eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Handicapurile

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » handicapurile

Ergoterapie - pricipiile ergoterapiei


ERGOTERAPIE

ERGOTERAPIA si ARTTERAPIA fac parte din cadrul terapiei complexe recuperatorii si integrate si au cas cop recuperarea persoanei handicapate.

PRICIPIILE ERGOTERAPIEI :

1.-Omul este o fiinta de natura ocupationala-omul are nevoie fundamentala de ocupatie pentru mentinerea entitatii sale fizice si mentale si pentru supravietuire.

2.-Boala are un potential de intrerupere a ocupatiei deoarece renuntarea la ocupatie reprezinta un simptom de avertisment privind posibilitatea aparitiei 848h77i unei boli sau certitudinea instaurarii.

3.-Ocupatia (munca) este organizatorul natural al comportamentului, ea fiind folosita pentru organizarea sau reorganizarea comportamentului zilnic.

ERGOTERAPIA prezinta implicatii INFLUENTE:

1.     pentru functii simple (precum coordonarea miscarilor).2.     pentru functii complexe ce se refera la organizarea modului de viata (ritmul zilnic este determinat de progresul de munca).

3.     In cazul in care comportamentul a fost alterat de boala, ocupatia (munca) este folosita ca modalitate de terapie pentru a reface capacitatea de activitate fizica sau intelectuala.

Problema esentiala care se pune in prezent este RECUPERAREA CAPACITATII DE MUNCA A HANDICAPATILOR CA ANSAMBLU DE MASURI DESTINATE INGRIJIRII SI ORIENTARII SPRE O VIATA UTILA SI ACTIVA PENTRU EI INSISI SI PENTRU SOCIETATE.

ERGOTERAPIA si ARTTERAPIA SUNT DISCIPLINE ALE TERAPIEI OCUPATIONALE. ERGOTERAPIA se incadreaza in cadrul procesului de RECUPERARE a capacitatilor de munca ale handicapatilor.

CONCEPTE FUNDAMENTALE

Recuperarea in sens anglo-american- reabilitare

franceza- readaptare, reeducare

Recuperarea (Def. Academiei Romane 1974) este prezentata ca o activitate complexa medicala, educationala si socioprofesionala prin care se urmareste restabilirea cat mai deplina a capacitatilor functionale reduse sau pierdute de catre o persoana in urma unei boli congenitale sau dobandite sau a unor traumatisme precum si dezvoltarea mecanismelor compensatorii si de adaptare la viata activa prin asigurarea independentei economice si sociale.

Caracterul terapeutic al muncii este recunoscut si mentinut, ACTIVITATEA fiind recomandata ca metoda de tratament. Ergoterapia este destinata sa destepte interesul subiectilor pentru diverse activitati.

ERGOTERAPIA are la baza semnificatia intrinseca a muncii remunerate in procesul de reinsertie profesionala si sociala a bolnavului (subiectului si handicapatului). Aceasta participare la activitati ca tesutul covoarelor, confectionari de obiecte, activitati agrozootehnice, cultura telor etc.

Se urmareste trezirea interesului pentru munca si formarea unor stereotipuri dinamice pentru ca ulterior prin intermediul unei activitati productive sa se ajunga la o recuperare sociala.

L.PERGUIN (1980) arata ca programul ergoterapeutic nu trebuie restrans numai la munca creatoare de bunuri materiale ci trebuie extins si la activitatile distractive, culturale, urative. Este o metode de tratament pentru afectiunile fizice si mentale prescrisa de medici si aplicata de specialisti folosind munca sau oricare alta forma de ocupatie in vederea corijarii tulburarilor functionale.

In acceptia anglo-saxona ocupatia terapeutica cuprinde o sfera mai larga ce include terapia prin munca alaturi de alte terapii.

 

ERGOTERAPIA difera dupa categoria de deficiente:

1.     pentru infirmii motorii se rezuma la reeducarea musculara.

2.     pentru D.M. ergoterapia urmareste formarea sentimentului de4 utilitate sociala, de autovalorizare, de trezire a sentimentului de incredere in sine, de stabilirea unor contacte sociale in cadrul activitatilor de atelier, productie industriala sau agricola.

ERGOTERAPIA are 2 acceptiuni:

1.     In sens larg- sinonima cu terapia prin munca ca metoda in cadrul terapiei ocupationale.

Cuprinde formarea si educarea gesturilor de baza ale mainii, dezvoltarea capacitatilor normale de baza ale miscarii, precizie, forta, coordonare, viteza de executie, organizarea activitatilor de formare a abilitatilor manuale generale.

Educatia terapeutica a abilitatilor motorii este inclusa direct in procesul de recuperare, in cel de abilitare manuala, indeletniciri practice, lucrari practice prevazute in ul de invatamant al scolii speciale.

La activitatile de atelier este necesar sa se realizeze simultan aceste obiective.

2.     In sens restrans- este un procedeu de recuperare ce se desfasoara in cadrul atelierelor sau unitatilor productive specializate din cadrul spitalelor si unitatilor de asistenta sociala (camine spital pentru deficienti) de asistenta medico-pedagogica (camine scoala, scoli profesionale speciale, in unitati de asistenta sociala si scoli speciale, camine de batrani.)Este conceputa ca o educatie functionala ce urmareste INVATAREA UNOR ACTIVITATI DE MUNCA punand accentul pe formarea abilitatilor manuale incluzand in sfera sa de actiune toate cazurile de la insuficienta motrica si gestuala pana la debilitate motrica prezenta la deficientii mintal.

IN ACCEPTIUNEA ROMANEASCA (Al. Popescu) ergoterapia este orice activitate fizica, in particular de MUNCA MANUALA CU ROL EDUCATIV SI RECREATIV indicata si dirijata de medic in scop terapeutic si de readaptare. Este o metoda de tratament prin munca ce se poate desfasura in unitatile de asistenta sociala si sanitare pentru recuperarea totala sau partiala a unor bolnavi cronici sau deficiente precum si pentru prevenirea proceselor degenerative la batrani.

ERGOTERAPIA este o forma distincta in cadrul terapiilor institutionale, este o metoda de:

1) ASISTENTA MEDICALA

2) PROTECTIE SOCIALA.

Are drept scopuri: OBIECTIVE:

1.     ameliorarea si recuperarea starii de sanatate.

2.     protectie sociala si beneficii economice.

Ergoterapia spre deosebire de terapia ocupationala se poate desfasura pe baza de autofinantare.

SCOPUL ERGOTERAPIEI consta in :

1.     stimularea increderii in sine a bolnavilor si handicapatilor si dezvoltarea fireasca a personalitatii lor.

2.     organizarea unui program de miscari dirijate in conditii de lucru.

3.     evaluarea capacitatilor si inclinatiilor restante ale subiectilor.

4.     corelarea recuperarii medicale cu cea profesionala.

5.     reinsertia rapida a subiectului in viata sociala, economica si profesionala (neincrederea profesionala duce la instalarea de complexe de inferioritate determinand in unele situatii refuzul de incadrare in viata profesionala)6.     inlaturarea starii de dependenta a subiectului care se exprima prin intampinarea unor dificultati majore de relationare si actiune.

Dependenta este determinata de:

a.     afectiuni locomotorii grave sau psihice.

b.     maladii organice avansate

c.      varsta avansata.

INTERVENTIA TERAPEUTULUI trebuie sa se axeze in aceasta situatie pe urmatoarea directie:

1.- punerea la dispozitia subiectului a unor dispozitive tehnice auxiliare.

2.- instruirea anturajului subiectului.

3.- amenajarea corespunzatoare a mediului inconjurator al subiectului.

CRITERII DE ALEGERE A ACTIVITATILOR PRACTICE SAU A TIPURILOR DE MUNCA

1.     Activitatea practica sa fie adecvata TIPULUI DE DEFICIENTA si nu numai categoriei de DEFICIENTA GENERALA.

2.     ACTIVITATEA SA AIBA UN MARE CONTINUT TERAPEUTIC3.     Sa prezinte interes pentru deficient in masura in care conditioneaza calitatea si randamentul in activitate.

4.     Sa fie adecvata posibilitatilor reale ale deficientului si sa poata fi efectuata efectiv si independent de catre acesta.

5.     Sa nu ofere prilejuri de instalare a sentimentului de inutilitate sociala sau de excludere din procesul muncii.

6.     Sa formeze sentimentul de utilitate sociala realizabil prin abtinerea de produse valorificabile.

7.     Sa formeze contactele sociale intre participantii cu acelasi diagnostic intre cei cu diagnostice diferite in cadrul activitatilor prestate.


EVOLUTIA ERGOTERAPIEI IN ROMANIA

O marturie a folosirii muncii in tratamentul bolilor psihice la noi in tara, dar mai ales faptul ca ergoterapia era cunoscuta in tara noastra o constituie lucrarea prof. Obreja - Notite asupra lucrarilor manuale in ospiciul Marcuta(1904), in care autorul analizeaza rezultatele bune obtinute prin aceasta metoda de tratament.

Inca din sec XIX este folosita ergoterapia in spitalele de boli psihice si de tuberculoza mentioneaza dr. I. Alexandru de la Spitalul Socola din Iasi

Din 1980 regulamentul de functionare a institutiilor de psihiatrie contineau prevederi explicite privind utilizarea bolnavilor in activitati denumite in prezent terapie ocupationala si ergoterapie.

Unitatile de psihiatrie organizate la sfarsitul sec XIX si incep. Sec. XX, aveau in afara spatiului de cazare, mari suprafete agricole pentru activitatile terapeutice prin munca. Ex: Sibiu, Tarnaveni, Sighet, Oradea, Lugoj, Timisoara, Craiova, Spitalul Gh. Marinescu, etc.

In ultimele 2 decenii asistam la un reveriment in terapia prin ocupatie si munca in sensul alinierii tarii noastre la experientele tarilor cu o veche traditie in aceast si avand o reglementare la stat si o finantare concentrata in vederea dezvoltarii ergoterapiei. In aceasta perioada ia nastere ergoterapia psihiatrica remunerata, cu extinderea ei si la alte unitati in afara Spitalului Clinic Socola (sectia ergoterapie unde a fost aplicata pentru prima data aceasta metoda)

Reglementarea aparuta in 1970 statueaza pentru prima data organizarea ergoterapiei in unitatile sanitar-medicale si de protectie sociala. Prin acest act juridic bolnavii internati si ambulatori care desfasoara o activitate in cadrul ergoterapiei beneficiaza de o cota din contra-valoarea muncii efectuate urmarea valorificarii produselor realizate, iar unitatile sanitare unde se obtin astfel de produse sunt beneficiare ale sumelor incasate.

INSTITUTII in care ergoterapia se desfasoara pe baza autofinantarii:

-         Spitalul de ergoterapie Sipote, Iasi.

-         Spitalul orasenesc Tarnaveni, jud. Mures.

-         Spitalul de Neuropsihiatrie Sapoca cu sectia Ojeasca, jud. Buzau.

-         Spitalul Jebel jud. Timis.

-         Spitalul Clinic Gh. Marinescu-Bucuresti.

TIPURI DE INSTITUTII unde se organizeaza ergoterapia.

-Organizarea terapiei prin ocupatie si munca include, in general, spitale de profil psihiatric. Locurile de desfasurare sunt organizate de ONG-uri.

-In unitati pentru asistenta sociala (unitati pentru deficienti, handicapati, varstnici).

-Unitati de profil geriatric (Spitalul si Caminul Spital Berceni Bucuresti)

-Cercuri de terapie ocupationala

-Centrele de zi pentru handicap sever-polihandicapati.
Alte materiale medicale despre: Handicapurile
ERGOTERAPIE ERGOTERAPIA si ARTTERAPIA fac parte din cadrul terapiei complexe recuperatorii si integrate si au cas cop recuperarea persoanei h [...]
Cauze si definitie Un handicap e legat de o deficienta care poate fi mentala, fizica sau senzoriala. Aceasta deficienta determina limitari functional [...]
Pentru a ajuta persoanele handicapate in activitatile vietii cotidiene si pentru a le inlesni insertia sociala pot fi luate diverse masuri. Cursa d [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre handicapurile

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile