eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Virusologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » virusologie

Sensibilizarea virusurilor fata de agentii fizici

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire

Sensibilizarea virusurilor fata de agentii fizici


Definim agentul fizic cu limite foarte variabile ca ectioneaza diferit asupra rezistentei virusurilor. In general deosebim temperature mediului ambient, caldura, frigul.

Temperature mediului ambient: putem spune ca aceasta temperature dauneaza treptat si sigur. Este temperature care in combinatie cu un agent chimic se foloseste in inactivarea virusurilor pentru obtinerea de vaccinuri virale inactive.

Caldura:

370C pentru cultivarea substantelor celulare in care se replica majoritatea virusurilor animale. Asupra suspensiei virale, are actiune inactivanta.

55-560C afecteaza majoritatea virusurilor in timp relative scurt 5-30min. Se foloseste pentru tratamentul suspensiilor virale pentru desfacerea capsomerelor si eliberarea acidului nucleic viral.

60-l100C peste 95% din virusuri sunt inactivate iar la temperature de autoclavare 1050C chiar si virusurile hepatitei A si B sunt distruse.

Frigul:

frigul moderat 4-80C are actiune de conservare pe termen scurt fiind insa foarte diferita in functie de natura si de tipul de virus

temperature joase congelarea este temperature de conservare cea mai des utilizata.

Alternarea inghet-dezghet este suportata de diferite virusuri dar are in general actiune nefavorabila asupra integritatii virale.

Umiditatea: hidratarea, diluarea cu scaderea vascozitatii au actiune nefavorabila putand chiar distruge virusurile.
Desicatia: are actiune conservanta a virusurilor. Desicatia poate fi lenta diminuand semnificativ puterea imunogena si desicatia rapid ace pastreaza integral sau foarte putin scazuta patogenitatea, deci actiunea de conservare a integritatii virale. Liofilizarea este o forma speciala de desicatie care utilizeaza fenomenul de sublimare in vid. Aceasta disecare in conditii speciale reprezinta metoda larg utilizata astazi de conservare a majoritatii virusurilor, dar mai ales a celor utilizata ca vacinuri virale vii.

Adsorbtia: fenomen molecular de suprafata ce se realizeaza intre doua sisteme. Adsorbtia poate fi nespecifica, ca effect al actiunii fortelor electrostatice, fie specifica ca expresie a afinitatii virusurilor pentru receptorii celulari, de care se leaga in mod specific.

adsorbtia fizica este adsorbtia virusurilor pe suprafete inerte.

Adsorbtia activate sauy chemosorbtia este implicata in adsorbtia virusurilor pe hematii, anticorpi, cellule.

Adsorbtia – elutia: adsorbtia in virusologie nu este un fenomen definitive, ireversibil, ci este un fenomen reversibil – “elutia” fiind fenomenul de eliberare al virusurilor din complexul adsorbant.

Influenta pH: virusurile se conserva bine in mediul isotonic la pH fiziologic. Exista virusuri cu rezistenta la pH in limite foarte largi (2-l0). Sunt de asemenea virusuri cu o sensibilitate la valori foarte stranse ale pH. Variatiile de pH sunt nefavorabile majoritatii virusurilor.

Alte materiale medicale despre: Virusologie
In 1942, McCallum diferentiaza hepatitele virale acute in hepatite A (cu transmitere digestiva) si B (cu transmitere parenterala, "prin ser homolog"). [...]
Recombinarea genetica la virusuri Prin recombinare genetica la virusuri se intelege interschimbul de segmente de acid nucleic intre genomuri [...]
Istoric Confuzia intre "viroza" si "gripa", frecventa la nespecialisti, are temei istoric. Virusurile gripale au fost intre primele descoperite si st [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre virusologie

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile