-minindu-se eliberarea de histamina, interventia kininelor, mecanism cholinergic.
Manifestarile clinice de urticarie sint datorate eliberarii brutale de substante vaso-dilatatoare (mediatori), care provoaca cresterea permiabilitatii capilare si deci a edemului. Histamina este cel mai important mediator, acetilcholina responsabila de urticariile cho-linerglce, kininele produse prin interventia unei enzime (kalicreina), serotonina si altele. Urticaria in mod clasic este considerata ca o reactie alergica antigen-anticorp, in care anticorpul este o Imuno-globulina cind IgE, cind IgG. Mediatorii chimici (histamina, kinine) sint uneori introdusi direct prin agenti urticarigeni (veninuri, urzi-caturi), sau se formeaza in organism sub influenta anumitor substante absorbite, (crustacee, peste, fructe sau mai rar medicamente).
Tratamentul impune suprimarea alergenului, tratamentul focarelor si parazitozelor j antihistaminlce, antiserotonine (periactine, migristene), corticoterapie mai ales In formele severe, hidroxizina In urticaria la efort sl la caldura, desensibilizare specifica si nespecifica (cu preparate de calciu, hiposulfit de natriu, histamina, autohemoterapie, gamaglobuline histamino-protectoare). In urticariile acute de natura alimentara se recomanda in primele zile purgatisalin. In urticaria a frigore penicilina in doze mari a dat rezultate bune. Ca tratament local se recomanda aplicatii de pasta cu apa cu mentol sau camfor 0,5%.


Galerie de imagini si poze medicale: urticaria


imagine cu urticariaimagine cu urticaria imagini urticariaimagini urticaria poza despre urticariapoza despre urticaria


Alte materiale medicale despre: dermatoze

DEFINITIE Pot aparea impreunS sau separat. Urticaria include dcrmul superficial si se prezinta ca macule cu marginile de aspect serpigmos si cu zona c [...]
apare mai frecvent la copii, mai rar la adulti, sub forma de pete brune, diseminate pe trunchi si membre, in numar variabil, putind prinde tot t [...]
Urticaria generalizata cu in-teresarea mucoaselor (edem al limbii si laringelui), forma buloasa, hemoragica ca si urticaria giganta, cuprinzind [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre dermatoze

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile