eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile venelor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile venelor

Spondilitaanchilozanta


DEFINITIE Cunoscuta si sub denumirile de boala Marie-Striimpell sau boala Bechtercw. reprezinta o afectiune inllamatorie. cronica si progresiva, ,i articulatiilor interrtcbrale. sacro-iliacc. coxo-fcmuraie. scapulo-huniernlc si numai ocazional a articulatiilor periferice. Apare cu precadere la adultii de sex masculin in cea de-a doua sau a treia decada a vietii; asociere puternica cu antigenul de histocompalibilitatc HLA-I327.

PATOLOGIE Primele modificari apar la nilul articulatiilor sacro-iliacc. Sinovita esle asemanatoare celei descrisa la poliartrila reumaloida (PAR), eu hiperplazic sinoviala. acumulare de celule limfatice, eroziuni osoase, dislructie carlilaginoasa urmata de fibroza si ankiloza osoasa (fuzionarea capetelor o-soase). Osificarea inelului llbros al discurilor interrtebrale si ligamentului longitudinal anterior determina aparitia expresiei radiologice la radiografia coloanei rtebrale de "coloana de bambus". Inflamarea lendoanelor la locul de inseilie, a ligamentelor si a capsulei, mergind pina la osi tlcare este denumita "entesita". Se intilncste frecnt necroza mediei la originea aortei.


MANIFESTARI CLINICE

a Dureri lombare matinale si redoare; dureri la nilul articulatiilor periferice (in special la nilul soldurilor).
a Dureri toracice determinate de implicarea scheletului toracic si a insertiilor musculare.
a Implicarile cxtraarticulare includ uita anterioara acuta in cea. 20% din - cazuri, insuficienta aortica, inflamatia gastro-inlestinala. defecte de conducere cardiaca, amiloidoza, fibroza bilaterala a lobilor pulmonari superiori.
a Simptomatologia nespecifica poate imbraca aspecte sere: febra, anemic, faligabilitate, pierderea in greutate.
a Sindrom de coada de cal: dureri in fese sau picioare; slabirea fortei musculare la nilul picioarelor; pierderea controlului sfincterian cal sau
rectal.
a La examenul fizic: Sensibilitatea zonelor din jurul articulatiilor interesate, diminuarea expansiunii cutiei toracice, diminuarea flexiei anterioare a coloanei lombare (lestul Schober).


DATE DE LABORATOR

a VSH si proteina C-reactiva sint crescute in majoritatea cazurilor; factorul rcumatoid si anticorpii antinucleari sint negativi; usoara anemie.
a Radiologia: initial poate fi normala dar va evidentia cui ind scleroza progresiva a articulatiilor sacro-iliace; radiografia coloanei rtebrale arata rectitudinea coloanei rtebrale, rtebra patrata, sindesmofite ("coloana de bambus").
DIAGNOSTIC Criteriile New York modificate sint in prezent folosite pe scara larga: evidentierea radiologica asacroileitei plus unul dintre: (1) istoric de dureri lombare de tip inflamator, (2) limitarea mobilitatii lombare, (3) diminuarea amplitudinii expansiunii cutiei toracice.

DIAGNOSTIC DIFERENTIAL PAR: PAR junila; spondilita asociata cu sindrom Rcjtcr, poliartrita psoriazica, afectiuni inflamatorii ale intestinului gros; hiperostoza difuza idiopatica.

TRATAMENT Cheia evolutiei ulterioare o reprezinta exercitiile destinate mentinerii posturii si mobilitatii. AINS (de cx. indomctacinul cu eliberare lenta 75 mg qcl sau bid). poale II de ajutor in majoritatea cazurilor. Sulfasala-zina 2-3 gfia. Terapia simptomatica include glucocorlicoizii administrati intra-articular pcniru enlesiopainle sau sinovilcle persistente; glucocorlicoizi oculari pentru uilc: tratament chirurgical pcniru articulatiile cu deformari gra si anchiloze definiti.Alte materiale medicale despre: Bolile venelor

Sindromul Sturge-Weber sau sindromul encefalo-trigeminal este o asociatie intre un hemangiom capilar sau cavernos localizat in zona de distributie cut [...]
Atunci cand putem demonstra alaturi de semnele clinice din sindromul Klippel-Trenaunay, existenta fistulelor arterio-venoase, ne aflam in fata unui si [...]
Suportul elastic (bandajul sau ciorapul elastic), imbunatateste fluxul circulator sanguin din membrul inferior afectat. Imediat dupa imbunatatirea cir [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile venelor

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile